Προετοιμάζονται για περισσότερες πολεμικές δαπάνες και παρουσία στο έδαφος της Ουκρανίας
Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στην τηλεόραση του «Bloomberg», επέμεινε ότι «χρειαζόμαστε ειρήνη μέσω της ισχύος», όπως και ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία διευθέτηση για την ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς την εμπλοκή και των Ευρωπαίων». Θύμισε ότι ήταν «πάντα ένθερμος υποστηρικτής τού να κάνει η Ευρώπη περισσότερα, για να αναλάβει τον έλεγχο των δικών της προτεραιοτήτων ασφαλείας», όπως και ότι η ντόπια αστική τάξη δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της χώρας για στρατιωτικές δαπάνες, ξεπερνώντας τη σχετική νόρμα του ΝΑΤΟ (2%) και με τον λαό να «φεσώνεται» σχεδόν 8 δισ. κάθε χρόνο για τα ευρωατλαντικά σχέδια.
Καθώς αυτό δεν τους αρκεί στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και το πέρασμα στην πολεμική οικονομία, επέμεινε ότι ήρθε «η στιγμή που πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνα», με ταυτόχρονη «περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία όσον αφορά στους ευρωπαϊκούς κανόνες, ώστε να μπορούμε να δαπανούμε περισσότερα για την άμυνα χωρίς να παραβιάζουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες», όταν στο ενδιάμεσο αφήνουν ανικανοποίητες τις λαϊκές ανάγκες σε Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση κ.λπ., ενώ οι λαοί της Ευρώπης πληρώνουν πάνω από 320 δισ. ευρώ το χρόνο για τις πολεμικές δαπάνες!
Δικαίωσε, μάλιστα, τον Τραμπ, λέγοντας πως όταν «πριν από αρκετά χρόνια, επισήμανε ότι δεν ξοδεύαμε αρκετά για την άμυνα, είχε καταρχήν δίκιο και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος», όπως είπε, βάζοντας ορόσημο το επόμενο κιόλας Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασιστεί ότι «οι αυξανόμενες (στρατιωτικές) δαπάνες δεν θα πρέπει να προσμετρώνται στον υπολογισμό του ελλείμματός μας βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών. Πρόκειται για απόφαση που, θεωρητικά, θα μπορούσαμε να λάβουμε ήδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου». Τόνισε, βέβαια, ότι χρειάζονται «έναν συνδυασμό εθνικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης», παραπέμποντας σε κάποιο ευρωενωσιακό ομόλογο που θα φορτωθεί και πάλι στις πλάτες των λαών.
Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε «ένθερμος υποστηρικτής της αξίας που έχει η διατλαντική εταιρική σχέση. Ναι, μερικές φορές μπορεί οι Αμερικανοί φίλοι μας να εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο, αλλά όταν απευθύνονται σε εμάς λέγοντας "πρέπει να κάνετε περισσότερα για τη δική σας ασφάλεια", επί της αρχής, θα το επαναλάβω, έχουν δίκιο. Το ίδιο επιχείρημα διατυπώνω κι εγώ επί αρκετό καιρό», ζυγισμένος - στοιχισμένος στα προτάγματα των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Εξάλλου, «ένθερμος» εμφανίστηκε και για την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία: «Οταν μιλάμε για ρυθμίσεις ασφαλείας στην Ευρώπη, προφανώς η Ευρώπη θα πρέπει να εμπλέκεται. Μία από τις συζητήσεις που διεξάγονται σχετίζεται με τις μελλοντικές εγγυήσεις ασφάλειας προς την Ουκρανία. Πιστεύω πολλοί αναμένουν ότι η Ευρώπη θα έχει ρόλο να διαδραματίσει όταν πρόκειται να καθοριστούν αυτές οι εγγυήσεις ασφάλειας».
Κληθείς, λίγο αργότερα, να δώσει διευκρινίσεις για τα παραπάνω, ερωτηθείς στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων π.χ. αν η κυβέρνηση προτίθεται να στείλει χερσαία στρατεύματα στο πλαίσιο μιας «ειρηνευτικής δύναμης» ή αν σε επίπεδο ΕΕ συναινέσει στην αποστολή «ευρωπαϊκών» χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ουσιαστικά δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών: «Η στάση της χώρας μας έχει φανεί μέχρι σήμερα, μια στάση υπέρ του αμυνόμενου, υπέρ του σεβασμού των αυτονόητων δικαιωμάτων του αμυνόμενου, αλλά σίγουρα είναι και μια στάση ισορροπημένη, άρα, ίσως, εδώ, αυτό το οποίο σας απαντώ προαναγγέλλει κάπως και τη στάση που θα ακολουθήσουμε συνολικά ως χώρα». Επίσης, «η στάση της χώρας μας μέχρι σήμερα, δείχνει τον δρόμο για τη στάση της για αυτά τα καίρια ζητήματα». Ενώ «βιώνουμε μία κατάσταση σε γεωστρατηγικό επίπεδο, σε παγκόσμιο επίπεδο, που όμοιά της δεν έχουμε ζήσει τουλάχιστον μετά το 1945. Και αυτό είναι το "γήπεδο", αν μου επιτρέπετε τον όρο, στο οποίο "παίζει" και η Ευρώπη και "παίζει" και η Ελλάδα».
Ποια είναι η «ισορροπημένη στάση» της κυβέρνησης έως τώρα, που δείχνει το δρόμο για τα επόμενα; Εστειλε στο καθεστώς του Κιέβου δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα βγάζοντάς τα από τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου. Εστειλε επίσης δεκάδες κοντέινερ με βλήματα (ακόμα και με απαγορευμένο λευκό φώσφορο), σφαίρες, πυραύλους, ρουκέτες, ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα, προωθήσεις όλες οπλισμού κάποιες φορές με ενδιάμεσους τις ΗΠΑ και Τσεχία και πάντα τελικά προορισμό την κυβέρνηση Ζελένσκι, τροφοδοτώντας συνεχώς το ιμπεριαλιστικό μακελειό. Ενώ έκανε την Ελλάδα απέραντη βάση εφόρμησης των αμερικανοΝΑΤΟικών.
Εξάλλου, καθώς μιλάμε για αποστολή μονάδων, θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση συνεισφέρει ήδη στην υπόθεση «αποτροπής έναντι της Ρωσίας» και με προσωπικό καθώς ήδη από τον Οκτώβρη του 2022 εμφανίζεται ως «συνεισφέρον κράτος» στο νέο Battlegroup (έφτασαν τα 8 συνολικά) που έστησε το ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία («Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria» - NATO eVA BG BGR). Θυμίζουμε ότι έχει στείλει μια διμοιρία αντιαρματικών (6 τεθωρακισμένα οχήματα M901ITV, φορείς αντιαρματικών TOW-2, συν άλλα τροχοφόρα οχήματα), χειριστές και επιτελείς. Μάλιστα, στην πιο πρόσφατη εξέλιξη, αρχές Φλεβάρη το ΓΕΣ ανανέωσε το προσωπικό που επιχειρεί εκεί, στέλνοντας (με απόσπαση για έως και 5 μήνες) στη νέα φουρνιά και ορισμένα στελέχη που υπηρετούσαν πριν σε μονάδες αλεξιπτωτιστών ή πεζοναυτών, με βάση ειδικότητες που κρίθηκαν αναγκαίες για την επάνδρωση της διμοιρίας.
Τέλος, στηρίζοντας πολυεπίπεδα την κυβέρνηση του Κιέβου και τις Ενοπλες Δυνάμεις της, εκπαιδεύει στελέχη της στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα. Ενδεικτικά, όπως έγραψε χτες ο «Ριζοσπάστης» το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (στη Σούδα) ολοκλήρωσε άλλο ένα σχολείο στελεχών καταρτίζοντάς τα στην «αποτελεσματική εφαρμογή των κοινών προτύπων του ΝΑΤΟ στον σχεδιασμό και την εκτέλεση Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής». Σχολείο που παρακολούθησε και αξιωματικός από την Ουκρανία, αφού συνεχίζει και εφαρμόζεται ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός για τη χώρα, αποδεικνύοντας το εφήμερο του επιχειρούμενου από Τραμπ - Πούτιν συμβιβασμού μέχρι τον επόμενο γύρο όξυνσης.