ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Χωρίς νερό «λόγω οφειλών» μονογονεϊκή οικογένεια εποχικής ξενοδοχοϋπαλλήλου

Τραγική η οικονομική κατάσταση χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό, που τον χειμώνα δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες

Παρασκευή 1 Μάρτη 2024

Από παλιότερη παρέμβαση της ΔΑΣ για τους εποχικούς
Χωρίς νερό άφησε άνεργη εποχική ξενοδοχοϋπάλληλο, μάνα με δύο μικρά παιδιά, η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Ηρακλείου Κρήτης, λόγω ...οφειλών! Πρόκειται για ακόμα μία περίπτωση, χαρακτηριστική της βαρβαρότητας με την οποία έρχονται αντιμέτωποι ειδικά οι εποχικοί υπάλληλοι, αφού καλούνται να βάλουν στον «πάγο» ακόμα και στοιχειώδεις τους ανάγκες, μετά τη λήξη της σεζόν και μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη.

Από τη μία δηλαδή χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν χωρίς εισόδημα και εν έτει 2024 στερούνται ακόμα και το νερό στο σπίτι τους και από την άλλη οι επιχειρηματικοί όμιλοι πανηγυρίζουν για τα ρεκόρ κερδοφορίας από το «θαύμα του τουρισμού», με τους μεγαλοξενοδόχους να απολαμβάνουν τα εκατομμύρια των επιχορηγήσεων και τις γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές.

Συγκεκριμένα, πριν από τρεις βδομάδες, στις 7 Φλεβάρη, συνεργείο της ΔΕΥΗ αποσύνδεσε το υδρόμετρο στην κατοικία της οικογένειας, που είναι μάλιστα μονογονεϊκή, με την μητέρα να μεγαλώνει δύο μικρά παιδιά. Ετσι, σχεδόν έναν μήνα παλεύει να επιβιώσει χωρίς νερό, αναγκαζόμενη να μεταφέρει κουβάδες από την γειτονιά, να πλένει τα ρούχα σε άλλα σπίτια κ.ο.κ.

Μάλιστα, η αρμόδια υπηρεσία αρνήθηκε επανειλημμένα να προχωρήσει σε διακανονισμό με ποσό που μπορεί να διαθέσει η άνεργη γυναίκα ώστε να γίνει η επανασύνδεση, απαιτώντας το 25% της οφειλής. Σημειώνεται ότι αυτήν τη χρονική στιγμή η άνεργη είναι χωρίς εισόδημα, αφού το εποχικό ταμείο έχει τελειώσει και θα ξαναπιάσει δουλειά τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αποκαλυπτικά είναι τα λόγια οργής και αγανάκτησης της ίδιας της ξενοδοχοϋπαλλήλου: «Πώς να το πληρώσω όταν από τέλη Ιανουαρίου μου έχουν κόψει το εποχικό ταμείο και θα ξαναπιάσω δουλειά τον Απρίλιο; Είναι αδιανόητο να κόβουν το νερό το οποίο αποτελεί φυσικό αγαθό. Το εκμεταλλεύονται ακόμα και αυτό. Μου λένε να μείνω χωρίς νερό με 2 μικρά παιδιά. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Το μόνο που μας έμεινε, είναι να παλέψουμε ο ένας δίπλα στον άλλο απέναντι σε αυτήν την κατάσταση. Η ισχύς εν την ενώσει, δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Παρέμβαση στα γραφεία της ΔΕΥΑΗ πραγματοποίησαν χτες συνδικαλιστές της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, με την Επιχείρηση να δεσμεύεται για άμεση επανασύνδεση του υδρόμετρου και διακανονισμού του χρέους για τους επόμενους μήνες.

Την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι ανέδειξε μετά το τέλος της παρέμβασης ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, τονίζοντας: «Αυτήν τη στιγμή χιλιάδες εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται χωρίς κανένα εισόδημα. Τα πρώτα χρήματα θα τα δουν στους λογαριασμούς τους σε 3-4 μήνες. Κυβερνήσεις και δήμοι δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή, οδηγώντας τους συναδέλφους σε συνθήκες εξαθλίωσης, με κομμένα ρεύματα, νερά, πλειστηριασμούς, ενώ την ίδια στιγμή δεν ακουμπάνε τους μεγάλους εργοδότες. Με τη σημερινή παρέμβαση στέλνουμε ένα μήνυμα πρώτα απ' όλα στους εργαζόμενους που χτυπιούνται από τη σημερινή βαρβαρότητα. Εχουμε τη δύναμη και με την αλληλεγγύη, την αποφασιστικότητα, την οργάνωσή μας δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του. Κανείς χωρίς ρεύμα, νερό, τρόφιμα, σπίτι. Και όπου ακόμα και αυτές οι βασικές στοιχειώδεις ανάγκες αμφισβητούνται, θα είμαστε εκεί για να τις απαιτήσουμε ακόμα πιο μαχητικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να συνεχιστεί η καταβολή του επιδόματος σε όλους τους ανέργους του Τουρισμού (2023-02-14 00:00:00.0)
Συνέχισαν τον αγώνα τους με διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομίας (2020-06-23 00:00:00.0)
Στους δρόμους ξανά τη Δευτέρα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας (2020-05-23 00:00:00.0)
Να μη μείνει κανείς χωρίς προστασία και εισόδημα διεκδικούν δεκάδες σωματεία του κλάδου (2020-04-11 00:00:00.0)
Επανασύνδεση νερού και ρεύματος σε άνεργες οικογένειες (2013-06-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-04-06 00:00:00.0)