ΣΤΙΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ Η ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Πυρετωδώς ετοιμάζονται τα Συνδικάτα και η Ομοσπονδία σε όλη τη χώρα
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2023

Σε εργοτάξια και γιαπιά φτάνει καθημερινά το απεργιακό κάλεσμα
Εντείνουν τη μάχη για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη τα Συνδικάτα Οικοδόμων και η Ομοσπονδία, για να νεκρώσουν τα μεγάλα και μικρά εργοτάξια, τα γιαπιά. Στην αιχμή των διεκδικήσεων βρίσκονται τα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, η υποχρεωτικότητα της κλαδικής ΣΣΕ, η υπογραφή εργοταξιακών ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα και έκτακτο επίδομα για τους πλημμυροπαθείς εργαζόμενους του κλάδου.

Καθημερινά πραγματοποιούνται εξορμήσεις σε εργοτάξια της χώρας, οργανώνονται συσκέψεις σε πόλεις, για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα και να είναι μαζική η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις. Ακόμα, με παρεμβάσεις σε κάθε είδους εργοτάξια και ιδιαίτερα στα μεγάλα έργα τα Συνδικάτα μπαίνουν μπροστά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, βάζουν φραγμούς στις προσπάθειες των κατασκευαστικών εταιρειών να αξιοποιήσουν τους αντεργατικούς νόμους για να ξεχειλώσουν το ωράριο, να επιβάλουν ακόμα χειρότερες συνθήκες δουλειάς.

Στην Αθήνα το Συνδικάτο Οικοδόμων έκανε χτες εξορμήσεις σε εργοτάξια κοντά στο δαχτυλίδι στην Κηφισίας, με την κάθε συζήτηση να αποτυπώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των οικοδόμων ειδικά για τα «υπέρ αγνώστων ένσημα», καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, με το μάζεμα των ενσήμων που απαιτούνται για να συνταξιοδοτηθούν. Αυτό το πρόβλημα «καίει» και τους Ελληνες και τους αλλοδαπούς οικοδόμους που εργάζονται για χρόνια στην Ελλάδα, αλλά λόγω της μεγάλης ανεργίας τον καιρό της κρίσης ή άλλων παραγόντων έχουν χάσει πολλά ένσημα. Ακόμα, μεγάλη σημασία αποδίδουν στα αιτήματα για μέτρα προστασίας και υπογραφή εργοταξιακών Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις. Σχεδόν καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με εργατικά «ατυχήματα» που τραυματίζουν, σακατεύουν συναδέλφους τους, στοιχίζουν ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές, ενώ η ακρίβεια κατατρώει τα μεροκάματα μην μπορώντας να καλύψουν βασικές ανάγκες.

Σήμερα Τετάρτη, το Συνδικάτο θα βρεθεί σε μια σειρά εργοτάξια, μεταξύ άλλων στο εργοτάξιο του Ελληνικού, στις εταιρείες που την περασμένη Κυριακή αποπειράθηκαν να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν, αλλά τα σχέδιά τους ακυρώθηκαν μετά την άμεση παρέμβασή του.

Στην Πάτρα

Στη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής, πανοικοδομικής απεργίας βρίσκεται καθημερινά και το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, συνεχίζοντας τις περιοδείες του στα μεγάλα έργα, εργοτάξια και άλλους χώρους δουλειάς στην πόλη και τα περίχωρά της.

Κλιμάκιά του έχουν περιοδεύσει στα μεγάλα εργοτάξια της υπό κατασκευή νέας Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, στο μεγάλο έργο στην πρώην ΑΒΕΞ, στο έργο του βιολογικού καθαρισμού, αλλά και σε έργα μέσα στην πόλη. Το πρόγραμμα συνεχίζεται, ώστε να μη μείνει κανένας εργαζόμενος ανενημέρωτος, να φτάσουν παντού τα αιτήματα που διεκδικεί η Ομοσπονδία, με στόχο να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς τη μέρα της απεργίας, αλλά και να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση.

Από τις κουβέντες με τους εργάτες δεν λείπουν και οι ανησυχίες για τις εξελίξεις με τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η διοίκηση του Συνδικάτου καλεί τους εργαζόμενους να δείξουν την αλληλεγγύη τους, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο, εργατικά συνδικάτα και λαϊκοί φορείς, να καταδικάσουν το έγκλημα εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού, όπως και της ελληνικής εμπλοκής, με κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή.

Το βράδυ της Δευτέρας το Συνδικάτο πραγματοποίησε σύσκεψη όπου οι εργαζόμενοι του κλάδου συζήτησαν για το περιεχόμενο της απεργίας, τη δράση του σωματείου έως σήμερα αλλά και τη συνέχεια μέχρι τις 8 Νοέμβρη, ώστε να είναι μέρα - σταθμός για την αγωνιστική διεκδίκηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθημερινή μαζική δράση στα εργοτάξια και στα γιαπιά για την επιτυχία της μάχης (2024-01-24 00:00:00.0)
Στους χώρους δουλειάς το απεργιακό κάλεσμα και οι διεκδικήσεις για αυξήσεις (2024-01-16 00:00:00.0)
Στα εργοτάξια φτάνει καθημερινά το απεργιακό κάλεσμα (2024-01-12 00:00:00.0)
Ολος ο κλάδος των κατασκευών στη μάχη για το ένσημο, το μεροκάματο, τα μέτρα προστασίας (2023-11-07 00:00:00.0)
«Στο πόδι» σε όλη τη χώρα για την επιτυχία της απεργίας (2023-10-31 00:00:00.0)
Νέκρωσαν τα μεγάλα γιαπιά στην Αττική (2018-06-09 00:00:00.0)