Κυριακή 20 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμάκωση της έντασης

Παλαιστίνιοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το βομβαρδισμένο κτίριο της επίλεκτης ομάδας ασφαλείας («F17»)

Associated Press

Παλαιστίνιοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το βομβαρδισμένο κτίριο της επίλεκτης ομάδας ασφαλείας («F17»)
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΤΖΕΝΙΝ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την κορύφωσή της άγγιξε η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή μετά και από τις πολύωρες αεροπορικές ισραηλινές επιδρομές εναντίον παλαιστινιακών στόχων. Επί ώρες, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη «F16», ελικόπτερα και τεθωρακισμένα σφυροκοπούσαν στόχους στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα.

Δώδεκα νεκροί και τουλάχιστον 90 τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός των ισραηλινών επιδρομών, που πραγματοποιήθηκαν σε 2 κύματα. Κεντρικοί στόχοι ήταν τα κτίρια της φυλακής, του κυβερνήτη και των αρχών ασφαλείας της Νάμπλους, της Αστυνομίας στην Τουλκαρέμ, η έδρα της επίλεκτης δύναμης του Γιάσερ Αραφάτ «F17» στη Ραμάλα και η υποτυπώδης εγκατάσταση του παλαιστινιακού Λιμενικού στην Μπέιτ Λαχία, κοντά στην πόλη της Γάζας.

Ενώ ξημέρωνε χτες, τα παλαιστινιακά σωστικά συνεργεία ερευνούσαν ακόμα τα συντρίμμια για ανεύρεση επιζώντων, ενώ σε μια νέα επιδρομή, από εδάφους, ο ισραηλινός στρατός σκότωνε, με τρεις σφαίρες στο στήθος, άλλον έναν αξιωματικό της παλαιστινιακής Αστυνομίας στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μεγάλης ισχύος έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση και του τελευταίου κύματος των επιδρομών, χωρίς όμως να υπάρξουν πληροφορίες για θύματα.

Νέα επείγουσα έκκληση για προστασία του παλαιστινιακού λαού απηύθυνε η Παλαιστινιακή Αρχή καταδικάζοντας την ισραηλινή κλιμάκωση, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης επρόκειτο να έχει έκτακτη συνάντηση, χτες, με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Από την άλλη, ο Ντάνι Ναβέχ, ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, διαμήνυε ότι «δεν είναι η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκαν "F16"»...

Την «άνευ προϋποθέσεων» άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που μίλησε για «φρικτή κρίση», ενώ ο Τζορτζ Μπους προειδοποιούσε ότι «απομακρύνεται η προοπτική πολιτικής λύσης». Τη βαθιά τους ανησυχία εξέφρασαν ο Χαβιέ Σολάνα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Δυσανάλογη» χαρακτήρισε την ισραηλινή απάντηση στη βομβιστική επίθεση, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος, όμως, απέφυγε να σχολιάσει την απειλή των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν βέτο σε περίπτωση που προταθεί κάποιο νέο μέτρο υπέρ των Παλαιστινίων στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, εντός της προσεχούς βδομάδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φονικές εισβολές και καταστροφές υποδομών (2024-01-26 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις Αμπάς προς «Χαμάς» (2006-04-26 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλα μέτρα αποφασίζει ο Αμπάς (2005-01-28 00:00:00.0)
«Οσο υπάρχει κατοχή, δε γίνονται ελεύθερες εκλογές» (2002-05-18 00:00:00.0)
Εξαιρετικά εκρηκτική η κατάσταση (2001-05-19 00:00:00.0)
Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες την ημέρα της «Καταστροφής» (2000-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ