ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δυναμώνουν τον αγώνα για να παραμείνουν στον τόπο τους

Παραστάσεις διαμαρτυρίας έγιναν χτες στα γραφεία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα

Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2024

Συνέχεια στον αγώνα που δίνουν για να εξακολουθήσουν να ζουν και να καλλιεργούν στον τόπο τους έδωσαν χτες οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, με τις παραστάσεις διαμαρτυρίας που έγιναν στα γραφεία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των 4 Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων.

Συγκεκριμένα, με την κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ, απαίτησαν την καταβολή αποζημιώσεων που να καλύπτουν τις ζημιές που σημειώθηκαν πέρσι από τις πλημμύρες. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν ξανά το αίτημα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώσει στο 100% της πραγματικής αξίας τις τεράστιες ζημιές στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στον εξοπλισμό και από τις ασθένειες που παρουσιάστηκαν και μείωσαν δραστικά την παραγωγή.

Μιλώντας στην κινητοποίηση ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «από τη σημερινή συνάντηση μάθαμε πως τα χρήματα που δίνονται από πέρυσι τον Νοέμβρη, δεν είναι του ΕΛΓΑ αλλά ενός προγράμματος που αφορά στην κάλυψη εκτεταμένων ζημιών από φυσικά φαινόμενα. Επαναφέρουμε το θέμα πως πρέπει να δοθεί επιπλέον αποζημίωση, που να καλύπτει την πραγματική ζημιά από τον "Daniel" σε όλες τις παραγωγές».

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά στη φυτική παραγωγή και ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτές τις ζημιές».

Ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, ανέφερε: «Για τις δενδρώδεις καλλιέργειες δεν πήραμε καμία ξεκάθαρη απάντηση. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν δει ακόμη το χρώμα του χρήματος. Πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Με το οργανωμένο αγροτικό κίνημα θα απαντήσουμε. Ο χειμώνας θα είναι θερμός. Η πολιτική που ασκείται μας οδηγεί στον αφανισμό και την εξαθλίωση».

Ο Λάμπρος Τσέκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», ανέφερε ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να στηρίξουν πραγματικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις από τον "Daniel". Διεκδικούμε άμεσα αποζημιώσεις στο 100% για όλους τους παραγωγούς».

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν και κτηνοτρόφοι. Ο Βασίλης Μεριχοβίτης, κτηνοτρόφος από την Καρδίτσα, επισήμανε: «Με την πανώλη μάθαμε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα αποζημιώσει το κάθε ζώο με 250 ευρώ και θα έχουμε και μια κάλυψη του εισοδήματος. Για τις περσινές πλημμύρες θα πάρουμε ένα εφάπαξ ποσό των 150 ευρώ και είμαστε εδώ και ρωτάμε αν ο ΕΛΓΑ με την Περιφέρεια διαχωρίζει τους κτηνοτρόφους. Δεν έχουμε βάλει ζώα να ξεκινήσουμε για δεύτερο χρόνο και χρειαζόμαστε ενίσχυση. Υπάρχει ακόμα θέμα με το μέτρο 5.2 και ο κόσμος αρχίζει να φεύγει από την κτηνοτροφία».

Επιστρέφουμε τα «ραβασάκια» για επιστροφές ποσών που στάλθηκαν σε δεκάδες χιλιάδες παραγωγούς

Στη συνέχεια οι αγρότες μετέβησαν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου διαμαρτυρήθηκαν για τα «ραβασάκια» που στάλθηκαν σε 190.000 αγρότες σε όλη τη χώρα, και στη Θεσσαλία, καλώντας τους να επιστρέψουν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, ποσά που έλαβαν το 2021.

Εκεί απαίτησαν να σταματήσει εδώ και τώρα αυτή η απαράδεκτη διαδικασία, δηλώνοντας ότι οι αγρότες δεν θα δεχτούν να επιστρέψουν ούτε ένα ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «στο καλαμπόκι οι αποδόσεις από 1.800 κιλά τα προηγούμενα χρόνια φέτος έχουν πέσει στα 600 - 800 κιλά, κάτι που επιβαρύνει πάρα πολύ τους αγρότες. Οσον αφορά το βαμβάκι όπου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή, φαίνεται ότι οι παραγωγές είναι πολύ κατώτερες προηγούμενων ετών. Χρειάζεται ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος να διεκδικήσει την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Δεν πρόκειται να δεχθούμε να μην πάρουν όλοι οι αγρότες συνδεδεμένη είτε στο βαμβάκι είτε στο καλαμπόκι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκάδες τρακτέρ βγήκαν στην Αγιά (2024-09-03 00:00:00.0)
Δυναμώνουν τον αγώνα για το εισόδημα και την επιβίωσή τους (2023-11-29 00:00:00.0)
Μαζική και δυναμική μηχανοκίνητη κινητοποίηση στην Καρδίτσα (2021-02-04 00:00:00.0)
Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες (2020-11-25 00:00:00.0)
Διαμαρτυρίες αύριο σε καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα (2020-06-30 00:00:00.0)
Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε Λάρισα και Κέρκυρα (2017-06-30 00:00:00.0)