Σάββατο 18 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Πόλεμος» εντός των πυλών

Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Associated Press

Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντελώς ξαφνικά(;) ο Αμερικανός Πρόεδρος πρέπει δημοσίως να απολογηθεί. Εντελώς αναπάντεχα, σύσσωμη η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει δηλώσεις, όχι μόνο για να απολογηθεί, αλλά και για να πείσει το λιγότερο για την αποτελεσματικότητά της. Απροσδόκητα(;) μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα η κοινή γνώμη αλλάζει στάση, επικρίνοντας για πρώτη φορά την αμερικανική κυβέρνηση. Κίνδυνος ανακράζουν τα κυβερνητικά στελέχη να αμφισβητείται η κυβέρνηση σε καιρό πολέμου, γιατί ο «πόλεμος» που ξέσπασε εντός των πυλών και κορυφώνεται...

«Αν γνώριζα ότι ο εχθρός εκείνο το μοιραίο πρωινό θα χρησιμοποιούσε αεροσκάφη για να σκοτώσει, θα είχα κάνει ο,τιδήποτε μπορούσα για να προστατεύσω τον αμερικανικό λαό», δήλωσε στο Λευκό Οίκο ένας ταραγμένος Τζορτζ Μπους, ο οποίος σύρθηκε να κάνει δηλώσεις, μήπως και μπορέσει να κατευνάσει το σάλο, που ξέσπασε με τις αποκαλύψεις του αμερικανικού τύπου ότι ένας πράκτορας του FBI είχε προειδοποιήσει μήνες πριν σε έκθεση υπό τον τίτλο «Μνημόνιο Φοίνιξ» τους ανώτερούς του για τις απειλές, αυτοί όμως δεν αξιοποίησαν τις πληροφορίες και κυρίως από το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος διά στόματος του εκπροσώπου του Αρι Φλέισερ, το παραδέχτηκε.

Των δηλώσεων αυτών προηγήθηκε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τους ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό που εξέθεσε ο Μπους είναι ότι...«κάποιος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το θέμα αυτό ως πολιτική ευκαιρία», και πρόσθεσε ότι εάν ήξερε πως οι αεροπειρατές θα χρησιμοποιούσαν αεροπλάνα ως όπλα θα είχε κάνει τα πάντα, ως αρχηγός των επιτελείων, και θα είχε χρησιμοποιήσει όλη τη δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για να τους σταματήσει.

Επίθεση των Δημοκρατικών

Δεν έκανε κάποια σπουδαία «ανακάλυψη» ο Μπους, καθώς μετά τις αποκαλύψεις των αμερικανικών μέσων, τόσο ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ όσο και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τομ Ντασλ σε δηλώσεις τους προς το CNN, έκαναν σαφείς δηλώσεις ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να δώσει στα μέλη του Κογκρέσου ΟΛΕΣ τις πληροφορίες, αφού είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει γνωστό το τι προηγήθηκε... θέτοντας ανοιχτά ερωτήματα για τα γεγονότα και τους χειρισμούς της κατάστασης, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους. Την ίδια στιγμή, από κοινού ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν, όπως και ο ρεπουμπλικανός Τζον Μακ Κέιν πιέζουν για τη σύσταση μιας επιτροπής πολιτών που θα διερευνήσει το ζήτημα...

Και όλα αυτά, ενώ οι επεξηγηματικές δηλώσεις των μελών της κυβέρνησης συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό. Ο υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έδωσε έμφαση στη δυσκολία που υπάρχει στο να προβλεφτούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο κανάλι NBC και προσθέτοντας ότι «οι τρομοκράτες μπορούν να χτυπήσουν οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιοδήποτε μέρος, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε τεχνική και δεν είναι φυσικά δυνατό να είναι κανείς σε θέση να αμυνθεί παντού ταυτόχρονα, οποιαδήποτε στιγμή της μέρας και της νύχτας».

«Γραμμή» Τσέινι

Ο Ράμσφελντ κινήθηκε στη «γραμμή» που πέρασε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι, όταν είπε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την απειλή μιας νέας επίθεσης που μπορεί να είναι χειρότερη από εκείνη της 11ης Σεπτέμβρη, αντικρούοντας τις επικρίσεις και συνιστώντας έναν πολύ προσεκτικό χειρισμό στο θέμα μιας έρευνας από το Κογκρέσο. «Μια έρευνα δε θα πρέπει να παρεμβαίνει στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αποτροπή της επόμενης επίθεσης, διότι χωρίς αμφιβολία εξακολουθεί να υφίσταται μια πολύ σοβαρή απειλή, για άλλη μία ίσως πιο καταστροφική επίθεση. Οι άνθρωποι και οι υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη να μας βοηθήσουν, ώστε να μάθουμε και να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια επίθεση είναι αυτοί που είναι πιθανό να αποσπαστούν από το κρίσιμο καθήκον τους, εάν το Κογκρέσο δεν επιτελέσει το καθήκον του, με υπεύθυνο τρόπο».

Η σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, που φέρεται να συγκεντρώνει κατ περισσότερα πυρά ως καθ' ύλην αρμόδια υπουργός που χειρίστηκε τις πληροφορίες, δήλωσε από την πλευρά της ότι αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας είχαν σχεδόν καθημερινές συναντήσεις το καλοκαίρι του 2001, για να εκτιμήσουν τις απειλές για την εκδήλωση τρομοκρατικής επίθεσης, συμπεριλαμβανομένης και της αεροπειρατείας. Επίσης, ότι οι αεροπορικές εταιρίες είχαν ειδοποιηθεί τον Αύγουστο, ένα μήνα πριν από τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη, ότι τρομοκρατικές οργανώσεις ψάχνουν για τρόπους πραγματοποίησης αεροπειρατειών, χρησιμοποιώντας «συγκεκαλυμμένα όπλα» όπως αλυσίδες κλειδιών και κινητά τηλέφωνα και κατέληξε ότι «δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε μπορούσε να προβλέψει πως αυτοί οι άνθρωποι θα έπαιρναν ένα αεροπλάνο και θα το έριχναν πάνω στο World Trade Center, και ένα άλλο στο Πεντάγωνο».

«Το δεύτερο μέτωπο»

Πάντως, οι αποκαλύψεις συνεχίζονται και το βράδυ της Πέμπτης -τοπική ώρα- το δίκτυο NBC, που επικαλείται αμερικανικές και ξένες πηγές, αποκάλυψε ότι δύο ημέρες πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο Μπους είχε πάρει στα χέρια του, για να υπογράψει, μια προεδρική εντολή εθνικής ασφάλειας που προέβλεπε τη χρήση κάθε μέσου, από τη διπλωματία έως τη στρατιωτική ισχύ, εναντίον του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά δεν πρόλαβε να την υπογράψει. Το NBC ανέφερε ότι αυτή η προεδρική εντολή εθνικής ασφάλειας είναι περίπου η ίδια με τη γραμμή που ακολούθησε η κυβέρνηση Μπους, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη. Προέβλεπε, δηλαδή, μεταξύ άλλων το αίτημα της Ουάσινγκτον προς τις άλλες χώρες να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν πληροφορίες από την αντικατασκοπία, προκειμένου να διαλυθούν πυρήνες της «Αλ Κάιντα» και να παγώσουν τραπεζικοί λογαριασμοί της οργάνωσης.

Μια ακόμη πλευρά, του πολέμου, ή μάλλον καλύτερα μια «παράπλευρη απώλεια» για την κυβέρνηση, είναι το δεύτερο μέτωπο αμφισβήτησης, όσον αφορά στην ακολουθούμενη πολιτική της εντός των ΗΠΑ, για την παροχή ή μάλλον για την απαγόρευση των πληροφοριών, την ελευθερία της έκφρασης και γενικότερα για το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων. Ειρωνικό, το θέμα έθεσε με οξύτατο μάλιστα τρόπο, ένας βετεράνος δημοσιογράφος ο Νταν Ράδερ, που τόνισε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, υπάρχει ελάχιστη πληροφόρηση εάν όχι καθόλου των δημοσιογράφων όσον αφορά στα τεκταινόμενα, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ, έχουν «συνταγματική δημοκρατία» και ότι ο πατριωτισμός των Αμερικανών που καλλιεργείται, μπορεί να οδηγήσει σε περίεργες ατραπούς. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, που, όταν οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν, είχε δηλώσει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ερωτήματα και αμφισβητήσεις και ο ίδιος είναι έτοιμος να πάρει το όπλο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ