ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Αυξημένες ανάγκες, αντιδραστικά μέτρα και εξαγγελίες

Παρεμβάσεις στη Βουλή από το ΚΚΕ για αύξηση χρηματοδότησης δήμων - σχολικών επιτροπών και καθαριότητα

Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022

Λίγες μέρες απέχει το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού στα σχολεία, με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να αγωνιούν απέναντι στα χρόνια προβλήματα υποδομών, στις ελλείψεις, στα αντιδραστικά μέτρα για το περιεχόμενο και τη λειτουργία του σχολείου, στην πανδημία, που εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ, όπως και οι συνέπειες από την εγκληματική διαχείρισή της τα προηγούμενα χρόνια, στην επιδείνωση των όρων που φέρνουν οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δείχνει έμπρακτα ποιες είναι οι προτεραιότητές της και επιδιώκει να παρουσιάσει ότι όλα «βαίνουν καλώς». Αναφερόμενος χτες στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «ξεκινά χωρίς τους περιορισμούς που επέβαλε πέρσι η πανδημία» και αναφέρθηκε στις αποφάσεις της κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς καν στοιχειώδη μέτρα προστασίας εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους, χωρίς δωρεάν τεστ, με επίκληση στην ατομική ευθύνη.

Για μια ακόμα φορά, έγινε αναφορά στην εξαγγελία για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας στο 50% των τμημάτων νηπιαγωγείων και δημοτικών, όμως, την ίδια στιγμή, η πραγματικότητα γεννά ερωτήματα για το πώς θα υλοποιηθεί το μέτρο σε συνθήκες διατήρησης της υποχρηματοδότησης, σοβαρών ελλείψεων στις υποδομές των σχολείων, καθώς και για το περιεχόμενο του προγράμματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με περισσότερα παιδιά από ποτέ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ», προσθέτοντας πως «με όλα αυτά, και άλλα που δρομολογούνται, προσφέρουμε ευκαιρίες ποιοτικότερης εκπαίδευσης στη νεολαία μας και παράλληλα μειώνουμε το κόστος των οικογενειών για την εξωσχολική εκπαίδευση και τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους». Εκανε δε λόγο για «ευκαιρία σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς να ενταχθούν στη δημόσια Εκπαίδευση, με όρους και αμοιβές αξιοπρέπειας», τη στιγμή που διατηρούνται και έχουν επεκταθεί οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις στην Εκπαίδευση για χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονται για χρόνια ως συμβασιούχοι, που τα κενά έχουν γίνει καθεστώς και απαιτούνται άμεσα μόνιμοι διορισμοί μαζικά, στο ύψος των πραγματικών αναγκών.

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για έκτακτη χρηματοδότηση και προσωπικό καθαριότητας

Εκτακτη χρηματοδότηση προς τους δήμους και τις σχολικές επιτροπές για να ανταποκριθούν στις συνθήκες ακρίβειας και των ανατιμήσεων ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση βουλευτών του προς την υπουργό Παιδείας.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, κατά το περσινό σχολικό έτος δόθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το ποσό των 133 εκατομμυρίων ευρώ, φτάνοντας τις σχολικές επιτροπές, πριν εκπνεύσει το έτος, σε καθεστώς χρεοκοπίας.

«Φυσικά, αυτά τα ποσά διατηρούνται σε αυτά τα τραγικά χαμηλά επίπεδα με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τα σχολεία να λειτουργούν οριακά με σοβαρές ελλείψεις σε παιδαγωγικά μέσα, εξοπλισμό, με σοβαρά κτιριακά προβλήματα υποσυντήρησης από τη χρόνια υποχρηματοδότηση», σημειώνεται και με την επισήμανση της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, τονίζεται ότι σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες η τελευταία δόση προς τους δήμους είναι καθηλωμένη στα περσινά επίπεδα (28 εκατ.), «καταδικάζοντας τα σχολεία στην ένδεια, αδυνατώντας να πληρώσουν ακόμα και τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού».

Τα παραπάνω τονίζουν οι βουλευτές Γ. Δελής, Λ. Κανέλλη, Ν. Καραθανασόπουλος, Μ. Κομνηνάκα, Γ. Λαμπρούλης, Γ. Μαρίνος, Ν. Παπαναστάσης και Μ. Συντυχάκης ρωτώντας τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση προς τους δήμους στο ύψος των πραγματικών αναγκών ώστε να καλυφθούν πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, αλλά και τα συσσωρευμένα χρέη, το σύνολο των δαπανών των σχολικών επιτροπών, με ευθύνη του κράτους, να καταργηθούν ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ακόμα, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, το ΚΚΕ ζητά την πλήρη κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων σε καθαριότητα με μόνιμο προσωπικό καθώς άλλη μία σχολική χρονιά ξεκινάει με υποστελεχωμένη την καθαριότητα και με το απαράδεκτο καθεστώς της ομηρίας των καθαριστριών να συνεχίζεται εδώ και 20 χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. «Για 3η συνεχόμενη χρονιά φέτος μέσα στις οξυμένες ανάγκες των κυμάτων της πανδημίας και παρά τις αυξημένες ανάγκες που θα υπάρξουν λόγω της διευρυμένης λειτουργίας των "ολοήμερων", όχι απλά δεν εξασφαλίζεται επαρκές προσωπικό καθαριότητας στις σχολικές μονάδες αλλά μοιράζεται το προσωπικό σε 2 - 3 σχολεία, ενώ παράλληλα υπάρχουν απολύσεις εργαζομένων και μείωση ωραρίου», σημειώνει ο βουλευτής Γ. Δελής, ρωτώντας ποια μέτρα θα παρθούν για να λυθεί οριστικά το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων, καταρχάς με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στη σχολική καθαριότητα και κατά δεύτερον με τη διακοπή του σχεδιασμού απολύσεων και με νέες προσλήψεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η κατάσταση δεν ομαλοποιείται με ευχολόγια»(2022-01-11 00:00:00.0)
Παραμένουν τα προβλήματα σε σχολεία(2020-10-27 00:00:00.0)
Ευθύνη της κυβέρνησης η προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών(2020-08-21 00:00:00.0)
Ζητά από την κυβέρνηση προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων(2020-08-12 00:00:00.0)
Επίκαιρη Ερώτηση για τη μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών(2020-05-12 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν με ανεργία 7.500 εργαζόμενοι(2010-09-09 00:00:00.0)