Μέτρα προστασίας και έκτακτη ενίσχυση απαιτούν οι παραπληγικοί
Πέμπτη 30 Μάρτη 2023

Eurokinissi

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι παραπληγικοί στην Αθήνα, με τη συμμετοχή ΑμεΑ και από άλλες περιοχές. Αρχικά συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το ότι έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, τους παραπληγικούς περίμεναν δυνάμεις καταστολής, με την ΟΠΚΕ μάλιστα να επιχειρεί να αποτρέψει την ΕΣΚ Παραπληγικών, τη ΣΕΑΑΝ, τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων ΑμεΑ ακόμη και να ανοίξουν το πανό τους. Κίνηση που κάτω από τις διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων αποτράπηκε.

«Κόβουν επιδόματα, συντάξεις και μισθούς. Μας στέλνουν στο Μεσαίωνα όλους καρφωτούς», φώναξαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων μέτρα προστασίας της ζωής, αύξηση 100 ευρώ σε όλα τα επιδόματα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ σε όλους τους αναπήρους και χρόνιους πάσχοντες για το Πάσχα. Επίσης, δωρεάν φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα και τεχνητά μέλη για όσους τα έχουν ανάγκη.

«Πολλοί από εμάς δεν θα είχαμε μείνει ανάπηροι, αν υπήρχαν πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, δημόσιο δίκτυο πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, αν υπήρχαν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και μέτρα προστασίας της ζωής, της ασφάλειας, στο δομημένο περιβάλλον, στους δρόμους, στα σχολεία και στους χώρους άθλησης. Ομως, η λογική του "κόστους - οφέλους", του κυνηγητού του κέρδους, κυρίαρχη λογική της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων και της ΕΕ, ήταν αυτό που σημάδεψε τη ζωή μας», υπογράμμισε ο Μάριος Καμακάρης, εκ μέρους της ΕΣΚ Παραπληγικών, στον χαιρετισμό του.

«Δεν υπάρχει κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια που δεν έκοψε θεραπείες από τους κινητικά αναπήρους, που δεν επέβαλε πληρωμές και συμμετοχή σε φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα και τεχνητά μέλη. Κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων και των συνδυασμών που έδωσαν νέες άδειες για ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, ενώ υποβάθμιζαν και έκλειναν τα δημόσια», σημείωσε ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ.

Στο πλευρό τους στάθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μεταφέροντας τη στήριξη του Κόμματος στον χαιρετισμό του.

Αντιπροσωπεία των παραπληγικών συναντήθηκε με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γιάννη Μπρατάκο, ο οποίος δεν δεσμεύτηκε για κανένα από τα αιτήματα που τέθηκαν, απαντώντας ότι θα τα μελετήσουν. Σημειώνεται ότι η ΕΣΚ Παραπληγικών κατήγγειλε τον αποκλεισμό του εκπροσώπου της στο ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, Αντώνη Κοκολάκη, από την αντιπροσωπεία που συμμετείχε στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός είναι την Τρίτη 4 Απρίλη, στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας, σε κινητοποίηση που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων με παρόμοιες διεκδικήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει τον αποκλεισμό του ψηφοδελτίου της στο συνέδριο της ΕΣΑΜΕΑ (2017-02-03 00:00:00.0)
Παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας από τη ΣΕΑΑΝ (2015-03-17 00:00:00.0)
Αύριο κινητοποίηση για τα προνοιακά επιδόματα (2012-05-23 00:00:00.0)
Κράτησαν μακριά τους παραπληγικούς (1997-10-03 00:00:00.0)
Κυβέρνηση και σύγκλιση συνθλίβουν τους παραπληγικούς (1997-10-01 00:00:00.0)
Υφυπουργός προπηλακίζει παραπληγικούς (1997-10-01 00:00:00.0)