ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ
Ζει στους φιλειρηνικούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ στα 52 χρόνια από την εκτέλεσή του

Τετάρτη 5 Μάρτη 2003

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με την ευκαιρία της επετείου της εκτέλεσης του ήρωα της Ειρήνης, Νίκου Νικηφορίδη, με ανακοίνωσή της επισημαίνει τα παρακάτω:

«Πριν 52 χρόνια, χαράματα της Δευτέρας 5 Μάρτη 1951, στον τόπο εκτελέσεων πίσω από το Γεντί Κουλέ, τις περιβόητες φυλακές της Θεσσαλονίκης, τουφεκιζόταν ο 23χρονος νεολαίος Νίκος Νικηφορίδης. Ηταν στέλεχος της ΕΠΟΝ, αγωνιστής της Αντίστασης και του λαϊκού κινήματος. Η κατηγορία ήταν ότι είχε διαπράξει ένα... ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα: "τη συλλογή υπογραφών διά την ειρήνη" όπως έλεγε η απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου με βάση την οποία στήθηκε στον τοίχο ο αγωνιστής της ειρήνης.

Το αμερικανόδουλο και μισαλλόδοξο καθεστώς εκείνης της εποχής με πρωτεργάτες το παλάτι και την τότε κυβέρνηση, με αυτή την "κατηγορία", που θα αποτελεί μνημείο ντροπής για την ανθρωπότητα, δολοφόνησε έναν πρωτοπόρο νέο αγωνιστή, θεωρώντας ότι με αυτή την πράξη θα τρομοκρατήσει το λαό και θα φράξει το δρόμο της ανάπτυξης του φιλειρηνικού κινήματος. Ετσι αδούλωτος, απροσκύνητος βάδισε το δικό του Γολγοθά ανοίγοντας το δρόμο για τη συγκρότηση της ΕΕΔΥΕ 4 χρόνια αργότερα. Για τους μεγάλους κατοπινούς, φιλειρηνικούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες. 52 χρόνια μετά, οι αγώνες και η θυσία του Νίκου Νικηφορίδη αποκτούν ξεχωριστή σημασία στην απάνθρωπη πραγματικότητα που βιώνουν οι λαοί και ολόκληρη η ανθρωπότητα από τη νέα ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων. Οι ίδιοι αμερικανονατοϊκοί ένοχοι που τότε δολοφονούσαν τον Νίκο Νικηφορίδη, σήμερα, είναι οι ίδιοι που ετοιμάζονται να αιματοκυλήσουν τον ιρακινό λαό για να βάλουν στο χέρι το πετρέλαιο της περιοχής και να εδραιώσουν την κυριαρχία τους επιβάλλοντας τη νέα τάξη πραγμάτων. Επικαλούνται τη διεθνή νομιμότητα εκείνοι που την παραβιάζουν συστηματικά κάθε μέρα.

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από διεθνείς συνθήκες (ΑΒΙΜ), ανατρέπουν το διεθνές δίκαιο υιοθετώντας τον προληπτικό πόλεμο και τη χρήση πυρηνικών όπλων. Κηρύσσουν τον πόλεμο σε χώρες και στη συνέχεια τις κατηγορούν σαν υπεύθυνες.

To NATO επικυρώνει ομόφωνα αυτές τις αποφάσεις. Οι χώρες - μέλη του παρέχουν ολόψυχα τη στήριξη στην προετοιμασία του πολέμου.

Η περήφανη στάση του Νίκου Νικηφορίδη που προτίμησε το θάνατο παρά να αρνηθεί τις ιδέες του για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το λαό και τη νεολαία μας.

Αυτή η στάση ζωής και ασυμβίβαστου αγώνα καθοδηγεί τους αγωνιστές της ειρήνης στην πάλη τους για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και φιλειρηνική και όχι μοχλό επιβολής της ιμπεριαλιστικής τάξης στην περιοχή και ΝΑΤΟϊκό πολεμικό ορμητήριο.

Ο Νίκος Νικηφορίδης ζει στις καρδιές μας. Ζει και μας συντροφεύει στο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για την ανατροπή της Νέας Τάξης, για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Σάββατο η εκδήλωση τιμής για τον Νίκο Νικηφορίδη (2015-03-04 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη (2004-05-22 00:00:00.0)
ΖΕΙ και μας συντροφεύει στον Αγώνα (2003-05-22 00:00:00.0)
Ζει και μας συντροφεύει στους αγώνες μας (2002-03-05 00:00:00.0)
Πρωτομάρτυρας της Ειρήνης (2001-03-07 00:00:00.0)
Το χρονικό του κινήματος ειρήνης στην Ελλάδα (1995-02-26 00:00:00.0)