Σάββατο 29 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Αγώνας για αναβαθμισμένη δωρεάν Κοινωνική Πρόνοια

Τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ» διαπίστωσε χτες ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Θ. Παφίλης, ο οποίος κατήγγειλε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών κονδυλίων, που ακολουθεί η κυβέρνηση και σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο

Ο Θ. Παφίλης συνομιλεί με εργαζόμενος στο Κέντρο Βρεφών
Ο Θ. Παφίλης συνομιλεί με εργαζόμενος στο Κέντρο Βρεφών
Ο απάνθρωπος χαρακτήρας της κυρίαρχης πολιτικής δε θα μπορούσε να κάνει εξαίρεση ούτε σ' ένα κέντρο που φροντίζει βρέφη. Τα κονδύλια κάθε χρόνο μειώνονται, το προσωπικό συρρικνώνεται, το μόνο που αυξάνεται ή παραμένει σταθερό είναι τα μικρά παιδιά, που χρειάζονται βοήθεια, που χρειάζονται φροντίδα, ψυχολογική στήριξη. Στο Κέντρο Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ» τα τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζονται κυρίως με την αυτοθυσία των εργαζομένων και μόνο μ' αυτήν. Το κράτος απέχει, και απέχει συνειδητά, καταδικάζοντας ανθρώπινες ψυχές...

Αυτή την εικόνα αντιμετώπισε χτες το πρωί ο υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας-Πειραιά Θανάσης Παφίλης, που πραγματοποίησε περιοδεία στους χώρους του συγκεκριμένου Κέντρου.

Μέσα στους χώρους του Κέντρου ζουν σήμερα 94 βρέφη, αλλά και παιδιά τεσσάρων και πέντε χρόνων, που μπορεί να μην καταλαβαίνουν τη σημασία της λέξης «περικοπή», αλλά τα αποτελέσματά της τα βιώνουν σε καθημερινή βάση. Ευτυχώς γι' αυτά, η ευσυνειδησία του λιγοστού προσωπικού, η οποία σε πολλές των περιπτώσεων αγγίζει και τα όρια της αυτοθυσίας, δεν αφήνει να φανούν οι τεράστιες ελλείψεις. Δυο βρεφονηπιοκόμοι φροντίζουν 14 παιδιά. Ολόκληρο Κέντρο δε διαθέτει παιδοψυχίατρο, ενώ σοβαρές είναι και οι ελλείψεις σε επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Στη γωνία η ιδιωτική πρωτοβουλία «καιροφυλαχτεί» να εισβάλει και σ' αυτό τον ευαίσθητο χώρο. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τα τμήματα καθαριότητας και σιτισμού των παιδιών δεν αποκλείεται τα αμέσως επόμενα χρόνια να δοθούν σε ιδιώτες, οι οποίοι, βέβαια, θα φροντίσουν πρωτίστως να βγάλουν κέρδος...

Στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αυτή τη στιγμή 210 εργαζόμενοι, ενώ για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες χρειάζονται άλλα 70 άτομα. Βέβαια, από το 1996 το Κέντρο συνεχώς «μεταρρυθμίζεται» και γι' αυτό δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη! «Εργάζομαι στο Κέντρο 19 χρόνια. Οταν ξεκίνησα ήμασταν 5 βρεφονηπιοκόμοι για 12, 13 ή 14 παιδιά. Σήμερα για τον ίδιο αριθμό παιδιών είμαστε δύο». Το ακούσαμε πάνω από τρεις φορές, από το στόμα διαφορετικών εργαζομένων και φανερώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Πρόνοια στη χώρα μας. Οι εργαζόμενοι, στην κυριολεξία, οδηγούνται στην επαγγελματική εξουθένωση, ενώ οι μισθοί τους μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν «μισθοί πρόνοιας».

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Μ. Πολίτη, στη συνάντηση με τον Θ. Παφίλη, αφού παρουσίασε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Βρεφών, τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια με τις αλλαγές των νόμων και τις μεταρρυθμίσεις το μόνο που πέτυχε η κυβέρνηση ήταν η συρρίκνωση και ο περιορισμός των μονάδων Πρόνοιας».

Ο Θ. Παφίλης, μιλώντας προς τους εργαζομένους, τόνισε ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ μέσα αποδεικνύουν με δραματικό τρόπο τον απάνθρωπο χαρακτήρα της πολιτικής που βιώνουμε και του συστήματος γενικότερα. Υπάρχουν 94 παιδιά - θύματα του συστήματος και της κυρίαρχης πολιτικής στη χώρα μας. Είναι συγκλονιστικό ότι η κυβέρνηση και όλοι οι υποστηρικτές της αντιλαϊκής πολιτικής αντί να αυξήσουν τα κονδύλια για τον ευαίσθητο χώρο της Πρόνοιας, κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Εφαρμόζουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, των περικοπών στα κονδύλια της Κοινωνικής Πρόνοιας, καταδικάζοντας βρέφη, ανθρώπους που βγαίνουν στη ζωή να επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες και να καταστρέφονται».

Ο υποψήφιος υπερνομάρχης επισήμανε πως «η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" θεωρεί ότι χρειάζεται δωρεάν, δημόσια και αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών σε αυτό τον τομέα, χρειάζεται άμεση παρέμβαση για να αυξηθούν τα κονδύλια και να προσληφθούν εργαζόμενοι», και συμπλήρωσε: «Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με τον αγώνα των εργαζομένων, με τη συμπαράσταση του λαϊκού κινήματος και με νομαρχιακές αρχές που θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ