Σάββατο 18 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Οσο υπάρχει κατοχή, δε γίνονται ελεύθερες εκλογές»

Αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων ζήτησε ο Παλαιστίνιος ηγέτης για να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές, που, κατά τον Ναμπίλ Σάαθ, άρχισαν, ήδη, να προετοιμάζονται

Εισβολές «ακριβείας» σε Τζενίν, ελ Μπίρεχ, αλ Ασκάρ, Νάμπλους

Τρέχουν να σωθούν από τα δακρυγόνα

Associated Press

Τρέχουν να σωθούν από τα δακρυγόνα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΖΕΝΙΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

«Ελεύθερες εκλογές δεν μπορούν να γίνουν όσο ο ισραηλινός στρατός κατέχει τα εδάφη μας», δήλωσε, χθες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης προκαλώντας ένα νέο κύκλο συζητήσεων σχετικά με το πώς και πότε θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε. Η δήλωση Αραφάτ έγινε ένα 24ωρο μετά τα συγκεκριμένα αιτήματα μεταρρυθμίσεων που του κατέθεσε το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο ενώ ο ισραηλινός στρατός επέμενε στην τακτική των «εισβολών ακριβείας» στη Δ. Οχθη.

Την ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση έθεσε ως προϋπόθεση διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών ο Γιάσερ Αραφάτ, χωρίς, όμως, να προσδιορίσει τι ακριβώς εννοεί. Τις συγχύσεις έσπευσε να ξεδιαλύνει ο υπουργός Διεθνούς Σχεδιασμού, Ναμπίλ Σάαθ, διευκρινίζοντας ότι το θέμα είναι και πρακτικό και ζητιέται από τον ισραηλινό στρατό να αποχωρήσει στα όρια που καταλάμβανε πριν από την έναρξη της 2ης Ιντιφάντα, το 2000, έτσι ώστε να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι να προσέλθουν στις κάλπες, χωρίς απαγορεύσεις κυκλοφορίας, σημεία ελέγχου και αποκλεισμούς.

Ο Ναμπίλ Σάαθ ανακοίνωσε ότι, ήδη, καταρτίζονται οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι και θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα ενώ τόνισε ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα συνεδριάσει για να κάνει μια πρώτη εκτίμηση του αναγκαίου σχεδιασμού, το Σαββατοκύριακο. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος κατέληξε ότι θα κληθούν, όποτε διεξαχθούν εκλογές, και διεθνείς παρατηρητές. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CBS, ο Αραφάτ σχεδιάζει εκλογές για το τέλος του επόμενου εξαμήνου.

Τα αιτήματα του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου

Η μικρή Παλαιστίνια εξετάζει τις ζημιές που άφησε ο ισραηλινός στρατός στο σπίτι της

Associated Press

Η μικρή Παλαιστίνια εξετάζει τις ζημιές που άφησε ο ισραηλινός στρατός στο σπίτι της
Ενα 24ωρο νωρίτερα, το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο κάλεσε τον Αραφάτ να προχωρήσει σε δημοτικές εκλογές μέσα στο τρέχον έτος και σε βουλευτικές και προεδρικές στις αρχές του 2003. Επίσης, τον καλεί να μειώσει, μέσα σε 45 μέρες, το υπουργικό συμβούλιο από 34 μέλη που έχει διορίσει ο ίδιος, σε 19, που θα επιλεγούν με τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου.

Οι βουλευτές διαφώνησαν στο κατά πόσο θα πρέπει να οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αλλά συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίος ο προσδιορισμός σε 4 χρόνια της θητείας των επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας «προκειμένου να αποφευχθεί η ανάμειξή τους στην πολιτική και η μυστική συνεννόησή τους με Ισραηλινούς εν αγνοία της παλαιστινιακής πολιτικής ηγεσίας». Τέλος, τον κάλεσαν να τιμωρήσει παραδειγματικά όσους καταχράστηκαν δημόσια κονδύλια και να δώσει τέλος στα φαινόμενα διαφθοράς.

Σχολιάζοντας το αίτημα αποχώρησης, ο εκπρόσωπος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, μίλησε για «νέο ελιγμό, που στοχεύει στην αναβολή της λήψης μέτρων» και ξεκαθάρισε ότι ο «ισραηλινός στρατός δεν πρόκειται να υποχωρήσει αν δεν κατασταλεί πλήρως η τρομοκρατία».

Αντιφατικές πληροφορίες

«Θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων, εφόσον συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές και η κατοχή» δήλωνε, χθες, στο πρακτορείο «Ρόιτερς», ο πνευματικός ηγέτης της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν. Την ίδια στιγμή, όμως, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδιδε ότι στελέχη της «Χαμάς» μετέβησαν στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου μετά από διαβουλεύσεις με Σαουδάραβες αξιωματούχους, δήλωναν ότι θα τερματίσουν αυτές τις επιθέσεις σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί το κατάλληλο κλίμα για προώθηση του σαουδαραβικού ειρηνευτικού σχεδίου.

Ταυτόχρονα, η αμερικανική «New York Times» υποστήριζε ότι ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, σε «κλειστή» ενημέρωση επιλεγμένων δημοσιογράφων, εξαπέλυσε «επίθεση» κατά του Αμερικανού ΥΠΕΞ και της αμερικανικής διοίκησης γενικώς, χαρακτηρίζοντας «τραγικό λάθος» την επιμονή της Ουάσινγκτον να συνδιαλέγεται με τον Αραφάτ, παρά τις πιέσεις, έστω και υπό τον χαρακτηρισμό του «συμβόλου του παλαιστινιακού λαού». Στην ίδια ενημέρωση, ο αξιωματούχος φέρεται να εκτίμησε ως «άχρηστη», στην παρούσα φάση, την αποστολή του διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ, στην περιοχή με στόχο την ανασύσταση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

«Οσο υπάρχει Αραφάτ, το Ισραήλ θα ελέγχει την ασφάλεια της Δ. Οχθης, και δεν είναι απαραίτητη η άφιξη Τένετ» φέρεται να είπε. Την ίδια στιγμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωνε ότι, εντός των ημερών, ο Τένετ θα μεταβεί στην περιοχή και, εκτός των άλλων, θα προσπαθήσει να προωθήσει και το σχέδιο εκεχειρίας που έχει απεργαστεί και προβλέπει ισραηλινή υποχώρηση στις θέσεις του Οκτωβρίου του 2000, δηλαδή την προϋπόθεση που έθεσε ο Αραφάτ για διεξαγωγή εκλογών. Εξαιρετικά ενδιαφέρον, πάντως, είναι το σημείο εκείνο όπου ο αξιωματούχος φέρεται να τονίζει ότι «εισβολή στη Γάζα θα γίνει όπως και να έχει. Την προηγούμενη φορά ακυρώθηκε για πολιτικούς λόγους, αλλά θα εξαπολυθεί αμέσως μετά την επόμενη επίθεση αυτοκτονίας»!

Οι «συνήθεις» εισβολές

Στην Τζενίν και στον μαρτυρικό προσφυγικό της καταυλισμό επανήλθαν, χθες τα ξημερώματα, ισραηλινά τεθωρακισμένα επειδή, όπως δήλωνε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γκίντεον Μέιρ, υπήρχαν πληροφορίες ότι «επέστρεψαν ορισμένοι τρομοκράτες». Σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών και περικυκλώθηκε το σπίτι του ηγετικού στελέχους της «Χαμάς» Τζαμπάλ Αμπού αλ Χάιτζα, από όπου υποχρέωσαν να εξέλθει η οικογένειά του, και στη συνέχεια το πυρπόλησαν με χειροβομβίδες. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, έγιναν 20 συλλήψεις και σκοτώθηκε ένας 16χρονος Παλαιστίνιος.

Εισβολή έγινε και στον προσφυγικό καταυλισμό Ασκάρ, κοντά στη Νάμπλους, όπου σκοτώθηκε ένας 7χρονος Παλαιστίνιος, μέσα στο κατάστημα του πατέρα του, και τραυματίστηκαν άλλοι 8. Μικρής εμβέλειας εισβολές πραγματοποιήθηκαν στη συνοικία ελ Μπιρέχ στη Ραμάλα και στη Νάμπλους. Μία Ισραηλινή αραβικής καταγωγής σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά όταν πλησίασε με το αυτοκίνητό της σημείο ελέγχου έξω από την Τουλκαρέμ, «λόγω κακής εκτίμησης».

Στη Γάζα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε όταν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εκτοξεύοντας χειροβομβίδες και ανοίγοντας πυρ προσπάθησε να εισέλθει στον εποικισμό Ντουγκίτ. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα», αλλά δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση.

Στις Βρυξέλλες, χθες, για τρίτη ημέρα, οι μόνιμοι εκπρόσωποι των 15 δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε απόφαση για τους 13 Παλαιστινίους του Ναού (τα θέματα που μένουν ανοιχτά είναι ο αριθμός που θα φιλοξενήσει η κάθε χώρα και το καθεστώς παραμονής τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο ισραηλινού αιτήματος έκδοσης είτε για τρομοκρατικές δραστηριότητες είτε για κοινό ποινικό δίκαιο). Η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση Gush Shalom κατήγγειλε ότι 6 Αμερικανοί φιλειρηνιστές (ανάμεσά τους και ένας Ελληνο-αμερικάνος) που συνελήφθησαν εντός του Ναού «παρανόμως αφού δεν είναι ισραηλινό έδαφος», κρατούνται σε ξεχωριστά κελιά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, και αναμένεται να απελαθούν με «προσωπικά τους έξοδα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ξαφνικό» ενδιαφέρον Μπους (2003-03-15 00:00:00.0)
Πιέζει ο Τένετ, προτείνει ο Μουμπάρακ (2002-06-05 00:00:00.0)
Ανακαταλήψεις και εισβολές παρά τις διπλωματικές επαφές (2002-06-01 00:00:00.0)
Επιθέσεις, εισβολές, ανακαταλήψεις (2002-05-28 00:00:00.0)
Εισέβαλαν, σκότωσαν, έφυγαν. Θα ξανάρθουν... (2001-11-13 00:00:00.0)
Αντιδράσεις εκατέρωθεν προκαλεί ο Πάουελ (2001-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ