Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να συνεχιστεί η καταβολή του επιδόματος σε όλους τους ανέργους του Τουρισμού

Τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους στον κλάδο του Τουρισμού ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας το ΚΚΕ. Την περίοδο που διανύουμε είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς η αντεργατική νομοθεσία τούς στερεί το επίδομα ανεργίας και τους αφήνει χωρίς εισόδημα να επιβιώσουν μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά την επικείμενη τουριστική σεζόν.

Συγκεκριμένα, όπως υπενθυμίζει το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, «με τις απαράδεκτες προϋποθέσεις που προβλέπονται στον νόμο 3986/2011 για την επιδότηση ανεργίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό δικαιούνται μόνο τρεις μήνες» το επίδομα ανεργίας, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν το δικαιούνται καθόλου, καθώς «εργάζονται εποχικά σε επιχειρήσεις μη εποχικές».

«Η οικονομία των περισσότερων νησιών και άλλων περιοχών της Ελλάδας είναι σχεδόν απόλυτα εξαρτημένη από τον Τουρισμό και η απασχόληση των εργαζομένων εποχική. Δεν είναι επιλογή των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο να βρίσκονται για μήνες στην ανεργία, να αναγκάζονται να "παγώνουν" τις ανάγκες τους ή να στερούνται και τα βασικά για την επιβίωσή τους μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες που η ακρίβεια καλπάζει ανεξέλεγκτα σε όλα τα βασικά αγαθά και στην Ενέργεια, η πολιτική του αποκλεισμού εποχικών εργαζομένων από το επίδομα ανεργίας είναι απάνθρωπη. Απάνθρωπη ήταν και η εκμετάλλευση που προηγήθηκε την καλοκαιρινή περίοδο, αφού οι εργαζόμενοι εξουθενώθηκαν για την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των τουριστικών ομίλων, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς εντατικοποίησης, εξοντωτικών ωραρίων, χωρίς ρεπό και με μισθούς κατώτερους των σύγχρονων αναγκών», αναφέρει το ΚΚΕ.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει πρόκληση το γεγονός ότι η κυβέρνηση «έχει μοιράσει το ποσό των 8,2 δισ. ευρώ στους ενεργειακούς ομίλους με τη μορφή των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς» το ίδιο χρονικό διάστημα που οι άνεργοι του Τουρισμού «παίρνουν ένα πενιχρό επίδομα ανεργίας, ή έχουν απορριφθεί τελείως και καταδικάζονται στην πείνα, από νόμους προσαρμοσμένους στα "δημοσιονομικά περιθώρια" που επιβάλλουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του».

Το ΚΚΕ με την Ερώτησή του μεταφέρει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων να συνεχιστεί η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όσους έχει διακοπεί και να δοθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας τους, μέχρι να αρχίσουν ξανά να εργάζονται. Προβάλλει επίσης το αίτημα να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.

Κινδυνεύουν να βγουν και ...χρεωμένοι οι εποχικοί στην «Delmonte»

Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι εποχικά εργαζόμενοι στη βιομηχανία επεξεργασίας φρούτων «Delmonte» στη Λάρισα, που κινδυνεύουν όχι μόνο να μη λάβουν επίδομα ανεργίας αλλά και να κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που εισέπραξαν από το 2018 μέχρι σήμερα, αναδεικνύει με μία ακόμα Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ. Το πρόβλημα έχει προκύψει καθώς ο χαρακτηρισμός της επιχείρησης ως εποχικής δεν έγινε με τα κριτήρια που προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του ΟΑΕΔ (118454/16-06-89).

«Η συγκεκριμένη εγκύκλιος ταλαιπωρεί διαχρονικά τους εργαζόμενους και τους έχει ομήρους, εξαιτίας της ποσόστωσης που προβλέπει για τα εποχικά εργοστάσια, ενώ καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει λύσει το πρόβλημα, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις που έχουν γίνει τόσο από το Συνδικάτο Λάρισας και άλλα ομοειδή συνδικάτα, όσο και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Με την Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ αναδεικνύει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο: Να δοθεί άμεσα το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους στην επιχείρηση. Ολοι οι εποχικοί εργαζόμενοι να ενταχθούν στον Νόμο 1836/89, στον οποίο εντάσσονται όλα τα εποχικά επαγγέλματα, και να δικαιούνται κι αυτοί τις σχετικές παροχές. Οσοι έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 30 ημερομίσθια και δεν παίρνουν ταμείο ανεργίας, να τους δοθεί το εποχικό βοήθημα του Νόμου 1839/89. Να τροποποιηθεί η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 και να χαρακτηρίζονται εποχικοί όλοι όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις όπως κονσερβοποιεία, διαλογητήρια, ψυγεία, τυροκομεία, σπαστήρες καρυδιών - αμυγδάλων, ελαιουργεία, εκκοκκιστήρια, τοματοπολτού, κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών. Ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον αριθμό των εργαζομένων, με 70 ένσημα και πάνω να παίρνουν το ταμείο ανεργίας όλοι. Να μειωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργανώνονται και διεκδικούν το επίδομα ανεργίας (2023-01-31 00:00:00.0)
Να καταβληθεί το επίδομα σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις (2021-10-13 00:00:00.0)
Πάρτε μέτρα να μη μείνει κανένας εργαζόμενος στον Τουρισμό χωρίς επίδομα ανεργίας (2021-09-10 00:00:00.0)
«Μαξιμαλισμός» τα αιτήματα επιβίωσης των εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό (2020-12-15 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στις 25 Ιούνη και κάλεσμα για αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα (2020-06-17 00:00:00.0)
Να μη μείνει κανείς χωρίς προστασία και εισόδημα διεκδικούν δεκάδες σωματεία του κλάδου (2020-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ