Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλήρης προστασία για όλους τους εποχιακά εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Το αίτημα των χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, αύξηση του επιδόματος στα 600 ευρώ και βέβαια εδώ και τώρα να συνεχιστεί η καταβολή του σε όσους έχει διακοπεί, μετέφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ.

Ο Χρ. Κατσώτης ανέδειξε την αντεργατική πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, που εφαρμόζοντας τους σχετικούς νόμους αφήνει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου χωρίς εισόδημα τους μήνες που δεν εργάζονται. Οπως είπε, είναι τεράστια η πρόκληση, οι εργαζόμενοι που σε όλη την καλοκαιρινή περίοδο έφτυσαν αίμα από την άγρια εκμετάλλευση, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς εντατικοποίησης εξοντωτικών ωραρίων και όλα όσα προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη για την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, να απορρίπτεται ακόμα και αυτό το αίτημα για το επίδομα και να καταδικάζονται στην πείνα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση «έχει μοιράσει το ποσό των 8,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στους ενεργειακούς ομίλους με τη μορφή των επιδοτήσεων» και άλλους τρόπους.

Προκαλώντας ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου παραλίγο να ζητήσει και τα ρέστα από τους εργαζόμενους, αφού βρήκε ότι είναι πολύ υψηλά αμειβόμενοι και πως αυτό το οφείλουν στον υπουργό Εργασίας. Και αμφισβητώντας λίγο - πολύ ακόμα και την εποχικότητα της εργασίας τους ανέφερε: «Αν είμαι γκαρσόνι το καλοκαίρι σε ένα νησί, μπορεί να είμαι γκαρσόνι και τον χειμώνα εκεί που υπάρχει ζήτηση στα αστικά κέντρα, όπου δεν υπάρχει το καλοκαίρι. Δεν είναι τόσο παράξενο αυτό»... Μάλιστα, την ώρα που έστελνε στον... κάλαθο το δίκαιο και αναγκαίο αίτημα των εργαζομένων, με καμάρι είπε ότι «το καλοκαίρι που μας πέρασε, τα έσοδά του εκτινάχθηκαν ξεπερνώντας σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τα έσοδα του καλοκαιριού του 2019, που θεωρούνταν μια πολύ πετυχημένη τουριστική σεζόν».

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υφυπουργού, ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει στην ανέχεια τους εργαζόμενους που «δεν είναι δική τους επιλογή να δουλεύουν εποχιακά», για να διοχετεύει χρήμα στους ομίλους και μέσω του ΟΑΕΔ (σήμερα ΔΥΠΑ), που μάλιστα προέρχεται από τις παρακρατήσεις και εισφορές των εργαζομένων. Και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αυτή όπως και οι προηγούμενες είναι εχθροί της εργατικής τάξης και των ανέργων και θα πρέπει ανάλογα ο κόσμος να τους πληρώσει και στις εκλογές αλλά και κάθε μέρα με τους αγώνες τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ