Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ
Διανομέας σκοτώθηκε ενώ δούλευε κάτω από θυελλώδεις ανέμους

Στη Θεσσαλονίκη το νέο έγκλημα, άμεση η κινητοποίηση από το Σωματείο

Θεσσαλονίκη: Οι διανομείς διαμαρτύρονται για τον θάνατο του συναδέλφου τους
Θεσσαλονίκη: Οι διανομείς διαμαρτύρονται για τον θάνατο του συναδέλφου τους
Ακόμα ένας διανομέας, αυτήν τη φορά στη Θεσσαλονίκη, προστέθηκε στη λίστα των νεκρών εργατών που θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας. Ο 39χρονος Σταύρος κατέληξε τα ξημερώματα της Κυριακής, μετά από σοβαρό τραυματισμό του σε σύγκρουση με ΙΧ αυτοκίνητο αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Χθες το πρωί το ΣΕΤΕΠΕ και η Επιτροπή Διανομέων του πραγματοποίησαν μαχητική κινητοποίηση, απαιτώντας να μη γίνεται καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς επίσης μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων.

Οι διανομείς συγκεντρώθηκαν αρχικά στο σημείο όπου έγινε το δυστύχημα, στην οδό Απόλλωνος στην Τούμπα, όπου άφησαν κεράκια και λουλούδια στη μνήμη του 39χρονου συναδέλφου τους. Στη συνέχεια με μοτοπορεία κατευθύνθηκαν στην Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας.

Κατήγγειλαν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς 55 διανομείς. Αναγκάζονται να βγουν στους δρόμους για να μοιράσουν παραγγελίες μέσα σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούσαν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με θυελλώδεις ανέμους έντασης 8 μποφόρ. Γι' αυτό και την ίδια μέρα είχαν ατυχήματα πολλοί ακόμα εργαζόμενοι διανομείς, αφού ο ισχυρός άνεμος τους έριχνε από τα μηχανάκια.

Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ Γιώργος Μπρανίκας, «δεν είναι η "κακιά στιγμή". Ο συνάδελφος έπεσε νεκρός στο κυνήγι του κέρδους των μεγάλων εταιρειών, που για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη τόλμησαν να βγάλουν συναδέλφους έξω στη δουλειά με 8 μποφόρ».

Ανέδειξε επίσης την έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας, σημειώνοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει πάρει μέτρα ώστε να είναι ξεκάθαρο σε ποιες καιρικές συνθήκες πρέπει να απαγορεύεται η διανομή. Προφανώς τα 8 μποφόρ δεν θεωρούνται ακραία καιρική συνθήκη, όπως δεν θεωρούνται ακραίες καιρικές συνθήκες οι παγετοί, οι καταιγίδες».

Ανέφερε ακόμα ότι το βράδυ του Σαββάτου, με παρέμβαση του Συνδικάτου, σταμάτησαν οι διανομές σε μια πλατφόρμα. Και κατήγγειλε ότι ενώ από νωρίς το Σάββατο το ΣΕΤΕΠΕ επεσήμανε προς κάθε κατεύθυνση (κράτος, αστυνομία, εργοδοτικούς φορείς κ.λπ.) τον κίνδυνο που διατρέχουν οι διανομείς, που κλήθηκαν να δουλέψουν 10ωρα και 12ωρα με τις ριπές του ανέμου να φτάνουν τα 106 χλμ. την ώρα, δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από το κράτος για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Και κάλεσε σε ένταση της πάλης για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, μέσα από τη διεκδίκηση συγκεκριμένων μέτρων προστασίας.

Δήμος Ιωαννίνων: Τρεις εργαζόμενες στο νοσοκομείο από εισπνοή χημικών της αστυνομίας

Ενα ακόμα αδιανόητο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την Παρασκευή το βράδυ, όταν τρεις εργαζόμενες στην καθαριότητα του δήμου Ιωαννίνων οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο εξαιτίας χημικών που εισέπνευσαν από κάδους ανακύκλωσης.

Συγκεκριμένα, οι τρεις εργαζόμενες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο καθώς παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα μετά το άδειασμα των κάδων ανακύκλωσης, το βράδυ στο κέντρο της πόλης μπροστά στη Λέσχη Αξιωματικών, εξαιτίας χημικών που είχαν πεταχτεί μέσα στους κάδους! Στο συγκεκριμένο σημείο υπήρξε ένταση νωρίτερα, στο πλαίσιο της πορείας του Πολυτεχνείου, και η αστυνομία είχε κάνει χρήση δακρυγόνων και κρότου - λάμψης.

Σε ανακοίνωσή του για το πρωτοφανές «ατύχημα» ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ιωαννίνων αναφέρει ότι «προφανώς δεν θα είχε συμβεί τίποτα αν η κυβέρνηση δεν είχε επιλέξει να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα στην πορεία του Πολυτεχνείου. Τα ίδια χημικά που εισέπνευσαν οι συνάδελφισσές μας και κατέληξαν στο νοσοκομείο, τα εισέπνεαν οι διαδηλωτές αλλά και όλοι όσοι περνούσαν τυχαία από το κέντρο της πόλης. Σίγουρα όμως είναι εγκληματικό το γεγονός ότι επικίνδυνες χημικές ουσίες βρέθηκαν μέσα στους κάδους της ανακύκλωσης, λες και πρόκειται για χαρτόκουτα». Ο Σύλλογος Εργαζόμενων επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εργάτες καθαριότητας βρίσκονται στο νοσοκομείο εξαιτίας «ατυχημάτων» εν ώρα εργασίας, και καλεί τη διοίκηση του δήμου να προστατεύσει τις ζωές των εργατών.

Την Παρασκευή το πρωί είχε προηγηθεί ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα», στον δήμο Σουλίου, όταν εργαζόμενος ανεβασμένος σε σκάλα, προκειμένου να εκτελέσει εργασίες στολισμού, έπεσε από ύψος 4 μέτρων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι, στα χέρια και στα πόδια. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, και γλίτωσε με ράμματα στο κεφάλι και εκδορές. Σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας σε βάρος της δημοτικής αρχής, ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, ενώ έχει ειδικότητα τεχνίτη ασφαλτόστρωσης, δέχτηκε εντολές να ασκήσει εργασίες εναερίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ