Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σε νέα φάση τα πολύπλευρα παζάρια

Τα συμφέροντα Τουρκίας - ΗΠΑ «επικαλύπτονται σε σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», τόνισε ο Τσαβούσογλου

Μες στο επόμενο δίμηνο αναμένεται επανέναρξη των γεωτρήσεων της «ExxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ

Copyright 2020 The Associated

Μες στο επόμενο δίμηνο αναμένεται επανέναρξη των γεωτρήσεων της «ExxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ
Για τη σημασία συνεργασίας με στόχο ένα «ασφαλές περιβάλλον» στην περιοχή, επειδή διαφορετικά «μπορεί να πυροδοτηθεί ένα νέο μεταναστευτικό κύμα», μίλησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς με φόντο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν το Μεταναστευτικό αποτελεί ήδη μοχλό επιτάχυνσης πολύπλευρων αντιλαϊκών παζαριών.

Μιλώντας στη σερβική έκδοση της «Politico» ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πόσο η τουρκική πλουτοκρατία επενδύει στη σχέση της με τις ΗΠΑ, εν αναμονή βέβαια και νέας όξυνσης των διεργασιών γύρω από το Αιγαίο, το Κυπριακό κ.τ.λ. Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε για τη σχέση των δύο χωρών ότι «είναι προφανές πως τα συμφέροντά μας σε σημαντικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα επικαλύπτονται και ότι η πολυδιάστατη εταιρική μας σχέση είναι ικανή να συνεισφέρει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα μιας πλατιάς γεωγραφικής περιοχής, ειδικά στην ευρωατλαντική περιφέρεια, όπως γινόταν και στο παρελθόν». Πρόσθεσε δε ότι η Αγκυρα θέλει να επιλύσει τα προβλήματα με τους YPG (κουρδική οργάνωση) και τους «S-400», «μέσω διπλωματίας και διαλόγου και εντός του πλαισίου μιας θετικής ατζέντας».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη Ρωσία «παίκτη με επιρροή σε αυτές τις περιοχές» και πρόσθεσε ότι «η εποικοδομητική της συνεισφορά είναι απαραίτητη για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή μας», για να καταλήξει ότι «οι θετικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία συμβάλλουν σημαντικά στη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια. Θεωρούμε ότι αυτό το θέμα πρέπει να κατανοηθεί καλύτερα».

Ολα αυτά ενώ η Αγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις, με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, να δηλώνει ότι «δίνουμε αγώνα στη Γαλάζια Πατρίδα μας που συμπεριλαμβάνει και την Κύπρο».

«Λάθη» βλέπει ο Μενέντεζ

Το σύνθετο πλαίσιο μέσα στο οποίο εντείνονται τα παζάρια με την Τουρκία ανέδειξε άλλωστε και η πρόσφατη άφιξη στην περιοχή μας του Ρόμπερτ Μενέντεζ, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, που στη διάρκεια των επαφών του επανέλαβε τις γνωστές προσδοκίες της Ουάσιγκτον για το πώς η Τουρκία θα αποτελεί «έναν εποικοδομητικό εταίρο» που «θα σέβεται τις δεσμεύσεις του στο ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τους γείτονες στην περιοχή». Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε προβληματισμούς για την... προσήλωση της τουρκικής ηγεσίας στην παραπάνω κατεύθυνση. Στο ίδιο πλαίσιο, στη Λευκωσία, ο Μενέντεζ χαρακτήρισε προχτές «λάθος» και «κακές για την περιοχή» τις διχοτομικές προτάσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό (αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «στόχος μου είναι να δω και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να φεύγει από την Κύπρο»), ζητώντας άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και αναφέροντας ότι «αν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αφήνονταν να συνεχίσουν τις δικές τους διαπραγματεύσεις τότε θα μπορούσαν να βρουν έναν δρόμο μπροστά για την επανένωση», με βάση πάντα τα σχέδια για την προώθηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στην περιοχή. Σημειωτέον, στην Κύπρο ο Μενέντεζ τιμήθηκε με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄, ενώ κατά τη σχετική τελετή ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, επιδοκίμασε τον ρόλο του για την «προώθηση της στρατηγικής, εταιρικής σχέσης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και ΗΠΑ καθώς και τον καθοριστικό του ρόλο στην προώθηση του "East Med Act"», που αναβάθμισε σοβαρά τα πεδία παρέμβασης των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, δήλωσε στη Βουλή ότι τέλος Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη η κοινοπραξία του αμερικανικού κολοσσού της «ExxonMobil» και της «Qatar Petroloeum» αναμένεται να ξεκινήσει πάλι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόσθεσε ότι τέλη Σεπτέμβρη θα επισκεφτεί και την Ιταλία, για σχετικές επαφές με στελέχη της ΕΝΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ