Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Φτάνει πια! Ως εδώ με την υποβάθμιση της Υγείας!

Συγκέντρωση - σταθμός, με τη στήριξη άνω των 100 σωματείων και φορέων που ένωσαν τις φωνές τους με τους υγειονομικούς

Χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς όλης της Κρήτης, που χτες ένωσαν τις φωνές τους με τους υγειονομικούς, δίνοντας μαχητικό αγωνιστικό «παρών» στο παγκρήτιο αγωνιστικό ραντεβού υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας του νησιού.

Ενα μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώθηκε από Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Κρήτης, τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων και Λασιθίου και τους Φοιτητικούς Συλλόγους Ιατρικής και ΣΕΥΠ Ηρακλείου. Η κινητοποίηση στηρίχτηκε από 15 υγειονομικά σωματεία και πάνω από 100 φορείς και σωματεία εργαζομένων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα όλης της Κρήτης.

Ηταν μια πρωτοφανής σε συντονισμό και μαζικότητα κινητοποίηση εργαζομένων. Από νωρίς, άλλωστε, από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία κατέφθαναν τα λεωφορεία γεμάτα εκατοντάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ελευθερίας. Σε κάθε μεριά της πλατείας αντηχούσαν τα συνθήματα «Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα» και «Το κέρδος σκοτώνει την Υγεία, έξω οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία».

Η χτεσινή συγκέντρωση αποτελεί την κορύφωση των δυναμικών κινητοποιήσεων και της αγωνιστικής δράσης που έλαβαν χώρα όλο το προηγούμενο διάστημα σε όλες τις πόλεις και τα νοσοκομεία του νησιού, από τις οποίες ξεχώρισαν οι παλλαϊκές κινητοποιήσεις σε Ιεράπετρα και Ρέθυμνο. Η μεγάλη συμμετοχή αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του λαού και των μαχόμενων υγειονομικών να συνεχίσουν να παλεύουν, διεκδικώντας ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες, αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της επιστήμης.


Η κινητοποίηση, μετά τις ομιλίες από δεκάδες εκπροσώπους σωματείων και φορέων, μετατράπηκε σε ένα μεγάλο ανθρώπινο ποτάμι, που με τα πανό και τα συνθήματα ξεσήκωσε όλο το Ηράκλειο: «Δώστε λεφτά για την Υγεία, κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία» και «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός» ήταν τα συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη συναυλία.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην Κρήτη, με επικεφαλής τον εκλεγμένο του Κόμματος και εκ νέου υποψήφιο, Μανώλη Συντυχάκη.

Θα ανατρέψουμε τα σχέδια όσων επενδύουν στον ανθρώπινο πόνο

«Σήμερα, στέλνουμε ένα αποφασιστικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, λέγοντας: Φτάνει πια! Ως εδώ με την υποβάθμιση της Υγείας», ανέφερε στην ομιλία του ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ. Και συμπλήρωσε: «Η σημερινή μας συγκέντρωση είναι σταθμός στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις στο Ρέθυμνο, στην Ιεράπετρα, στο Ηράκλειο. Πιάνει το νήμα των αγώνων στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στον Επισιτισμό και των αγώνων των αγροτών. Κανένας δεν μπορεί να καπηλευτεί τον αγώνα μας ούτε να ψαρέψει σε θολά νερά!

Δεν ξεχνάμε ότι η κατάσταση που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι στην Υγεία έχει όνομα και παρελθόν και δεν είναι άλλο παρά η αντίληψη ότι η Υγεία είναι για τις κυβερνήσεις και την ΕΕ εμπόρευμα, οι ασθενείς πελάτες και οι εργαζόμενοι φτηνοί, "ευέλικτοι" και αναλώσιμοι. Η συγκέντρωσή μας, οι αγώνες μας στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας ότι όταν πάρουμε ως λαός την υπόθεση στα χέρια μας, μπορούμε να επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας, απέναντι σε όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Ενώνουμε τη φωνή μας, σφίγγουμε το χέρι μας στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που αυτές τις μέρες δίνουν ένα μάθημα αξιοπρέπειας και αγώνα, στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και τους καλλιτέχνες που είναι σε κινητοποιήσεις. Στέλνουμε μήνυμα ελπίδας στους ασθενείς, στις ευάλωτες ομάδες, στην τρίτη ηλικία. Θα νικήσουμε, θα ανατρέψουμε τα σχέδια εκείνων που ασελγούν και κερδοσκοπούν πάνω στον ανθρώπινο πόνο!».

Συνεχίζουμε με ακόμα πιο δυναμικούς και μαζικούς αγώνες


Στη συγκέντρωση το «παρών» έδωσε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, μεταφέροντας τον θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό των συναδέλφων. «Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα αγώνα και ελπίδας. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με την ταλαιπωρία, την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών μας. Δεν συμφιλιωνόμαστε με την εργασιακή ομηρία, την εντατικοποίηση και τους μισθούς - ψίχουλα των υγειονομικών», σημείωσε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Από το βήμα της συγκέντρωσης κατήγγειλε την παράδοση του ογκολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στα χέρια των δήθεν φιλάνθρωπων εργοδοτών που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. «Ο υπουργός Υγείας σήμερα εγκαινίασε στη Θεσσαλονίκη ένα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο. Δεν θα μπορούσε να λείπει βέβαια αφού με την πολιτική του, όπως και οι προηγούμενοι, αυτούς ωφέλησαν, τα παράσιτα που εμπορεύονται την υγεία και τον πόνο του λαού. Γι' αυτό υποβαθμίζουν συνειδητά τη δημόσια Υγεία. Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στην πολιτική που θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα. Συνεχίζουμε με πιο μαζικούς και δυναμικούς αγώνες για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας», ανέφερε.

«Η Κρήτη δίνει το σήμα της αντεπίθεσης του λαού με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έγιναν», ανέφερε ο Γιάννης Σαριδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου, αναδεικνύοντας ότι για πρώτη φορά τα σωματεία της Υγείας στην Κρήτη συντονίζονται σταθερά, παίρνουν κοινές δράσεις. «Θεωρούμε ενιαίο υγειονομικό χώρο την Κρήτη. Ο,τι συμβαίνει σε κάθε δομή Υγείας του νησιού, μας αφορά όλους. Οι κάτοικοι του νησιού και οι χιλιάδες επισκέπτες ζουν καταστάσεις πρωτοφανούς υποβάθμισης των δημόσιων δομών Υγείας. Το σύνολο των νοσοκομείων, πλην τμημάτων του ΠΑΓΝΗ, έχουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Αντί για μόνιμες προσλήψεις οι διοικήσεις επιβάλλουν με τη βία στους συναδέλφους να γίνονται οι γυρολόγοι της Υγείας, μετακινούμενοι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, με αποτέλεσμα σοβαρή υποβάθμιση των υπηρεσιών και τελικά το κλείσιμο τμημάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων. Και στάθηκε στο «τσουνάμι παραιτήσεων» υγειονομικών λόγω των άθλιων συνθηκών δουλειάς, με αποτέλεσμα να αποψιλώνονται οριστικά τα νοσοκομεία από πολύτιμο προσωπικό. «Οι παγκρήτιες κινητοποιήσεις και ο συντονισμός όλων των δυνάμεων του νησιού για νέους νικηφόρους αγώνες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Το λαϊκό κίνημα περνάει μπροστά όχι ως κίνημα διαμαρτυρίας αλλά ως κίνημα ελπίδας και νίκης», τόνισε επίσης.

Οι διεκδικήσεις του συλλαλητηρίου

  • Πλήρης στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Αμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων.
  • Να μην κλείσει και να μην αλλάξει χαρακτήρα κανένα νοσοκομείο. Οχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Οχι στο «νέο ΕΣΥ».
  • Καμία κατάργηση - συγχώνευση τμήματος, κλινικής ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας Υγείας.
  • Κατάργηση πληρωμών ασθενών για εξετάσεις, φάρμακα, χειρουργεία και άλλες θεραπείες.
  • Επικαιροποίηση απαρχαιωμένων οργανισμών νοσοκομείων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Κατάργηση «ελαστικών» σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Γιατροί ΕΣΥ πλήρους, αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Οχι σε μετακινήσεις γιατρών και άλλων υγειονομικών μεταξύ μονάδων Υγείας.
  • Αυξήσεις μισθών σε επίπεδα ανάλογα με την αύξηση του πληθωρισμού. Επαναφορά 13ου -14ου μισθού.
  • Ενταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών.
  • Οχι στον αυταρχισμό διοικήσεων.
  • Καμία υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων Ιατρικής με την εισαγωγή κριτηρίων αξιολόγησης - φίλτρων. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για άσκηση επαγγέλματος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ