Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβάθμιση της φοροληστείας του λαού

Σε ισχύ επιβεβαιώνεται ότι θα παραμείνει και για την «επόμενη μέρα» ο πυρήνας των αντιλαϊκών φόρων της «μνημονιακής περιόδου», ενώ η όποια «βελτίωση» και «αλλαγή» θα συνοδεύεται από τη λήψη άλλων «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ στο ...προοδευτικότερο», προσθέτοντας ότι καθώς αυτό μπορεί να πάρει μερικούς μήνες, μέχρι τότε θα ισχύει ο προηγούμενος νόμος, προσδιορίζοντας μάλιστα την αποπληρωμή του εν λόγω χαρατσιού από το λαό ως «πατριωτικό καθήκον»!

Είναι φανερό, δηλαδή, ότι το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθεί να ισχύει, ενδεχομένως με κάποιες «εσωτερικές - παραμετρικές αλλαγές», αντίστοιχα με τη λογική που εφάρμοσε και η προηγούμενη συγκυβέρνηση, ενώ όλα δείχνουν ότι οι πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2015 πιθανότατα θα υπολογιστούν όπως ακριβώς εφαρμόστηκαν και για το 2014.

Την ίδια ώρα, οι «αλλαγές» στο ΦΠΑ στη λογική της «σύγκλισης» των συντελεστών και οι επακόλουθες μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης σε υψηλότερο συντελεστή θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα λαϊκά στρώματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ανεξάρτητα από το πού θα τοποθετηθεί ο πήχης του «ενιαίου συντελεστή», οι ανατιμήσεις του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης που εφαρμόστηκαν με τα μνημόνια, θα διατηρηθούν και μάλιστα θα εμπλουτιστούν με τις επερχόμενες ανατιμήσεις.

Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, σε ισχύ θα παραμείνει η υπάρχουσα φορολογία εισοδήματος (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.). Οπως είπε, η αύξηση του αφορολόγητου θα εισαχθεί «βήμα - βήμα» μέχρι το τέλος του 2015. Να σημειωθεί πως το ενδεχόμενο αύξησης του αφορολόγητου ορίου των λαϊκών νοικοκυριών θα συνοδευτεί από την κατάργηση και των τελευταίων φοροελαφρύνσεων που αφορούν σε στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης, που θα καρατομηθούν, έτσι κι αλλιώς, όπως συμφωνήθηκε στο Γιούρογκρουπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ