Μοχλός η Ενέργεια και στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

«Υψηλό επίπεδο συναίνεσης» για τα ζητήματα της Ενέργειας διαπίστωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζ. Πάιατ

Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2022

Τον «κρίσιμο ρόλο» της Τουρκίας και στην Ενέργεια τόνισε ο Τζ. Πάιατ, που είχε επαφές σε Κωνσταντινούπολη (φωτ.) και Αγκυρα
Με επίκεντρο τον ρόλο της Τουρκίας και στα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή συνεχίζεται το μεγάλο παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας, την ώρα που και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μιλάει για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Αγκυρα ως «ενεργειακός κόμβος» (βλέπε και σχετικό θέμα).

Αφού λοιπόν η αμερικανική Γερουσία άναψε «πράσινο φως» για την πώληση F-16 στην Αγκυρα και μάλιστα χωρίς τους περιβόητους «όρους» Μενέντεζ, αφού η συμφωνία για τα κοιτάσματα αερίου Ισραήλ και Λιβάνου χαιρετίστηκε ως «πρότυπο» και για άλλες διευθετήσεις στην περιοχή, χτες πήρε πάλι τον λόγο ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Τζ. Πάιατ, ο οποίος, στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή, είχε επαφές σε Κωνσταντινούπολη αλλά και Αγκυρα.

Οπως εξήγησε στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» - πριν αναχωρήσει για Ρουμανία και Βουλγαρία - «στη διάρκεια της επίσκεψής μου, διαπίστωσα ένα υψηλό επίπεδο συναίνεσης με τις τουρκικές αρχές σχετικά με τη σημασία του διαλόγου μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον, για τη σταθερότητα στις ενεργειακές αγορές, την παγκόσμια ενεργειακή γεωπολιτική και την ενεργειακή μετάβαση». Τόνισε δε ειδικά τις ευκαιρίες που υπάρχουν για συνεργασία στον τομέα του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), αυτόν της μετατροπής Ενέργειας αλλά και τους μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Ο Πάιατ στάθηκε στο πόσο ευάλωτη έγινε η Ευρώπη (ξεχωρίζοντας και τα Δυτικά Βαλκάνια) εξαιτίας της «ενεργειακής κρίσης» που προκάλεσε η Ρωσία και τόνισε: «Η Ευρώπη γνωρίζει ότι η Ρωσία προσπαθεί να μετατρέψει αυτήν την εξάρτηση σε δικό της πλεονέκτημα και εμείς (με τους Τούρκους) αγωνιζόμαστε για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση το συντομότερο δυνατόν». Επανέλαβε δε ότι «η προμήθεια LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη θα συνεχίσει να αυξάνεται» και επισήμανε ότι «αμερικανικές εταιρείες εργάζονται επιτυχώς με την Τουρκία στο πεδίο του LNG και, την ίδια στιγμή, εταιρείες χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης».

Την ανάγκη να μη σταματήσει το παζάρι για μια μεγαλύτερη σύγκλιση με την Αγκυρα ανέδειξε με δηλώσεις του και ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδης, ο οποίος - αφού επέμεινε ότι η τροπολογία Μενέντεζ «δεν έχει τελειώσει» - είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να δείξει δείγματα γραφής συνολικά στην εξωτερική πολιτική της για να καθίσει ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ. Γι' αυτό και εκτιμά ότι δεν θα προσέφερε διέξοδο το σενάριο ενός συμβιβασμού με ταυτόχρονη εξοπλιστική αναβάθμιση Τουρκίας αλλά και Ελλάδας: «Εκτός από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το πρόβλημα των ΗΠΑ με την Αγκυρα αφορά και πολλά άλλα θέματα», σημείωσε, δίνοντας το πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού παζαριού, στο τραπέζι του οποίου μπαίνουν και τα Ελληνοτουρκικά.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Μάριος Πελεκάνος, έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι οι ΗΠΑ «είναι ακόμα μια επιλογή για την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά γενικότερα τις επιλογές για τους εξοπλισμούς της», απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Λευκωσία να στείλει εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Οπως είπε, το θέμα «τέθηκε σε συζητήσεις και διάφορες επαφές που είχαμε είτε με Ευρωπαίους εταίρους μας είτε με τις ΗΠΑ, και η απάντησή μας είναι ότι εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε οπλισμό, πολύ απλά γιατί είμαστε μια χώρα υπό κατοχή, είμαστε μια χώρα που θα πρέπει να διασφαλίσει τις αμυντικές της δυνατότητες, και αν προχωρούσαμε σε μια τέτοια κίνηση θα αποδυναμώναμε τις αποτρεπτικές μας δυνατότητες». Γι' αυτό και «θα μπορούσε να εξεταστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο νοουμένου ότι θα αντικατασταθεί ο εξοπλισμός αυτός με αντάξιο ή με καλύτερο εξοπλισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Υποσχόμενο σήμα» και για τις σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ και ΕΕ (2024-02-13 00:00:00.0)
Ο Τσαβούσογλου πάει Ουάσιγκτον για όλα τα θέματα «κοινού ενδιαφέροντος» (2023-01-04 00:00:00.0)
Σε νέα φάση τα πολύπλευρα παζάρια (2021-09-01 00:00:00.0)
Κριτήριο ψήφου οι επικίνδυνες εξελίξεις (2019-06-27 00:00:00.0)
Λαδάκι στον «μεντεσέ» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων (2019-04-27 00:00:00.0)