Σάββατο 29 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Ανθρωποι β΄ κατηγορίας για την κυβέρνηση

Τους χώρους όπου κρατούνται επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ. Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης αναλαμβάνουν οι ΝΕ Ροδόπης και Εβρου του Κόμματος

Της απεσταλμένης μας ΓΙΑΝΝΑΣ ΣΤΡΕΒΙΝΑ.--

Ξεκίνησαν για να βρουν ψωμί και ελευθερία, αλλά βρίσκονται φυλακισμένοι σε άθλιους και ακατάλληλους χώρους στη Θράκη, χωρίς να γνωρίζουν τι τους περιμένει. Πρόκειται για τους πάνω από 2.000 και πλέον οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες που εξακολουθούν να κρατούνται κάτω από άθλιες συνθήκες σε διάφορα σημεία των νομών Εβρου και Ροδόπης.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή Αγγελο Τζέκη και τους γραμματείς των ΝΕ Εβρου και Ροδόπης του Κόμματος, Δαμιανό Κουκοράβα και Νίκο Φακιρίδη, επισκέφτηκε χτες κάποιους από τους χώρους κράτησης. Είδε από κοντά τις άσχημες συνθήκες κράτησής τους, συνομίλησε μαζί τους, καθώς και με συνοριοφύλακες που τους φρουρούν, ενώ επισκέφτηκε και δημάρχους της περιοχής.

Πρώτος σταθμός οι παλιές αποθήκες αγροτικού συνεταιρισμού στη Βέννα Ροδόπης. Εκεί είναι φυλακισμένοι από την Τρίτη 25 Ιούνη, 391 πρόσφυγες (ανάμεσά τους και εκείνοι που είχαν διαμαρτυρηθεί για τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους στις Σάππες Ροδόπης). Ακριβώς την ίδια μέρα που μεταφέρθηκαν εκεί ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες στο χώρο για να μπορέσει να γίνει ανθρώπινος. Ομως τα έργα θα πάρουν μέρες και προς το παρόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στοιβάζονται σε τρεις αίθουσες που μόλις τους χωράνε, χωρίς να μπορούν να βγουν για λίγο στον καθαρό αέρα. Στην πλειοψηφία τους προέρχονται από το Ιράκ και έχουν ταλαιπωρηθεί μήνες μέχρι να φτάσουν ως εδώ. Διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν στρώματα, δεν μπορούν να κοιμηθούν, οι συνθήκες υγιεινής είναι κακές.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με το δήμαρχο Σαππών, Κ. Χαριτόπουλο, ο οποίος έχει προτείνει να φτιαχτεί στο Δήμο ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων με ευθύνη και κονδύλια της κεντρικής εξουσίας, που να καλύπτει πλήρως τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Είπε ότι οι διεθνείς συνθήκες είναι τέτοιες που θα διογκώσουν το πρόβλημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αλλά ξεκαθάρισε πως η τοπική κοινωνία, όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, δείχνει ευαισθησία σε τέτοια θέματα γιατί έχει βιώσει το δράμα της προσφυγιάς.

Περισσότερο ανήσυχος ήταν ο δήμαρχος Σουφλίου Γ. Κοτσώνης τον οποίο επισκέφτηκε αργότερα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Κατήγγειλε την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της κατάστασης και εξέφρασε την ανησυχία του για την αντίδραση των μεταναστών των οποίων βλέπει την υπομονή να εξαντλείται. Είπε ότι πολλοί ακόμη μετανάστες βρίσκονται στην Τουρκία έτοιμοι να περάσουν τον Εβρο και να βρεθούν στη χώρα μας, ενώ με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οι συνοριοφύλακες δεν επαρκούν και τα σύνορα μένουν αφύλακτα.

Η εικόνα του εγκλεισμού και του δράματος των προσφύγων εμφανίστηκε σκληρή για άλλη μια φορά στο εγκαταλειμμένο εργοστάσιο επεξεργασίας μετάξης στο Σουφλί. Εκεί κρατούνταν 242 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και ένα μωράκι μόλις τριών μηνών! Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε ακόμα το κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου και το παλιό κρατητήριο της Λευκίμης, όπου, σε κάπως πιο υποφερτές συνθήκες, κρατούνταν 69 και 54 άνθρωποι αντίστοιχα.

Ο Αγγελος Τζέκης τόνισε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι φυλακισμένοι και είναι άγνωστη η τύχη τους από δω και πέρα, αλλά «η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει ρατσισμό και ξενοφοβία για να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα περί επαναπροώθησης και ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης που ετοιμάζει». Επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης που συμμετείχε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ασία, αυτές που ανάγκασαν τους ανθρώπους αυτούς να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, επεμβάσεις που θα ενταθούν με τη δημιουργία του ευρωστρατού. «Χρειάζεται οι λαοί αυτών των χωρών να εναντιωθούν στον ιμπεριαλισμό και τα καθεστώτα που τον υπηρετούν», είπε, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, είναι στο πλευρό των μεταναστών αποκαλύπτοντας το ρόλο της κυβέρνησης και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. «Πρέπει άμεσα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής», ενώ στόχος θα πρέπει να είναι να παραμείνουν οι μετανάστες στη χώρα μας. Τέλος κάλεσε τον ελληνικό λαό που έχει δοκιμαστεί σε προσφυγιά και μετανάστευση να δείξει έμπρακτη συμπαράσταση.

Οι νομαρχιακές Επιτροπές Ροδόπης και Εβρου του ΚΚΕ πρόκειται να πάρουν το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες ενημέρωσης της κοινής γνώμης και έκφρασης αλληλεγγύης στους μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ