ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ξαφνικό» ενδιαφέρον Μπους
Σάββατο 15 Μάρτη 2003

Associated Press

Παντού ερείπια αφήνει ο ισραηλινός στρατός
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΖΕΝΙΝ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Ετοιμος «να παραδώσει σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς τον ειρηνευτικό οδικό χάρτη του διαμεσολαβητικού κουαρτέτου», αμέσως μόλις «διοριστεί ένας Παλαιστίνιος πρωθυπουργός με πραγματική εξουσία», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ενθυμούμενος αίφνης τη Μέση Ανατολή και το πολυσυζητημένο «όραμά» του. Η ανακοίνωση του Τζορτζ Μπους έγινε σε έκτακτη, αλλά ιδιαίτερα λακωνική συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε, χτες το απόγευμα, τη στιγμή που στη Δ. Οχθη, μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο, ο ισραηλινός στρατός σκότωνε άλλους 10 Παλαιστινίους. Η ξαφνική ενασχόληση του Αμερικανού Προέδρου με το Μεσανατολικό, όπως ήταν αναμενόμενο, συνδέθηκε άμεσα με την αντίστροφη μέτρηση για την εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ.

Ο Πρόεδρος Μπους, αφού γνωστοποίησε την πρόθεση κοινοποίησης του «οδικού χάρτη», συμπλήρωσε ότι «περιμένει» και από τις δύο πλευρές να συμβάλουν πραγματικά στην επίτευξη ειρήνης. Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα για πρόοδο» και επέκρινε την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, τονίζοντας ότι θα «πρέπει να σταματήσει όσο υπάρχει πρόοδος». Των ανακοινώσεων Μπους είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, ο οποίος, αφού επέκρινε την «παλαιστινιακή τρομοκρατία» ότι ευθύνεται για τη δυσκολία εξεύρεσης λύσης, παραδέχτηκε ότι η Ουάσιγκτον έχασε στη διπλωματία της από την έλλειψη ενδιαφέροντος για το Παλαιστινιακό.

Οι ανακοινώσεις Μπους έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από το Ισραήλ και τη Βρετανία. Αξιωματούχος του ισραηλινού ΥΠΕΞ εξέφρασε τη συμφωνία του Ισραήλ να «εξετάσει τις προτάσεις του χάρτη, εφόσον ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός έχει πραγματική εξουσία και αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας». Ο Τόνι Μπλερ, από την άλλη, μίλησε για «βήμα προόδου», επισημαίνοντας τη σημασία της συγκεκριμένης στιγμής, καθώς θα πρέπει «να γίνει σαφές στους Αραβες συμμάχους μας, τώρα, ότι παραμένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας».

Επιφυλακτικά αντέδρασε η παλαιστινιακή πλευρά. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ ζήτησε «πραγματικές προτάσεις και μηχανισμό εφαρμογής τους», ενώ ο σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, δήλωνε ότι «δεν αρκούν οι δεσμεύσεις Μπους, αν δεν υπάρξει πράξη». Για «προσπάθεια κατευνασμού των αράβων συμμάχων ενόψει Ιράκ», μίλησε ο βουλευτής Ζιάντ Αμπού Αμρ.

Διαρκείς αιματηρές επιχειρήσεις

Πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια εισβολής Ισραηλινών στρατιωτών, υπό την κάλυψη τανκς και θωρακισμένων οχημάτων, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι οι νεκροί είναι όλοι μαχητές: 4 της «Τζιχάντ» και 1 των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα». Λίγες ώρες νωρίτερα, άλλοι 5 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανάλογης ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη Ταμούν, κοντά στη Νάμπλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα δολοφονία Παλαιστίνιου εφήβου από ισραηλινά πυρά (2023-02-08 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι ισραηλινές εισβολές (2007-06-05 00:00:00.0)
Νεκροί και εισβολές ο ισραηλινός «οδικός χάρτης» (2003-05-15 00:00:00.0)
Εισέβαλαν, σκότωσαν, έφυγαν. Θα ξανάρθουν... (2001-11-13 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της έντασης (2001-05-20 00:00:00.0)
Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες την ημέρα της «Καταστροφής» (2000-05-16 00:00:00.0)