Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΔΥΕΘ
Το Σάββατο η εκδήλωση τιμής για τον Νίκο Νικηφορίδη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Νίκο Νικηφορίδη και όλους τους ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές της Ειρήνης, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 7/3, στις 11.30 π.μ., στο Μνημείο του Ν. Νικηφορίδη, στο πάρκο Ειρήνης στις Συκιές.

Ο Ν. Νικηφορίδης εκτελέστηκε στις 5/3/1951, σε ηλικία 23 χρόνων, στο συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών πίσω από το Επταπύργιο, μαζί με άλλους 6 μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε προλάβει να πάρει μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς και αντιφασιστικούς αγώνες του λαού μας μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Για τη δράση του αυτή εξορίστηκε αρχικά στην Ικαρία και τη Μακρόνησο. Παρά τα φρικτά βασανιστήρια δεν λύγισε, δεν υπέγραψε «δήλωση μετανοίας». Μετά την απελευθέρωσή του από τη Μακρόνησο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου συνελήφθη ξανά και δικάστηκε από στημένο στρατοδικείο με την κατηγορία της συλλογής υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, μία καμπάνια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης γνωστή ως «Εκκληση της Στοκχόλμης».

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΔΥΕΘ αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η θυσία του Ν. Νικηφορίδη δεν σταμάτησε να φωτίζει μέχρι και σήμερα τους φιλειρηνικούς αγώνες του λαού μας. Τους αγώνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που προκαλεί, ενάντια στην εκμετάλλευση, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα των ανθρώπων, για την ευημερία, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών».

Υπογραμμίζοντας την ενίσχυση της επιθετικότητας των μονοπωλίων στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, η ΕΔΥΕΘ τονίζει ότι «η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει πιστά την πολιτική των προκατόχων της, πολιτική στενής πρόσδεσης στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς, ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Και καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης «να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού κινήματος ειρήνης, να εντείνουν τη δράση τους:

-- Για να μη συρθεί η Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.

-- Για να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

-- Για να κλείσουν και να φύγουν από τη χώρα μας όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

-- Για να επιστρέψουν τώρα όλοι οι Ελληνες ένστολοι που βρίσκονται εκτός συνόρων.

-- Για να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - ΝΑΤΟ και ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαγρύπνηση μπροστά στην κλιμάκωση της εμπλοκής στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς (2023-08-10 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΔΥΕΘ (2016-03-02 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στον εξωραϊσμό του ΝΑΤΟ (2015-10-11 00:00:00.0)
Μαχητική κινητοποίηση ενάντια στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς (2015-06-13 00:00:00.0)
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό (2012-07-21 00:00:00.0)
Τιμή στον Νίκο Νικηφορίδη (2003-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ