Υψώνουν τείχη για τα θύματα του ιμπεριαλισμού

Μέτρα εξειδίκευσης των αποφάσεων της ΕΕ για το «ευρωπαϊκό φρούριο» πήρε η κυβέρνηση. Χιλιάδες πολιτικοί και οικονομικοί πρόσφυγες κρατούνται κάτω από άθλιες συνθήκες στη Θράκη

Κυριακή 30 Ιούνη 2002

Της απεσταλμένης μας Γιάννας ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Φωτογραφίες Βαγγέλης ΤΟΚΑΣ

Την πολιτική των κλειστών συνόρων και της «απώθησης» όσων έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς, αποδιωγμένοι από τις χώρες της πείνας και των πολέμων, εφαρμόζει πλέον η ελληνική κυβέρνηση. Την περασμένη Πέμπτη, η κυβερνητική επιτροπή, έσπευσε να εξειδικεύσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των 15 της ΕΕ στη Σεβίλλη για τα «κλειστά ευρωπαϊκά σύνορα» και αποφάσισε συγκεκριμένα μέτρα: Πρόσληψη 1.000 συνοροφυλάκων (οι μισοί για την... Αττική), ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ., νέο επιχειρησιακό σχέδιο Αστυνομίας και Στρατού στον Εβρο, ένταση των μέτρων στα θαλάσσια σύνορα. Ταυτόχρονα, θα ενισχυθεί η συνεργασία με την Τουρκία (το γνωστό «πρωτόκολλο επαναπροώθησης»), θα εφαρμοστούν νέοι τρόποι «επαναπροώθησης» των προσφύγων κατευθείαν στη χώρα τους. Στόχος, η «ελεγχόμενη μετανάστευση», δηλαδή μπαίνουν μόνο όσοι εξυπηρετούν ως φτηνό εργατικό δυναμικό την οικονομική ολιγαρχία.

Ανθρωποι που ο ιμπεριαλισμός, το σύστημα που υπηρετεί και η ελληνική κυβέρνηση, τους έχει φέρει σε μια δραματική κατάσταση, κυνηγημένοι από την πείνα και τους πολέμους, ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή σε σαπιοκάραβα ή ναρκοπέδια, θα έχουν στο εξής απέναντί τους κάννες όπλων. «Η Ελλάδα δεν είναι χώρα ανοιχτών συνόρων... Αποφασίστηκε να ληφθούν παραπέρα μέτρα απώθησης άλλων λαθρομεταναστών, οι οποίοι θέλουν να εισέλθουν στην πατρίδα μας», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Πέμπτη. Και όταν δημοσιογράφος παρατήρησε ότι αυτό σημαίνει πως Στρατός και Αστυνομία «... ή θα πυροβολούν, ή θα βουλιάζουν τις βάρκες», ο Χρ. Πρωτόπαππας απάντησε αόριστα, «υπάρχει τρόπος για την αποτροπή».

Στα μέτρα απώθησης θα συμμετέχει και η Τουρκία, αφού υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των «λαθρομεταναστών». Το θέμα απασχόλησε τους Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ στην πρόσφατη συνάντησή τους, αφού συζήτησαν την ανάγκη συνεδρίασης της επιτροπής που προβλέπει η συμφωνία. Το γεγονός ότι ανάμεσα σε όλους αυτούς που βαπτίζονται «λαθρομετανάστες» υπάρχουν και πολλοί πολιτικοί πρόσφυγες για τους οποίους «απώθηση» σημαίνει φυλακή ή θάνατος, φαίνεται ότι ουδόλως ενδιαφέρει την υποταγμένη στη Νέα Τάξη ελληνική κυβέρνηση.

Χιλιάδες κρατούμενοι στη Θράκη

Ιράκ, Ιράν, Πακιστάν, Παλαιστίνη, χώρες που δέχονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την επίθεση του ιμπεριαλισμού. Χώρες που ο πλούτος τους καταληστεύεται από τους ιμπεριαλιστές και σε κάποιες από αυτές τα καθεστώτα στρατιωτικά, φασιστικά... Λαοί που σπρώχνονται στη μετανάστευση και την προσφυγιά. Χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, έχουν μαζευτεί το τελευταίο διάστημα στη Θράκη. Περνούν τον Εβρο κατά κύματα καθημερινά, αναζητούν βοήθεια. Αντί βοήθειας, η κυβέρνηση τους στοιβάζει σε εντελώς ακατάλληλους χώρους, παλιά εγκαταλειμμένα κτίρια, αποθήκες, εργοστάσια. Στους νομούς Εβρου και Ροδόπης η κατάσταση είναι εκρηκτική. Δεν υπάρχει καμιά υποδομή για την υποδοχή και τη φιλοξενία των μεταναστών και οι φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων υπηρεσιών δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα, ούτε καν για να ανακουφίσουν την κατάσταση.

Στους νομούς Εβρου και Ροδόπης βρίσκονται αυτή τη στιγμή γύρω 2.700 πρόσφυγες. Προχτές Παρασκευή κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή Αγγελο Τζέκη, και τους γραμματείς των ΝΕ Εβρου και Ροδόπης του Κόμματος, Δαμιανό Κουκοράβα και Νίκο Φακιρίδη, επισκέφτηκε χώρους κράτησης μεταναστών στους δύο νομούς, συνομίλησε μαζί τους, καθώς και με τους συνοροφύλακες που τους φρουρούν, ενώ είχε επαφές με δημάρχους της περιοχής.

Οι εικόνες σκληρές και δραματικές: Σε τρεις αίθουσες παλιών αποθηκών ενός αγροτικού συνεταιρισμού, δίπλα ακριβώς στο σταθμό του τρένου του χωριού Βέννα της Ροδόπης, κρατούνται 391 άνθρωποι. Ο χώρος που τους αναλογεί είναι 1,5 τετραγωνικό μέτρο στον καθένα. Δεν έχουν στρώματα, δεν μπορούν να κοιμηθούν, δεν έχουν τη δυνατότητα να βγουν για λίγο στον καθαρό αέρα.

Σε ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο επεξεργασίας μεταξιού στο Σουφλί, είναι άλλοι 242. Ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και ένα μωράκι μόλις τριών μηνών! Το κτίριο παλιό και βρώμικο. Τριγύρω λιμνάζουν νερά και μαζεύονται έντομα. Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται ότι έχουν αρρώστους.

Στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου κρατούνται ήδη δύο μήνες και δεν ξέρουν για πόσο ακόμα άλλοι 69. Το παλιό Αστυνομικό Τμήμα Λευκίμμης ξανάνοιξε εδώ και δύο βδομάδες για να «φιλοξενήσει» άλλους 54. Και ο κατάλογος των ακατάλληλων χώρων, που μετατρέπονται σε τέτοιου είδους ιδιότυπες φυλακές, δε σταματάει εδώ.

Η κραυγή αγωνίας όλων αυτών των ανθρώπων δε χώρεσε στα «έγκριτα μέσα» που «φροντίζουν» για την «αντικειμενική» μας ενημέρωση. Οι πρόσφυγες έγιναν θέμα στα κανάλια, ότι δήθεν προκάλεσαν φασαρίες επειδή άνοιξαν την πόρτα του κρατητηρίου στις Σάπες, εκεί που καίγονταν στους 40 βαθμούς Κελσίου και προχώρησαν μέχρι το ποτάμι να βρουν λίγη δροσιά.

Η έκταση του προβλήματος αποσιωπιέται, ενώ έντεχνα διαστρεβλώνονται τα γεγονότα για να πυροδοτήσουν ρατσισμό και ξενοφοβία. Γιατί έτσι θα είναι πιο εύκολο να περάσει η πολιτική βίαιης επαναπροώθησης και δημιουργίας σώματος «Ευρωπαίων ράμπο» για τη φύλαξη των συνόρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επεκτείνει την αντιμεταναστευτική πολιτική (2024-09-17 00:00:00.0)
Νέος κατασταλτικός μηχανισμός (2003-08-23 00:00:00.0)
Απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσής τους (2002-06-30 00:00:00.0)
Ανθρωποι β΄ κατηγορίας για την κυβέρνηση (2002-06-29 00:00:00.0)
Κλείνουν τα σύνορα για τους «άθλιους της παγκοσμιοποίησης»! (2002-06-28 00:00:00.0)
Συνοροφύλακες «ρέιντζερ» (2001-03-21 00:00:00.0)