Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ξεκινάει σήμερα με πολεμικές απειλές και σχέδια

Με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία, αλλά και την Κίνα, συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, «για να αντιμετωπίσουν τη σοβαρότερη κρίση ασφαλείας που έχουμε αντιμετωπίσει στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», όπως τόνιζε χτες ο ίδιος ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Σε συνέντευξη Τύπου όπου έδωσε και το περίγραμμα της κρίσιμης συνόδου, μίλησε για «ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης στο έδαφος», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι «η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μια μαχητική δύναμη μέσα και γύρω από την Ουκρανία, πρωτοφανή από τον Ψυχρό Πόλεμο. Ολα είναι πλέον στη θέση τους για μια νέα επίθεση», επέμεινε, κατηγορώντας ταυτόχρονα τη Μόσχα ότι «κινεί δυνάμεις γύρω - γύρω, αλλά αυτό δεν συνιστά αποκλιμάκωση. Αποσύρουν κάποια στρατεύματα αλλά αφήνουν τον βαρύ οπλισμό πίσω, άρα μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιστρέψουν τις δυνάμεις», είπε, καλώντας σε απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων και βαρέος οπλισμού ως «αρχή της αποκλιμάκωσης».

Για να επιβεβαιώσει δε ότι ενεργοί παραμένουν όλοι οι παράγοντες που οξύνουν τις αντιθέσεις, και βέβαια η ΝΑΤΟική στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας, απηύθυνε ξανά απειλές προς τη Ρωσία ότι η ανάπτυξη από μέρους της δυνάμεων «θα έχει αντίκτυπο στην κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, γιατί και εμείς θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο ακόμα πιο ισχυρής παρουσίας μας στην Ανατ. Ευρώπη».

Παρέπεμψε π.χ. στην ανάπτυξη άλλου ενός Σχηματισμού Μάχης (Battlegroup) του ΝΑΤΟ, αυτή την φορά στη Ρουμανία, κοντά στα 4 που έχουν εδώ και χρόνια αναπτυχθεί στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, όπως και στην ανάπτυξη και άλλων αμερικανικών δυνάμεων, με ΝΑΤΟικές πηγές να μιλάνε για Βουλγαρία, Σλοβακία και Ουγγαρία.

Ενώ τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς στις βασικές μας αρχές. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό του δρόμο (σ.σ. για ένταξη στη λυκοσυμμαχία). Και δεν θα υπάρξουν ποτέ μέλη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας του ΝΑΤΟ», συμπληρώνοντας πως οι αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 παραμένουν σε ισχύ, και «η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή» για την Ουκρανία και την ενσωμάτωσή της στο ΝΑΤΟ ως μέλος.

Την ίδια ώρα, προειδοποιούσε τη Μόσχα να μην αναγνωρίσει τις αυτόνομες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, λέγοντας πως «θα αποτελούσε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, όπως και των Συμφωνιών του Μινσκ, άρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να βρούμε μια πολιτική λύση», όπως είπε.

Και με φόντο αυτά πρόσθετε ότι «για να αφαιρέσουμε κάθε περιθώριο παρεξήγησης ή λανθασμένου υπολογισμού. Εχουμε αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα, αεροπλάνα και πλοία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Αυξήσαμε την ετοιμότητα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Και ενισχύσαμε τους Σχηματισμούς Μάχης μας στην περιοχή της Βαλτικής».

«Από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Βαλτική, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσουν την ανάγκη να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική μας στάση», προεξόφλησε, στο ίδιο φόντο, τις αποφάσεις της συνόδου, παραπέμποντας και σε συνεδρίαση σήμερα της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, ενώ οι υπουργοί του ΝΑΤΟ θα συναντήσουν τους ομολόγους τους από την Ουκρανία και τη Γεωργία, για να «επιβεβαιώσουν την ισχυρή υποστήριξή μας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών».

Θα ακολουθήσει και συνεδρία με «τους εταίρους μας, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα συνεχίσουμε τις στενές μας διαβουλεύσεις και θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, καλώντας ταυτόχρονα στην όξυνση των ανταγωνισμών, τα κράτη - μέλη να συνεχίσουν την κούρσα των εξοπλισμών.

Η Σύνοδος θα κλείσει με συζήτηση επί της υπό αναθεώρηση Στρατηγικής Αντίληψης, το κείμενο δόγμα του ΝΑΤΟ που θα εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνη, προσαρμόζοντας τη στάση του απέναντι στις νέες απαιτήσεις των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. «Είμαι βέβαιος ότι οι Σύμμαχοι θα δεσμευτούν ξανά στις βασικές μας αξίες και στη σημασία της συνεργασίας της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής», τόνισε επ' αυτού ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βάζοντας στο κάδρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης και την Κίνα, είπε πως «το ΝΑΤΟ πρέπει να έρχεται αντιμέτωπο με την πραγματικότητα. Ρωσία και Κίνα έρχονται όλο και κοντύτερα τα τελευταία χρόνια, κάνουν όλο και περισσότερες κοινές ασκήσεις. Η Κίνα αναπτύσσει ραγδαία τις πυρηνικές, πυραυλικές και άλλες δυνατότητές της. Εχουμε δυο αυταρχικές δυνάμεις που δεν σέβονται τις αξίες μας (...) και δεν βολεύονται με το ισχύον σύστημα ασφαλείας του κόσμου», έδωσε μέσα από το γνωστό ΝΑΤΟικό τροπάρι και τη βάση των αντιθέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ