Σάββατο 29 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Είναι μέρος της εργατικής τάξης της χώρας μας

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη λαθρομετανάστευση, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι είναι ένα πρόβλημα διπλής σημασίας. Το πρώτο ζήτημα είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους που δεν μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Κούρδοι π.χ. Πρόκειται για διεθνές πρόβλημα -σημείωσε- που οξύνθηκε με τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και δε λύνεται αν δεν αντιμετωπιστούν τα αίτια που προκαλούν το πρόβλημα. Δεν μπορεί οι λαθρομετανάστες να είναι τα θύματα μιας κατάστασης που δεν την προκάλεσαν οι ίδιοι. Αρα πρέπει να υπάρχουν παροχές και συνθήκες οι λαθρομετανάστες να μη γίνονται θύματα σήμερα στη χώρα μας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνες γιατί συνέβαλε και αυτή στη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης κατάστασης. Από την άποψη αυτή, εμείς είμαστε υπέρ του να βοηθάμε να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στη χώρα μας.

Το πρόβλημα, σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, μπορεί να αντιμετωπιστεί, για παράδειγμα, με διμερείς συμφωνίες, όπως επίσης να αντιμετωπιστεί το δουλεμπόριο. Αναμφισβήτητα πρέπει να υπάρξει και φύλαξη συνόρων, αλλά σε καμιά περίπτωση εμείς δε θεωρούμε ότι όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να οδηγούν στην κακομεταχείριση των λαθρομεταναστών. Είναι μεγάλο ψέμα είπε ο ισχυρισμός ότι οι λαθρομετανάστες παίρνουν το ψωμί των άλλων εργαζόμενων. Γιατί χρησιμοποιούνται σε δουλιές που δεν υπάρχουν διαθέσιμα χέρια. Αλλωστε, τους λαθρομετανάστες τους θέλουν για να κρατάνε χαμηλά τα μεροκάματα, να μειώνουν το εργατικό κόστος.

Ως ΚΚΕ είμαστε υπέρ της αλληλεγγύης στους λαθρομετανάστες, εξήγησε η Αλέκα Παπαρήγα. Τους θεωρούμε μέρος της εργατικής τάξης της χώρας μας, όπως π.χ. είναι οι Ελληνες στη Γερμανία. Εμείς τους καλούμε να παλέψουν και εδώ μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, αλλά και στις πατρίδες τους για ν' αλλάξει η κατάσταση στις χώρες τους. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το λύσει το πρόβλημα των λαθρομεταναστών και φοβούμαστε ότι θα τους κυνηγάει απ' τη μια και θα τους χρησιμοποιεί απ' την άλλη σαν φτηνή εργατική δύναμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ