ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
«Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία - Δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία»
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023

Χιλιάδες λαού στην Κρήτη διαδήλωσαν ακόμα μια φορά για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας του νησιού, διατρανώνοντας ότι δεν θα περάσει η υποβάθμιση των νοσοκομείων και συνολικά της Υγείας του νησιού.

Από όλους τους νομούς κατέφθασαν στο Ηράκλειο υγειονομικοί, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και νεολαία, για να φωνάξουν «Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία - Δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία»!

Περισσότερα από 100 εργατικά σωματεία, φορείς από όλη την Κρήτη και σύσσωμα τα υγειονομικά σωματεία έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση, ενώ τα Εργατικά Κέντρα και τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ σε όλους τους νομούς είχαν κηρύξει στάση εργασίας για να διευκολύνουν τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Η κινητοποίηση αποτέλεσε συνέχεια των μεγάλων παλλαϊκών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα για τη σωτηρία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, του Νοσοκομείου της Σητείας και όλων των νοσοκομείων του νησιού, τα οποία βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αναστολή των τακτικών χειρουργείων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου από σήμερα, 1η Δεκέμβρη, και την καθιέρωση εφημερίας τομέα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Στη συγκέντρωση δυναμικό «παρών» έδωσε το παράρτημα εργαζομένων ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» μαζί με τον σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη», που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις αυτές τις μέρες ενάντια στο νομοσχέδιο που διαλύει τις δομές απεξάρτησης.


Ξεχωριστό τόνο έδωσαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για την υποβάθμιση της μουσικής παιδείας.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι των υγειονομικών σωματείων από όλους τους νομούς, των Ενώσεων γιατρών, των Εργατικών Κέντρων, από το ΔΣ του «Αριάδνη» και των Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, και όλοι οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Για το περιεχόμενο της απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών μίλησε χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση η Ράνια Μπέτση, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, και ανέδειξε τις διεκδικήσεις για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία, αυξήσεις των μισθών των υγειονομικών και ένα σύγχρονο, δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο τον λαό.

«Σήμερα από εδώ, από την πλατεία Ελευθερίας στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα αφήσουμε τη δημόσια Υγεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ στα νύχια των επιχειρηματιών, στο πέρασμά τους στα κοράκια, που μόνο στόχο έχουν να πλουτίσουν από τον πόνο και την ασθένεια του λαού μας», τόνισε στην ομιλία του ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

«Είναι πρόκληση οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι μόλις 5 με 6 νοσοκομεία στην Ελλάδα έχουν πρόβλημα, όταν τα τελευταία 10 χρόνια οι μόνιμοι υγειονομικοί είναι 20 χιλιάδες λιγότεροι. Οταν λείπουν 6.500 γιατροί. Οταν από το 2013 μέχρι το 2019 η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκε κατά 30%. Η σημερινή μας συγκέντρωση στέλνει μήνυμα ότι τα προβλήματα δεν είναι συγκυριακά, δεν είναι τοπικά, δεν τεμαχίζονται. Εχουν κοινή αιτία την πολιτική της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης», πρόσθεσε.

«Αυτό το "ως εδώ" που ακούγεται από υγειονομικούς και ασθενείς, τώρα είναι η ώρα να γίνει ακόμα πιο δυνατός, ακόμα πιο μαζικός αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία! Για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που έχουμε ανάγκη και θα μπορούν να ανταποκριθούν στις δυνατότητες του 21ου αιώνα!

Τη σκυτάλη παίρνει από σήμερα κιόλας η οργάνωση τοπικών νομαρχιακών κινητοποιήσεων σε όλους τους νομούς», ανέφερε ο Δ. Βρύσαλης.

Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης. Στο τέλος της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία των σωματείων κατέθεσε υπόμνημα αιτημάτων στην Περιφέρεια Κρήτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν είμαστε έμποροι, δεν βλέπουμε τον ασθενή στην τσέπη! (2024-03-28 00:00:00.0)
Αγωνιστικά και διεκδικητικά υποδέχτηκαν τον υπουργό Υγείας σωματεία και μαζικοί φορείς (2023-11-16 00:00:00.0)
Φτάνει πια! Ως εδώ με την υποβάθμιση της Υγείας! (2023-02-23 00:00:00.0)
Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη καταδικάζεται το τερατούργημα (2022-12-02 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις ενάντια στην πολυδιάσπαση του κλάδου των νοσηλευτών (2020-05-22 00:00:00.0)
Πολύμορφες δράσεις για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία (2018-07-12 00:00:00.0)