Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ»
Μακριά από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων η νέα επιχειρησιακή Σύμβαση

Τη νέα επιχειρησιακή Σύμβαση που υπογράφηκε στις αρχές Δεκέμβρη και την απόσταση που χωρίζει τις προβλέψεις της από τα αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις μισθών και βελτίωση των όρων δουλειάς, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης». Η νέα Συλλογική Σύμβαση θα έχει διετή διάρκεια και προβλέπει μεσοσταθμικά αυξήσεις της τάξης του 5,17% στους μισθούς. «Με τον πληθωρισμό όμως να "τρέχει" στο 10% δεν φτάνει για να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημά μας!», επισημαίνει η ΔΑΣ. Προσθέτει μάλιστα ότι την πραγματικότητα αυτή και την αγανάκτηση που κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς δεν μπορούν να τις καλύψουν οι πανηγυρικοί τόνοι με τους οποίους αναφέρονται στη νέα Σύμβαση τόσο η εταιρεία όσο και η διοίκηση του επιχειρησιακού Σωματείου που εδρεύει στην Αθήνα.

Για του λόγου το αληθές, η ΔΑΣ παρουσιάζει μια σειρά από παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι οι περίφημες «αυξήσεις» περιορίζονται γύρω στα 20 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, στις περιπτώσεις των εργαζομένων που δουλεύουν για πολλά χρόνια στην εταιρεία η αύξηση που προβλέπει η νέα Σύμβαση δεν θα φτάσει στην τσέπη τους αφού συμψηφίζεται με την «εταιρική παροχή» και το επίδομα πολυετίας.

«Χρειάζεται σίγουρα μεγάλη φαντασία για να μπορέσει να δει κάποιος τη ζυγαριά να ισορροπεί όταν δουλεύεις σε μια εταιρεία που κατέχει το 34,4% του μεριδίου της αγοράς με 4,47 δισ. τζίρου το 2022. Οταν η ανάπτυξή της είναι σχεδόν διπλάσια του κλάδου και οι επενδύσεις άνω των 50 εκατ.», σχολιάζει η ΔΑΣ. Οπως εξηγεί, χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης, με απαρχαιωμένα Μέσα Ατομικής Προστασίας, με άστατα προγράμματα εργασίας, με ρεπό και άδειες να χορηγούνται όπως βολεύει την εργοδοσία. Το 1/3 του προσωπικού ήδη δουλεύει με συμβάσεις 6ωρης - 6ήμερης απασχόλησης ενώ η αναλογία των συμβάσεων αυτών αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι νέες προσλήψεις γίνονται κατά κύριο λόγο με αυτές τις εργασιακές σχέσεις.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με συμβάσεις βγαλμένες από τα συρτάρια της εργοδοσίας», ξεκαθαρίζει η ΔΑΣ και στηλιτεύει την υπογραφή μιας ακόμα Συλλογικής Σύμβασης «πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς καμία ενημέρωση και συλλογική διαδικασία». Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τις συλλογικές αγωνιστικές διαδικασίες, να οργανώσουν την πάλη τους με τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, να συνεχίσουν τον αγώνα για να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο επιχειρησιακό Σωματείο.

Η ΔΑΣ διεκδικεί: 5ήμερο - 8ωρο για όλους. Τέρμα στο 6ήμερο - 6ωρο. Μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, με κατοχυρωμένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σταθερό πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες. Επαναφορά ειδικοτήτων και πόστων και παροχή σύγχρονων μέσων προστασίας και ασφάλειας. Αμεση μετακίνηση για όποιον επιθυμεί σε κατάστημα/χώρο εργασίας πλησίον της οικίας του. Να εξασφαλιστεί δωρεάν μετακίνηση για όλους τους εργαζόμενους και με μέσα της εταιρείας όπου χρειάζεται (π.χ. αποθήκες).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να υπογραφεί επιχειρησιακή Σύμβαση με αυξήσεις, απαιτούν οι εργαζόμενοι (2023-11-21 00:00:00.0)
Πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων η νέα Σύμβαση (2023-06-17 00:00:00.0)
Η επιχειρησιακή Σύμβαση είναι υπόθεση που αφορά όλους τους εργαζόμενους (2019-05-15 00:00:00.0)
Κατάπτυστες επιχειρησιακές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία (2014-01-18 00:00:00.0)
Καταργούν το 5ήμερο (2013-06-29 00:00:00.0)
Καθεστώς γαλέρας για 400 συμβασιούχους (2009-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ