ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αγωνιστική υποδοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000

Associated Press

Με χαλασμένα αυγά και σάπια φρούτα εκατοντάδες διαδηλωτές «υποδέχτηκαν» τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας
TZAKAPTA.-

Η χτεσινή επίσκεψη του Τζέιμς Γούφελσον στην πόλη Μπαντούγκ της Δυτικής Ιάβας δεν ήταν και από τις καλύτερες στιγμές που πέρασε στην Ινδονησία. Εκατοντάδες οργισμένοι Ινδονήσιοι επιφύλαξαν στον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας «καλωσόρισμα» με χαλασμένα αβγά και σάπια φρούτα. Αφορμή; Η δήλωση του τελευταίου πως η «νέα δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας θα εξαλείψει τα χρόνια φαινόμενα διαφθοράς. Αιτία; Πρώτα - πρώτα, ο εμπαιγμός που υφίστανται πάνω από 202.000.000 Ινδονήσιοι από τους δεκάδες «επιτήδειους» κυβερνητικούς αξιωματούχους που υπεξαιρούν, για ίδιον όφελος, εκατομμύρια δολάρια, που προορίζονται για τα κρατικά ταμεία. Δεύτερον, οι δυσβάσταχτοι όροι της Παγκόσμιας Τράπεζας που αλυσοδένουν τη σημερινή και τις μελλοντικές κυβερνήσεις, υπαγορεύοντας τη γενικότερη οικονομική πολιτική, με επακόλουθα αντιλαϊκά μέτρα και παρατεταμένες περιόδους λιτότητας...

Ετσι, οι χτεσινές αντιδράσεις των εκατοντάδων Ινδονήσιων έναντι του επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν άργησαν να πάρουν τη μορφή διαδήλωσης, που κράτησε πάνω από δύο ώρες, ενώ ακολούθησαν μικροεπεισόδια, χωρίς να αναφερθούν, ευτυχώς, θύματα ή τραυματίες.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πόλης Μπαντούνγκ, όπου και παρέμειναν για δύο και πλέον ώρες βροντοφωνάζοντας την αντίθεσή τους στη λεγόμενη «βοήθεια» της Παγκόσμιας Τράπεζας προς την Τζακάρτα, αλλά και την οργή τους για την πολλάκις «εξαφάνιση» διαφόρων κεφαλαίων, που χορηγεί ο διεθνής οικονομικός οργανισμός με το «αζημίωτο».

Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ινδονησίας. Εως και τον περασμένο Ιούνιο είχε δώσει δάνειο 1,25 δισ. δολαρίων, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους θα χορηγήσει επιπρόσθετο δάνειο 1,5 δισ. δολαρίων... Οπως, όμως, έχει γίνει γνωστό από εμπιστευτική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 1998 για την Ινδονησία, έως και το 30% των υπέρογκων δανείων, που είχε χορηγήσει ο οργανισμός προς την Τζακάρτα, καταχράστηκαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης του πρώην δικτάτορα Σουχάρτο.

Νέες συγκρούσεις μεταξύ αυτονομιστών ανταρτών και κυβερνητικών στρατευμάτων στην πετρελαιοφόρο επαρχία Ατσέι είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 11 ατόμων. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα περισσότερα πλήγματα υπέστησαν οι δυνάμεις των ανταρτών, όμως, αυτή η πληροφορία δε διασταυρώθηκε από άλλη ανεξάρτητη πλευρά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνίες δισ. δολαρίων (2007-09-07 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι περιπολίες «ασφαλείας» στα Στενά Μάλακα (2004-08-07 00:00:00.0)
Ο (ανταρτο) πόλεμος στο Ατσέι, κρίσιμος για το μέλλον της Ινδονησί- (1999-08-29 00:00:00.0)
Διογκώνονται οι αντικυβερνητικές αντιδράσεις (1998-05-14 00:00:00.0)
Ετοιμος για συμφωνία με το ΔΝΤ ο Σουχάρτο (1998-01-15 00:00:00.0)
Προσωρινό "πάγωμα" της κρίσης μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ (1998-01-10 00:00:00.0)