ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει την ακραία κοροϊδία για την ακρίβεια
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

INTIME NEWS

Οσκαρ εμπαιγμού σε βάρος του λαού διεκδικεί η κυβέρνηση, με τα σόου που στήνει καθημερινά προσπαθώντας να πείσει ότι η ακρίβεια είναι μόνο ...στο μυαλό μας.

Μετά από όσα ανεκδιήγητα είπε προχθές ο Κυρ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, τη σκυτάλη στη φαρσοκωμωδία πήρε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ο οποίος στην ενημέρωση ισχυρίστηκε όχι μόνο ότι «η κυβέρνηση κλιμακώνει τον πόλεμο κατά της ακρίβειας» αλλά και ότι «ο πληθωρισμός υποχωρεί, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στην πατρίδα μας έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι κινήσεις που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει αποδίδουν». Οπερ σημαίνει, ναι μεν ανεβαίνουν ...αλλά όχι τόσο.

Με απίστευτο θράσος, πρόσθεσε ότι «βλέπουμε να πλησιάζει σταδιακά ο επίλογος αυτής της δοκιμασίας, που επιβαρύνει όλα τα νοικοκυριά». Αυτά λένε χωρίς να ντρέπονται εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο. Π.χ. ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που έστησε τον Γενάρη του 2023 ακριβώς για θέματα οικονομίας, ισχυριζόταν ότι «θα δούμε και περαιτέρω αποκλιμάκωση συνολικά του πληθωρισμού, που θα συμπαρασύρει και τις τιμές στο ράφι τους επόμενους μήνες». Επίσης ότι «τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι, ως προς την αύξηση των τιμών, πιστεύω ότι τα έχουμε δει», με τις τιμές να καλπάζουν έκτοτε, και ενώ στο ενδιάμεσο οι ίδιοι κομπάζουν πως οι τιμές στο ρεύμα «εξισορροπήθηκαν».

Στο μεταξύ, το ρεύμα έχει πάρει πάλι «φωτιά», με την τιμή του να είναι στα ύψη και τον Σεπτέμβριο, καθώς οι αυξήσεις του τελευταίου διμήνου (Ιούλιος - Αύγουστος) στο ενεργειακό χρηματιστήριο όχι μόνο παραμένουν αλλά - όπως όλα δείχνουν - είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να υπάρξουν και νέες. Π.χ. από τα 93,95 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στις 23/8, προχθές ήμασταν στα 194,94, και δυστυχώς έπεται συνέχεια.

Πώς το προσπέρασε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά; «Η μέτρηση πρέπει να γίνεται σε βάθος ενός χρονικού διαστήματος, για παράδειγμα σε βάθος μηνός», «παρακολουθούμε το φαινόμενο κάθε μήνα και σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια παρέμβαση, αν δηλαδή υπάρχει κίνδυνος αυξήσεων, υπέρμετρων αυξήσεων στους καταναλωτές (...) θα επέμβουμε» κι άλλα τέτοια φληναφήματα - παρηγοριά στον άρρωστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η κυβέρνηση και τον Σεπτέμβριο θα συνεχίσει τις περίφημες επιδοτήσεις, δηλαδή «ζεστό» χρήμα προς τους ομίλους της Ενέργειας, αφού αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητα και στα ύψη τα τιμολόγια.

Το παραμύθι συνεχίστηκε με τις αναφορές Μαρινάκη στο «σχολικό καλάθι», θέμα για το οποίο ισχυρίστηκε ότι «προκύπτει μεσοσταθμική μείωση του κόστους για κάθε νοικοκυριό μεγαλύτερης του 5%», ενώ λειτουργώντας ως πλασιέ επιχειρηματικών ομίλων πρόσθεσε με νόημα πως «οι μειώσεις τιμών κατά μέσο όρο φτάνουν και στο 10% σε μεγάλες αλυσίδες».

Ισχυρισμοί - τραγέλαφος

Τραγέλαφος και οι ισχυρισμοί τους για τις μειώσεις στα διόδια της Αττικής Οδού, με τον Μαρινάκη να τις παρουσιάζει χθες ως «ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα για τους πολίτες». Στο μεταξύ, πριν λίγους μήνες αυξήθηκαν τα διόδια κατά 8% σε όλους τους εθνικούς δρόμους, κάτι που προκύπτει από τις συμβάσεις παραχώρησης ανάμεσα σε κυβέρνηση και ομίλους, ανάμεσά τους και αυτόν που διαχειρίζεται την Αττική Οδό. Εξάλλου, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν συμφωνήσει η προσαύξηση του 2023, ύψους 12%, που δεν εισπράχθηκε (πρόκειται για τις αυξήσεις των διοδίων που επρόκειτο να γίνουν με βάση την αύξηση του πληθωρισμού, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις των ιδιωτικοποιημένων αυτοκινητοδρόμων), να μοιραστεί σε τρεις δόσεις μέχρι το 2026. Κατά συνέπεια, οι αυξήσεις στα διόδια σε όλους τους εθνικούς οδικούς άξονες θα συνεχιστούν και το 2025 και το 2026.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι κοκορομαχίες τους για τη διαχείριση της οικονομίας του κεφαλαίου και των «πακέτων» που εξασφαλίζονται για τους μπίζνεσμεν. Π.χ. ο Ν. Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ άσκησε χθες κριτική για τον τρόπο που η κυβέρνηση «σχεδίασε» το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέτεινε ότι «είναι ένα από τα πιο σπουδαία χρηματοδοτικά όπλα τα οποία έχει η χώρα μας» και ότι η Ελλάδα «είναι, μετά από κινήσεις του πρωθυπουργού, η πρώτη χώρα ως προς το ποσό το οποίο λαμβάνει από το Ταμείο Ανάκαμψης συναρτήσει του ΑΕΠ της στην Ευρώπη». Τι αποσιωπούν; Οτι η εκταμίευση προχωρά όσο η κυβέρνηση πατάει «γκάζι» στις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», στα δεκάδες «προαπαιτούμενα» που συνοδεύουν τα λεφτά και δάνεια του Ταμείου, που φυσικά πηγαίνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ αποτυπώνονται και στο αναθεωρημένο «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων» που η κυβέρνηση κατέθεσε στην ΕΕ.

Τέλος, ο Μαρινάκης αναφέρθηκε χθες στο νομοσχέδιο «για την αναδιοργάνωση του Αρχηγείου και των Επιτελικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας», μιλώντας για «μια σύγχρονη πολιτική εσωτερικής ασφάλειας» και υπογραμμίζοντας ότι «η φράση "νομιμότητα παντού" δεν είναι ένα σύνθημα για την κυβέρνηση, αλλά μια συνολική πολιτική που υλοποιούμε με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.». Προϊδέασε δηλαδή για νέες απόπειρες καταστολής σε βάρος του λαού, ώστε να σκύψει το κεφάλι μπροστά στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκλητικές δηλώσεις για την ακρίβεια και «τσεκούρι» στα επιδόματα (2024-09-03 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών (2024-01-05 00:00:00.0)
Ερώτηση για τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στα διόδια (2023-10-05 00:00:00.0)
Αλματα με ρεκόρ δεκαετιών που βυθίζουν τον λαό στη φτώχεια (2022-03-11 00:00:00.0)
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για τη λαϊκή αφαίμαξη (2009-10-10 00:00:00.0)
Ακόμη πιο «φαρμακερά» τα διόδια... (2006-01-12 00:00:00.0)