Σάββατο 29 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Υπόθεση της εργατικής τάξης η διεκδίκηση ποιότητας ζωής

Τα συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται τη ζωή μας, αλλά και τους πολιτικούς εκφραστές αυτών των συμφερόντων κατήγγειλε ο Σπ. Χαλβατζής

Ο Σπ. Χαλβατζής, μιλώντας στην ημερίδα του ΕΚΑ για τους ελεύθερους χώρους

Eurokinissi

Ο Σπ. Χαλβατζής, μιλώντας στην ημερίδα του ΕΚΑ για τους ελεύθερους χώρους
Η ανάγκη αγώνα για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα φροντίζει για τους εργαζομένους και θα προστατεύει το περιβάλλον, αναδείχτηκε σε ημερίδα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για τους ελεύθερους χώρους της πρωτεύουσας.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκε σειρά ζητημάτων, που έχουν να κάνουν με το αστικό περιβάλλον και όπως αυτό βιάζεται καθημερινά στην Αττική. Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων μίλησαν διεξοδικά για πολλούς άλλους χώρους που απειλούνται με τσιμεντοποίηση, όπως, π.χ., το πάρκο Λαγουμιτζή στο Ν. Κόσμο, ο λόφος «Αλεπότρυπα» στην Κυψέλη, τα Τουρκοβούνια και το άλσος Νέας Φιλαδέλφειας. Στελέχη του ΕΚΑ μίλησαν για τους περιαστικούς ορεινούς όγκους, που απειλούνται λόγω των κυβερνητικών επιλογών, όπως ο Υμηττός, το Αιγάλεω και η Πεντέλη. Ειδικοί επιστήμονες ανέπτυξαν τις ευεργετικές επιδράσεις των χώρων πρασίνου στο κλίμα και στον άνθρωπο. Ανέπτυξαν τον προβληματισμό τους για το μέλλον, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων και τοπικών συλλόγων τόνισαν την ανάγκη κινητοποίησης όλων μας για την προάσπιση του δικαιώματος στη ζωή και στην ποιότητα.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, από τις «κεντρικές» παρεμβάσεις διαφάνηκαν οι καταστροφικές για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής προσεγγίσεις από τους εκπροσώπους του δικομματισμού, στο όνομα πάντα της υπεράσπισης του περιβάλλοντος. Αντίθετα, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», κατήγγειλε τα συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται τη ζωή μας, αλλά και τους πολιτικούς εκφραστές αυτών των συμφερόντων. Κατήγγειλε την απουσία από την ημερίδα εκπροσώπων της κυβέρνησης. Υπογράμμισε ότι η έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου είναι πρόβλημα κύρια της εργατικής τάξης, συνυφασμένο με άλλα, όπως ανεργία, λιτότητα, Ασφάλιση, καθώς όλα αυτά καθορίζουν βασικά την ποιότητα ζωής.

Ξεκάθαρα μίλησε για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται το περιβάλλον και δημόσιους χώρους, όπως ο Λαμπράκης το Πάρκο Ελευθερίας, ο Κυριακού το Πεδίον του Αρεως, ο Βωβός το Θων, η αλυσίδα κινηματογράφων Village Park τον Ελαιώνα, όπου ετοιμάζει γήπεδο και η ΠΑΕ OΛYMΠIAKOΣ, η Σκοπευτική Εταιρία το Σκοπευτήριο Καισαριανής και η αμερικανική πρεσβεία, που με τις πλάτες της κυβέρνησης έχει καταλάβει δρόμους και οικόπεδα για τις εγκαταστάσεις της.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έστησε θεσμικό πλαίσιο που να ευνοεί τους μεγαλοκαταπατητές, θυμίζοντας και την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, η οποία διευκολύνει τον αποχαρακτηρισμό των δασών. Κατήγγειλε τη ρεμούλα και την περιβαλλοντική καταστροφή που επεκτείνονται με πρόσχημα το 2004. Κάλεσε συνολικά σε αντίσταση μπροστά σε αυτήν την πολιτική, που ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα, και σε μαχητική διεκδίκηση εφαρμογής πολιτικής που θα έχει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΔΗΚΚΙ, Ν. Μπουζάνης, τόνισε την ανάγκη επέκτασης των ελεύθερων χώρων. Αναφέρθηκε κι αυτός σε χώρους που απειλούνται και σημείωσε τις συνεχείς εξαγγελίες, π.χ., για προστασία του Ελαιώνα, χωρίς να γίνεται τίποτα.

Φταίει η γραφειοκρατία...

Στην ημερίδα, ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γρ. Φελώνης, τόνισε πως εντάθηκαν οι πιέσεις να οικοδομηθούν και οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, και όχι μόνο για την κατασκευή των αναγκαίων έργων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ανέπτυξε ευχολόγιο για το περιβάλλον, την αστική μετακίνηση και τους ελεύθερους χώρους. Για τις δυσκολίες στις διεκδικήσεις φιλοπεριβαλλοντικών λύσεων, εντόπισε τα αίτια στη ...γραφειοκρατία και στην αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων. Το μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος γενικολόγησε για τα προβλήματα που προκάλεσε η «αστικοποίηση» και η «ανάπτυξη» της χώρας μετά τον πόλεμο. Σε μια προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών και αρμοδιοτήτων, μίλησε για το ρόλο που πρέπει να αναλάβουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κινήσεις πολιτών. Πρόβλημα εντόπισε και στη «δομή του συνδικαλιστικού κινήματος, που δεν του δίνει τη δυνατότητα να παρέμβει στη γειτονιά».

Ο βουλευτής Β΄ Αθήνας της ΝΔ Θ. Κασίμης ως πρόβλημα σημείωσε ότι δε γνωρίζουμε ποιος έχει την ευθύνη για ανάπτυξη και συντήρηση χώρων πρασίνου (ΥΠΕΧΩΔΕ, υπουργεία Γεωργίας ή ΟΤΑ). Οτι ως κυβέρνηση η ΝΔ θα καταργήσει την «πολυαρχία». Πρόσθεσε ότι η υποψήφια δήμαρχος Ντ. Μπακογιάννη έχει προτείνει την ίδρυση Ταμείου Δημιουργίας Ελευθέρων Χώρων («μυρίζει» νέο δημοτικό τέλος για να συγκεντρωθούν χρήματα).

Ο Φ. Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, είπε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι αποτέλεσμα του μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθήθηκε. Μίλησε για κάποιους χώρους που απειλούνται. Στάθηκε στο γεγονός ότι τα λεγόμενα Ολυμπιακά έργα χωροθετούνται δίχως τη γνώμη της ΤΑ και ότι θα είναι τεράστιες οι δαπάνες για το 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ