ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αντιαμερικανικό ξέσπασμα
Σάββατο 4 Γενάρη 2003

Associated Press

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν χτες στις διαδηλώσεις σε ολόκληρο το Πακιστάν, που ξεκίνησαν με αφορμή το βομβαρδισμό ενός θρησκευτικού σχολείου στη μεθόριο από αμερικανικό μαχητικό, το οποίο καταδίωκε «ένοπλο που πυροβόλησε Αμερικανό στρατιώτη». Η αξίωση αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας του Πακιστάν, όπου «αλωνίζουν» ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, συνοδεύτηκε από το ξέσπασμα κατά του σχεδιαζόμενου πολέμου της Ουάσινγκτον κατά του Ιράκ «και ολόκληρου του μουσουλμανικού κόσμου».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα δυτικά ΜΜΕ συνταύτιζαν τις διαδηλώσεις με το κίνημα «υπέρ των Ταλιμπάν», πράγμα που ενδεχομένως έχει βάση, αλλά δεν αντανακλά αναγκαστικά την πραγματικότητα. Αφού μπορεί την κινητοποίηση να συγκάλεσαν στελέχη του Μουταχίντα Μαζλίς-ε-Αμάλ (MMA), συνασπισμού έξι ισλαμικών κομμάτων, ωστόσο η μαζική συμμετοχή των Πακιστανών, σε μια χώρα που τώρα βγαίνει (;) από τη χούντα του στρατηγού (προέδρου για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ, μάλλον κάτι λέει...

Αυτό που έφερε στην επιφάνεια το αντιαμερικανικό αίσθημα των Πακιστανών, που βλέπουν το FBI και την CIA να δρουν ανοιχτά στη χώρα τους με την ανοχή του Μουσάραφ, δεν ήταν μόνο ο βομβαρδισμός από αμερικανικό F-16 του μεθοριακού σχολείου, στο οποίο φέρεται να είχε καταφύγει «Πακιστανός ένστολος», που πυροβόλησε και τραυμάτισε στρατιώτη των ΗΠΑ στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν. Ηταν, ακόμη περισσότερο, οι δηλώσεις του Αμερικανού ταγματάρχη Στέφεν Κλάτερ της δύναμης του Αφγανιστάν πως οι ΗΠΑ «επιφυλάσσονται του δικαιώματος» να καταδιώκουν «υπόπτους για τρομοκρατικές πράξεις στο εσωτερικό του Πακιστάν», πολιτική στην οποία θεωρούν δεδομένη «τη συμφωνία του Πακιστάν»!.. Πράγμα που αμφισβήτησε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Φαϊσάλ Σαλέχ Χαγιάτ, δηλώνοντας ότι «δεν επιτρέπουμε καμία καταδίωξη στο έδαφός μας».

Ενας από τους ηγέτες της ισλαμικής συμμαχίας, ο Μολάνα Σάμι-ουλ Χακ, έκανε σαφές πως «εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν στο Ιράκ, τότε θα ξεσπάσει πόλεμος κι εδώ. Κανένας Αμερικανός δε θα είναι ασφαλής εδώ». Ενας συμμετέχοντας στη διαδήλωση είπε στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι «αν οι Αμερικανοί επιτεθούν στο Ιράκ, θα πρόκειται για μια επίθεση εναντίον του ισλαμικού κόσμου. Αν δεν μπορέσουμε να τους σταματήσουμε, αύριο θα επιτεθούν στο Ιράν και μετά θα μπορούσε να είναι η σειρά του Πακιστάν».

«Δεν είμαστε σκλάβοι κανενός... θα πολεμήσουμε, ώσπου η Αμερική και οι λακέδες της να φύγουν», είπε ο κληρικός Νουρ Μοχάμεντ, νεοεκλεγείς βουλευτής, σε διαδήλωση στην Κουέτα. Στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στο μεταξύ έλεγαν ότι «παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις» και «έχουν συναίσθηση των ρίσκων ασφαλείας» στο Πακιστάν...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση παρουσίας Αμερικάνων (2008-02-27 00:00:00.0)
Το τεντωμένο σχοινί του στρατηγού (2004-08-15 00:00:00.0)
Νέες αμερικανικές πιέσεις για «συνεργασία» (2003-10-02 00:00:00.0)
Επίθεση στο αμερικανικό προξενείο (2003-03-01 00:00:00.0)
Περβέζ Μουσαράφ (2001-11-11 00:00:00.0)
Κύμα αντι-αμερικανικών διαδηλώσεων και ανταλλάγματα (2001-09-22 00:00:00.0)