Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ «PRAKTIKER HELLAS»
Να υπογραφεί επιχειρησιακή Σύμβαση με αυξήσεις, απαιτούν οι εργαζόμενοι

Κινητοποιήσεις και στον «Σκλαβενίτη» για ΣΣΕ

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα της εταιρείας στον Ταύρο προχώρησε χθες το Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas», διεκδικώντας την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα για όλο το προσωπικό. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας με τη διοίκηση, η οποία απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Ωστόσο, κάτω και από τη μαζική συμμετοχή στην απεργία, είπε ότι θα εξετάσει εκ νέου τα αιτήματα. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους διαμήνυσαν ότι θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους το επόμενο διάστημα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες των παραρτημάτων Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ιωαννίνων του επιχειρησιακού Σωματείου, ενώ παραβρέθηκαν επίσης, εκφράζοντας τη στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, φορείς του Ταύρου και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στα αιτήματα της απεργίας, με αιχμή την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις για όλο το προσωπικό, αναφέρθηκε μιλώντας στους εργαζόμενους ο Γεράσιμος Τσεκούρας, πρόεδρος του Σωματείου της «Praktiker». Υπενθύμισε ακόμα ότι οι εργαζόμενοι παλεύουν για να μπει τέλος στην πρακτική των εκβιαστικών μετακινήσεων από κατάστημα σε κατάστημα, καθώς και για να καταργηθεί το «σπαστό» ωράριο που εφαρμόζει η εργοδοσία. «Να καταργηθεί τώρα το "σπαστό", παλεύουμε για Σύμβαση κι αυξήσεις στον μισθό», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι.

Τους τελευταίους μήνες το Σωματείο διεκδικεί την υπογραφή Σύμβασης και μπροστά στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, έχει προσφύγει στον ΟΜΕΔ. Αρχικά οι εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν προτείνει τη γελοία «αύξηση» 1%. Στη συνέχεια, σε μια προσπάθεια να διασπάσει τους εργαζόμενους και να υπονομεύσει τον αγώνα τους για Συλλογική Σύμβαση, η εργοδοσία ανακοίνωσε αύξηση στους μισθούς ...αλλά μόνο για όσους αμείβονται με τον βασικό μισθό και δουλεύουν με «σπαστό» ωράριο. «Θέλουν να υπάρχουν μόνο ατομικές συμβάσεις, με την ελευθερία αυθαιρεσίας που αυτές δίνουν», καταγγέλλει το Σωματείο και προσθέτει: «Το μόνο που έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι από τις ατομικές συμβάσεις είναι εκβιασμοί, εντατικοποίηση εργασίας, "σπαστό" ωράριο και μισθοί - ανέκδοτο».

Παράσταση διαμαρτυρίας στον «Σκλαβενίτη»

Σε μία ακόμα κινητοποίηση στον κλάδο του Εμπορίου, παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του «Σκλαβενίτη» στη λεωφόρο Κηφισού, πραγματοποίησαν χθες αντιπροσωπείες των επιχειρησιακών σωματείων του ομίλου στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αχαΐα, με αίτημα την υπογραφή νέας επιχειρησιακής Σύμβασης. Συμμετείχαν επίσης εργαζόμενοι από την Αττική, καθώς την πρωτοβουλία και τα αιτήματά της στήριξε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Τα σωματεία απαίτησαν με τα πανό τους «μόνιμες και πραγματικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους», ενώ διεκδίκησαν 8ωρο - 5ήμερο για όλους, προκειμένου να μπει τέρμα στην 6ήμερη δουλειά και στα ωράρια μερικής απασχόλησης.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας που συνάντησαν την αντιπροσωπεία των εργαζομένων δήλωσαν «αναρμόδιοι» να απαντήσουν στα αιτήματα και αρκέστηκαν να σημειώσουν ότι θα τα μεταφέρουν στη διοίκηση. Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν πως δεν μπορούν να παρακολουθούν τα κέρδη και τους τζίρους της επιχείρησης να αυξάνονται την ίδια στιγμή που οι δικοί τους μισθοί είναι καθηλωμένοι, η εντατικοποίηση τους τσακίζει και οι συνθήκες δουλειάς τους χειροτερεύουν. Τόνισαν ότι δεν δέχονται να αξιώνει η εργοδοσία να είναι και ευχαριστημένοι επειδή αμείβονται με μισθό υψηλότερο από τον βασικό, αντίθετα οργανώνουν τον αγώνα για αυξήσεις μισθών, επαναφορά τριετιών και επιδομάτων, μέσα ατομικής προστασίας, βελτίωση των συνθηκών δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ