Η Σύμβαση που υπογράφηκε προχτές, έχει διετή διάρκεια και προβλέπει αύξηση 5% για το 2025 και 3% για το 2026. Συμπεριλαμβάνει για μια ακόμα φορά τη δυνατότητα των ξενοδόχων να επιβάλουν στους ξενοδοχοϋπαλλήλους δουλειά στα ρεπό τους, ενώ προβλέπει τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, στην κατεύθυνση πρότασης που είχαν κάνει οι εργοδότες.
Τη διοίκησης της Ομοσπονδίας, στην οποία πλειοψηφεί η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, που υπέγραψε μια Συλλογική Σύμβαση χωρίς να έχει οργανώσει «ούτε έναν αγώνα, ούτε μια κινητοποίηση για να ασκηθεί πίεση στους ξενοδόχους», καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων.
Οπως σχολιάζει, η Σύμβαση αυτή υπογράφηκε σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι «δεν μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες ακρίβειας και φοροληστείας», ενώ οι εργοδότες καταγράφουν ρεκόρ κερδών και γκρινιάζουν σε κάθε ευκαιρία για τις δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό και τη δυσκολία τους να βρουν προσωπικό. «Βρισκόμαστε σε άλλη μια χρονιά - ρεκόρ για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στα ξενοδοχεία, με πάνω από 20 δισ. τζίρο και 38 εκατομμύρια αφίξεις που πάτησαν στην κατάργηση του 5ήμερου και του 8ωρου, στις μειώσεις μισθών», υπενθυμίζει η ΔΑΣ. Στο φόντο αυτό, καταγγέλλει το γεγονός ότι η αρχική πρόταση για αυξήσεις 8%+8% (για το 2025 και 2026) στους καθηλωμένους μισθούς περιορίστηκε στην πορεία σε ...μόλις 5%+3%!
Οσον αφορά τη δυνατότητα να μην χορηγούνται τα ρεπό, με αποτέλεσμα δουλειά 6 και 7 μέρες τη βδομάδα, μια ρύθμιση που υπάρχει στις Συλλογικές Συμβάσεις των Ξενοδοχοϋπαλλήλων κατ' απαίτηση των εργοδοτών εδώ και χρόνια, η ΔΑΣ στηλιτεύει τους ισχυρισμούς της Ομοσπονδίας ότι «αναγκάζεται» να τη συμπεριλάβει εξαιτίας των νόμων της ΝΔ. «Στην ουσία συμφωνούν για την εφαρμογή τους, εφόσον δεν απαγορεύεται για τις Συλλογικές Συμβάσεις να έχουν ευνοϊκότερες διατάξεις, όπως έχουν καταφέρει μια σειρά Συνδικάτα, όπως των Λιμενεργατών, των εργατών στα Ναυπηγεία, στα εργοστάσια της ΔΕΛΤΑ, που κατοχυρώνουν το 5ήμερο, το 7ωρο και 8ωρο, τις τριετίες με ουσιαστικές αυξήσεις», επισημαίνει.
Εξίσου προκλητικοί είναι οι ισχυρισμοί ότι τάχα οι εργαζόμενοι «ζητάνε να δουλέψουν παραπάνω» για να έχουν μεγαλύτερο εισόδημα! «Αραγε ποιος εργαζόμενος με μισθό που πραγματικά θα καλύπτει τις ανάγκες του, θα ήθελε να δουλεύει μέρα - νύχτα, χωρίς ρεπό, χωρίς χρόνο ξεκούρασης, χωρίς χρόνο για διακοπές για αυτόν και την οικογένειά του;», αναρωτιέται η ΔΑΣ. Αλλωστε, υπενθυμίζει ότι αυτοί που επικαλούνται τους εργαζόμενους «ποτέ δεν πήραν τη γνώμη τους, δεν τους έδωσαν τη δυνατότητα μέσα από τα σωματεία να ψηφίσουν συλλογικά». Ακόμα και στο πρόσφατο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, όπου η ΔΑΣ κατέθεσε αναλυτική πρόταση για τη Συλλογική Σύμβαση και επιδίωξε να γίνει συζήτηση, όταν μπήκε το θέμα για ψηφοφορία επέλεξαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα.
Τέλος, χαρακτηρίζει «κερασάκι στην τούρτα» την αποδοχή της πρότασης των ξενοδόχων για δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, στο οποίο οι ξενοδόχοι θα καταθέτουν ένα 2% του μισθού του προσωπικού «με τραπεζίτες και τεχνοκράτες που θα διαχειρίζονται τα λεφτά μας». «Οι εργαζόμενοι έχουμε πικρή πείρα για το πώς κυβερνήσεις, τράπεζες και εργοδότες έχουν βάλει διαχρονικά χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία, άλλοτε με τζογάρισμα στο Χρηματιστήριο, άλλοτε με "κούρεμα" και άλλοτε με "συγχωνεύσεις"», αναφέρει.
Η ΔΑΣ καλεί σωματεία και συνδικαλιστές να οργανώσουν τον αγώνα για την υπογραφή επιχειρησιακών και τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων. «Σε κάθε περιοχή, σε κάθε ξενοδοχείο θα βάλουμε μπροστά τις διεκδικήσεις, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο - 8ωρο χωρίς εξαιρέσεις, για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και ειδικότητα, με ελάχιστη σύνθεση προσωπικού, καθορισμό καθηκόντων ανά ειδικότητα, για καθορισμό δωματίων στις καμαριέρες, για να εξασφαλιστούν ίδια δικαιώματα στους εργαζόμενους μέσω εργολάβων κ.λπ. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την επαναφορά του ταμείου ανεργίας, του εφάπαξ, των βαρέων και ανθυγιεινών. Καλούμε όλα τα Σωματεία να οργανώσουμε τον αγώνα μας, για την υπογραφή τοπικών και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων με τέτοιους όρους, για τις δικές μας ανάγκες και όχι για να συνεχίσουν οι ξενοδόχοι να κερδίζουν στις πλάτες μας», τονίζει.