ΕΘΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνέχεια στις πρακτικές επιβολής χαρατσιού από τη διοίκηση
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 9 Οχτώβρη 2022

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην επιβολή χαρατσιού στο ΕΑΚ
Η διορισμένη από την κυβέρνηση της ΝΔ διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (ΕΑΚ) Λάρισας, μετά από δύο χρόνια κλειστών γηπέδων και υπολειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, έρχεται να επιβάλει χαράτσι 120 ευρώ τον χρόνο για τους αθλούμενους. Ειδικότερα, για τους υποψήφιους για στρατιωτικές σχολές και ΤΕΦΑΑ απαιτεί να βγάλουν ειδικές κάρτες εισόδου στον χώρο του νεότευκτου προπονητηρίου στίβου, που κατασκευάστηκε στο πρώην βοηθητικό του «Αλκαζάρ», με αντίτιμο 10 ευρώ τον μήνα (από 5 ευρώ).

Η απόφαση αυτή πατάει πάνω σε προηγούμενες αποφάσεις των διοικήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που επέβαλαν την κάρτα εισόδου και τα τουρνικέ, και μ' αυτόν τον τρόπο φορτώνει ένα ακόμα βάρος στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών. Πέραν του χαρατσιού εισόδου, οι αθλούμενοι, λόγω της ανυπαρξίας κρατικής μέριμνας για την προετοιμασία των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις, επιβαρύνονται και με τα έξοδα της αμοιβής των γυμναστών. Εδώ θα μπορούσαν να παίξουν καταλυτικό ρόλο τα προσφάτως καταργηθέντα από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ προγράμματα ΠΑγΟ της ΓΓΑ, με τον διορισμό μόνιμων γυμναστών οι οποίοι θα κάλυπταν αυτό το μεγάλο κενό του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στην Εκπαίδευση, ώστε η προετοιμασία των υποψηφίων για τις σχολές να είναι δωρεάν για όλους.

Το ΕΑΚ Λάρισας
Και επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται αυτές τις μέρες για «το νέο στολίδι του ΕΑΚ Λάρισας», ενώ άλλοι «ξερογλείφονται» στην ποδιά του περιφερειάρχη για το συγκεκριμένο έργο, θα θέλαμε να τους υπενθυμίσουμε ότι και αυτό το έργο κατασκευάστηκε με χρήματα από την άγρια φοροληστεία του λαού, επομένως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την επιβολή αντιτίμου. Να λοιπόν που αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το αστικό κράτος τους έχει συνέχεια, ότι «ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει». Εξάλλου, δεν πέρασε και τόσος καιρός από τότε που οι νυν διοικούντες - στελέχη της ΝΔ «διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους» για την τότε επιλογή της διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει τη λειτουργία τουρνικέ στον πυρήνα Α' του Αλκαζάρ, και δεσμεύονταν ότι θα το καταργήσουν ως μέτρο όταν έρθουν στα πράγματα.

Επίσης, οι αθλούμενοι της αίθουσας βαρέων αθλημάτων εξακολουθούν να είναι χωρίς καθαριότητα, ενώ με πρόσχημα τα πρωτόκολλα COVID-19 παραμένουν «κλειδωμένοι» στο γυμναστήριο, καθώς δεν ανοίγει καμία κεντρική είσοδος και όλοι - επισκέπτες και αθλούμενοι - αναγκάζονται να χρησιμοποιούν μόνο μία είσοδο, εκείνη των αποδυτηρίων, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, π.χ. σεισμό, πυρκαγιά κ.λπ.

***

Στον δύσκολο χειμώνα που μας ετοιμάζουν, το ΚΚΕ καλεί τους προπονητές, τους αθλητές, τους παράγοντες των αθλητικών συλλόγων, τους αθλούμενους και τις οικογένειές τους να μη συμβιβαστούν με τον Μεσαίωνα που μας επιφυλάσσουν και την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Μπορούμε και πρέπει να τους κάνουμε, εμείς οι άνθρωποι του χώρου και όλοι οι εργαζόμενοι, αυτόν τον χειμώνα ακόμα πιο δύσκολο, μέσα από την οργάνωση της διεκδίκησης για τα σύγχρονα και αυτονόητα δικαιώματά μας.

Να μη δεχτούμε να πληρώσουμε εμείς τον ενεργειακό τους πόλεμο, να μη δεχτούμε να κάνουμε προπόνηση σε συνθήκες Σιβηρίας, χωρίς ζεστό νερό και θέρμανση, χωρίς τα αυτονόητα, όπως ηλεκτρικό και καθαριότητα. Αυτά είναι υποχρέωση του κράτους, της ΓΓΑ, και χρειάζεται άμεσα να αυξήσει τους πόρους των προϋπολογισμών των ΕΑΚ, για να αντεπεξέλθουν στον χειμώνα που έρχεται.

Απαιτείται εδώ και τώρα αύξηση της χρηματοδότησης των αθλητικών συλλόγων και των ομοσπονδιών, ώστε η συμμετοχή στην προπόνηση να είναι δωρεάν για κάθε αθλητή. Να καταργηθεί η πολυδάπανη για τους συλλόγους εγγραφή στο μητρώο της ΓΓΑ ως όρος για τη συμμετοχή στις διοργανώσεις των ομοσπονδιών και για την παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Εξάλλου, τα αθλητικά σωματεία έχουν καταγραφεί στα αρμόδια κατά τόπους Γραφεία Αθλητισμού των Περιφερειών και είναι γνωστά στη ΓΓΑ.

Σ' αυτόν τον δρόμο καλεί το ΚΚΕ όλους τους ανθρώπους του αθλητισμού να βαδίσουν αυτόν τον χειμώνα, για να μείνει ζωντανός ο αθλητικός σύλλογος, συνολικά ο αθλητισμός στη χώρα μας.


Πέτρος ΚΡΙΚΗΣ
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του Κόμματος

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εικονική πραγματικότητα» για να κρυφτεί η κατάσταση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό (2021-05-14 00:00:00.0)
Να καταργηθεί άμεσα το χαράτσι για τους αθλούμενους (2018-12-07 00:00:00.0)
Η υποβάθμιση οδηγεί στην εμπορική εκμετάλλευση (2011-12-11 00:00:00.0)
Ο έχων πληρώνει και αθλείται (2011-12-04 00:00:00.0)
Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα στο ΕΑΚ Κέρκυρας (2010-04-22 00:00:00.0)
Νέο χτύπημα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό (2010-04-21 00:00:00.0)