Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ρεκόρ δεκαετίας ο πληθωρισμός, κόντρες για τη νομισματική πολιτική

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς συνεχίστηκε για τον μήνα Αύγουστο η άνοδος του επίσημου πληθωρισμού και σε επίπεδο Ευρωζώνης, σε μια εξέλιξη που φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις αντιπαραθέσεις γύρω από το κατάλληλο μείγμα της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο την ανάκαμψη του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Γιούροστατ, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη έφτασε τον Αύγουστο στο 3% σε ετήσια βάση, από 2,2% τον Ιούλη και 1,9% τον Ιούνη. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας και πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ (2%), η οποία για την ώρα θεωρεί το φαινόμενο πρόσκαιρο και συγκυριακό.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος έχει διαφορετική στάθμιση σε σχέση με τους εθνικούς δείκτες, εμφανίζει τον πληθωρισμό στη Γερμανία στο 3,4%, στη Γαλλία στο 2,4%, στην Ιταλία στο 2,6% κ.ο.κ.

Με φόντο αυτά τα στοιχεία την ερχόμενη βδομάδα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με θέμα τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής, όπου θεωρείται βέβαιο ότι θα έρθουν ξανά στην επιφάνεια οι ενστάσεις ισχυρών κεντρικών τραπεζών (π.χ. της γερμανικής) σχετικά με την εφαρμοζόμενη χαλαρή νομισματική πολιτική και για τα ουσιαστικά μηδενικά ή ακόμη και αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδας σε πρόσφατη έκθεσή της έχει επισημάνει ότι «τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν ευάλωτα σε ενδεχόμενες διαταραχές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν από μια απότομη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες ως αποτέλεσμα της ταχύτερης του αναμενομένου αύξησης του πληθωρισμού».

Σε αυτό το φόντο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έσπευσαν χτες να ανακοινώσουν νέα έξοδο στις διεθνείς χρηματαγορές με επανεκδόσεις κρατικών ομολόγων 30ετούς και 5ετούς διάρκειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ