Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Διεκδικούν ΣΣΕ με υποχρεωτική εφαρμογή και «εισπράττουν» καταστολή και τρομοκρατία

Με γκλομπ, χημικά, ανοιγμένα κεφάλια και προσαγωγές συνδικαλιστών απάντησε η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματά τους

Με τις δυνάμεις καταστολής να χτυπάνε «στο ψαχνό» «υποδέχτηκε» το υπουργείο Εργασίας τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, που βρέθηκαν χτες στους δρόμους του αγώνα διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με υποχρεωτική εφαρμογή και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί χτες το μεσημέρι έξω από το υπουργείο μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΕΤ). Εκεί ζήτησαν συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους: Η κλαδική ΣΣΕ που έχει υπογραφτεί για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία ακόμα δεν έχει κηρυχθεί υποχρεωτική από την κυβέρνηση, ενώ στον Επισιτισμό η Σύμβαση γίνεται «κουρελόχαρτο». Χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς μετά τη λήξη του επιδόματος ανεργίας, που τους χορηγείται μόνο για τρεις μήνες τον χρόνο, καλούνται να επιβιώσουν χωρίς εισόδημα μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά.

Η κυβέρνηση αντί να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων απάντησε με βία και καταστολή: Επιστράτευσε τα ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών και επιτέθηκαν σε συνδικαλιστές με γκλομπ και κλοτσιές. Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης ήταν τραυματισμοί εργαζομένων, μεταξύ τους και του γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Αthens Marriott», Αντώνη Λακιάρα, ο οποίος χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Ανοιγμένα κεφάλια εργαζομένων από τα γκλομπ
Ανοιγμένα κεφάλια εργαζομένων από τα γκλομπ
Σαν να μην έφτανε η βίαιη και απρόκλητη επίθεση, οι δυνάμεις της αστυνομίας προχώρησαν στην προσαγωγή δύο συνδικαλιστών, του Γιώργου Στεφανάκη, προέδρου του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ν. Αττικής, και του Νίκου Λαβαντσιώτη, μέλους της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου και προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου της «ΣΕΛΕΚΤ».

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, οι συγκεντρωμένοι συνέχισαν την κινητοποίησή τους με πορεία στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης, όπου είχαν μεταφερθεί οι προσαχθέντες. «Για τους ξενοδόχους κέρδη και χλιδή και για τους εργάτες ΜΑΤ και καταστολή», φώναζαν, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των δύο προσαχθέντων και καταγγέλλοντας την επίθεση των ΜΑΤ.

Στο πλευρό των εργαζομένων έξω από το υπουργείο και στη συνέχεια στο Αστυνομικό Τμήμα έσπευσε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος, ο οποίος προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας την επίθεση και απαιτώντας την απελευθέρωση των συνδικαλιστών.

Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι σωματείων μιας σειράς κλάδων.

Κάτω από την αποφασιστική και άμεση παρέμβαση των εργαζομένων που μετέφεραν την κινητοποίησή τους έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, οι δύο συνδικαλιστές αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.

«Η σημερινή επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας απαντήθηκε με τον καλύτερο τρόπο», τόνισε ο Γ. Στεφανάκης. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Τώρα πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να βγάλουν το συμπέρασμα: Απέναντί μας έχουμε ένα κράτος εχθρικό, ένα κράτος που υπερασπίζεται μόνο τα κέρδη της εργοδοσίας και τίποτα άλλο. Τώρα όλοι οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό είναι η ώρα να οργανωθούν στα συνδικάτα τους», υπογράμμισε και κάλεσε σε νέες κινητοποιήσεις για να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς, να κηρυχθεί υποχρεωτική η Σύμβαση στα ξενοδοχεία, να εφαρμοστεί η Σύμβαση στον Επισιτισμό.

«Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε», διαμήνυσε ο Ν. Λαβαντσιώτης, πρόεδρος του Σωματείου της «ΣΕΛΕΚΤ», ενώ οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν τις ευχές τους στον συνάδελφό τους που τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Τη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας προκειμένου να αποφασιστεί νέα πανελλαδική κινητοποίηση στον κλάδο, προανήγγειλε στους εργαζόμενους ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ, Γ. Χότζογλου.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης απαντούν με ξύλο» στους εργαζόμενους, τονίζει το Συνδικάτο, και στα αιτήματα για υποχρεωτική εφαρμογή της κλαδικής Σύμβασης, πληρωμή των κλεμμένων επιδομάτων προϋπηρεσίας, χορήγηση επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους εργαζόμενους, που τσακίζονται από την εντατικοποίηση και στο τέλος της σεζόν πετιούνται στην ανεργία. «Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να διαλύσει με τη βία τα σωματεία και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται», καταγγέλλει και διαβεβαιώνει ότι δεν θα περάσει η προσπάθεια τρομοκράτησης όσων «αντιστέκονται στα σχέδια κυβέρνησης, ξενοδόχων και μεγάλων αλυσίδων Εστίασης, που θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε δούλους για να διευρύνουν τα κέρδη τους».

Καταγγελίες από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους κατήγγειλαν σε ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Ακόμα, μήνυμα στήριξης των αγώνων των εργαζομένων, αλλά και καταδίκης της επίθεσης, έστειλε το Συνδικάτο Εργαζομένων στις χερσαίες, αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές της Τουρκίας (Nikliyat is).

Στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας στον Τουρισμό, πραγματοποίησε χθες και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής. Οι εργαζόμενοι μετέφεραν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, ενώ κατήγγειλαν την επίθεση που δέχονταν την ίδια ώρα οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα. «Φανερώνεται το πώς βλέπει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους και πώς θέλει να τους αντιμετωπίσει. Την ώρα που μιλάνε πολύ άνετα με τους επιχειρηματικούς ομίλους, χτυπάνε τους εργάτες στο ψαχνό», τόνισε ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ.

Στην Κρήτη

Δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν και στην Κρήτη οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Στο Ηράκλειο εκατοντάδες ήταν οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο, όπου μίλησαν ο Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, και ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, εκ μέρους της ΔΑΣ. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Χανιά, Ρέθυμνο και Αγιο Νικόλαο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ