ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Ανοιχτές απειλές
Τρίτη 18 Μάρτη 2003

Associated Press

ΑΓΚΥΡΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η τουρκική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμενόταν να προχωρήσει χτες βράδυ σε μια «κατεπείγουσα κίνηση» για να δώσει άδεια διέλευσης στα αμερικανικά στρατεύματα. Η προσπάθεια της τελευταίας στιγμής από την Αγκυρα ήταν αμφίβολο αν θα πετύχαινε...

Νωρίτερα χτες, η αμερικανική κυβέρνηση απειλούσε - ανοιχτά, πλέον - την Τουρκία να μην εισβάλει στο Ιράκ, γιατί θα βρει απέναντί της, εκτός από τους Κούρδους που ετοιμάζονται να πολεμήσουν, και τα αμερικανικά στρατεύματα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είπε την Κυριακή ότι «η κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ είναι εύθραυστη και είναι καλύτερα να μην υπάρξουν εκεί τουρκικές δυνάμεις στο πλαίσιο οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης». Την Κυριακή, επίσης, δημοσιοποιούνταν πληροφορίες κατά τις οποίες σε επιστολή του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το νέο πρωθυπουργό της Τουρκίας, διατυπωνόταν η ίδια έμμεση απειλή. Ο ίδιος ο Ερντογάν διέψευσε ότι επρόκειτο περί «απειλής», ωστόσο ο βουλευτής του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) και απελθείς πρόεδρος της Βουλής, Μπουλέντ Αρίντζ, εξερράγη λέγοντας πως «κανένας, ούτε ο Μπους, δεν μπορεί να απειλεί την εδαφική μας ακεραιότητα». Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις συνεχίζονταν όλες τις τελευταίες μέρες, ενώ χτες, όταν έγιναν σαφείς οι αμερικανικές προθέσεις, ο δείκτης ΙΜΚΒ-100 του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έπεσε 10,5%.

Το Πεντάγωνο αντιπαρερχόταν την (έως χτες βράδυ, τουλάχιστον) τουρκική άρνηση να ανοίξει αεροδιαδρόμους για να βομβαρδιστεί, μέσω αυτών, το Ιράκ, με τη μεταφορά δεκατριών πλοίων που μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Ουάσιγκτον απέσυρε τα κάπου 15 δισ. δολάρια «βοήθειας και δανείων» που πρόσφερε στην Τουρκία, ενώ, σύμφωνα με την Turkish Daily News, επιτάχυνε την - παράνομη, κατά το τουρκικό Σύνταγμα!.. - μεταφορά υλικού από το Ισκέντερουν (Αλεξανδρέττα) προς το ιρακινό έδαφος, αγνοώντας τις συνεχείς λαϊκές διαδηλώσεις στην πόλη.

Το πώς θα εισδύσουν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Βόρειο Ιράκ αν τελικά αποτύγχανε η προσπάθεια στο «παραπέντε» του Ερντογάν αποτελεί ένα ερώτημα. Οι Αμερικανοί φέρονταν να σκέπτονται τη μεταφορά της 101ης, της 82ης και της 173ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας εκεί μέσω Κουβέιτ, με βαριά αεροπορική κάλυψη για να αντισταθμιστεί η έλλειψη των τανκς που επρόκειτο να φθάσουν εκεί μέσω Τουρκίας.

Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, απεσταλμένος του Μπους, έφθασε χτες στην Αγκυρα όπου συναντήθηκε με στελέχη της ιρακινής και κουρδικής αντιπολίτευσης: Τους Αχμάντ Τσαλαμπί (Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο), Τζαλάλ Ταλαμπάνι (Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν) και Νερχιβάν Μπαρζάνι (Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα). Η πραγματοποίηση της συνάντησης στην Αγκυρα, με συμμετοχή σ' αυτές του ΥπΕξ Αμπντουλά Γκιούλ, ήταν ο «τελευταίος» εκβιασμός των ΗΠΑ προς την Τουρκία, έγραφε χτες ο Ιλνούρ Τσεβίκ, διευθυντής της Turkish Daily News.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι Τούρκοι συνεχίζουν το σφυροκόπημα (2007-12-28 00:00:00.0)
Επιχειρήσεις παρά την εκεχειρία (2006-10-25 00:00:00.0)
Η φτώχεια τσακίζει (2006-06-07 00:00:00.0)
Ανακωχή με «ευρωπαϊκό» ορίζοντα (2005-08-20 00:00:00.0)
Διπλό παιγνίδι (2003-04-01 00:00:00.0)
Συζητώντας τους «κανόνες εμπλοκής» (2003-02-01 00:00:00.0)