ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η «λεία» γεφυρώνει τις διαφορές
Παρασκευή 4 Απρίλη 2003

Associated Press

Από την «ειδική μεταχείριση» στους αιχμαλώτους
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

H ακεραιότητα του Ιράκ πρέπει να παραμείνει ανέπαφη μετά τον πόλεμο, δήλωσε χτες ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της Μπούντεσταγκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τόσο οι πετρελαϊκοί όσο και οι άλλοι φυσικοί του πόροι πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του ιρακινού λαού.

Φυσικά, ο κ. Σρέντερ επανέλαβε ότι αντιτίθεται στον πόλεμο αυτό, αν και τώρα... «ελπίζει ότι θα τελειώσει γρήγορα και ότι ο ιρακινός λαός θα είναι σε θέση να ζήσει ελεύθερος από τη δικτατορία».

Τέλος, επανέφερε το ζήτημα του ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι αυτά που θα πρέπει να διαδραματίσουν τον κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του Ιράκ αλλά... «και τη νέα πολιτική τάξη πραγμάτων» και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να απευθύνω προειδοποίηση για την προβολή σεναρίων ως προς τις λεπτομέρειες της αναγκαίας ανοικοδόμησης του Ιράκ».

Στο μεταξύ, μια ακόμη εξέλιξη έλαβε χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου καταδεικνύουν και τη δυσφορία εν μέρει των Βρετανών, σχετικά με τα μεταπολεμικά σχέδια στο Ιράκ που έχουν εκπονήσει και θα θέσουν σε εφαρμογή οι Αμερικανοί. Δεν είναι μόνο η δυσφορία, αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τις «συμμαχικές δυνάμεις» σε περίπτωση που αναλάβουν μόνες τους το «κόστος» της ανοικοδόμησης.

Η δυσφορία, οι διαστάσεις απόψεων και οι φόβοι εκ μέρους των Βρετανών, αλλά και η μεταστροφή της Γερμανίας μπροστά στο ενδεχόμενο της συμμετοχής στη λεία, ήταν μερικοί από τους λόγους που προκάλεσαν και τη σχετική γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Γερμανίας και Βρετανίας, όπως τουλάχιστον άφησαν να εννοηθεί, κατά τις δηλώσεις οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας, Τζακ Στρο και Γιόσκα Φίσερ.

«Ελπίζουμε ότι το καθεστώς θα καταρρεύσει το συντομότερο δυνατόν και δε θα υπάρξουν άλλες απώλειες ζωών, αμάχων ή στρατιωτών», τόνισε ο Γιόσκα Φίσερ, ενώ από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις εκτίμησε ότι οι απόψεις Βρετανίας και Γερμανίας για το μεταπολεμικό Ιράκ αρχίζουν πλέον να συγκλίνουν, παρά τις όποιες διαφορές, που ακόμη υπάρχουν, αφού «έχουμε μια σημαντική, κοινή ατζέντα για το τι θα κάνουμε στο Ιράκ, μόλις τελειώσουν οι συγκρούσεις», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Στρο.

Σύμφωνα με τον Τζακ Στρο, θα μπορούσαν να διεξαχθούν συνομιλίες για το μεταπολεμικό Ιράκ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παρόμοιες με αυτές που είχαν πραγματοποιηθεί στη Βόννη το 2001 και αφορούσαν στο πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ, θα συναντηθούν σήμερα στο Παρίσι, για να εξετάσουν την κατάσταση στο Ιράκ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ιγκόρ Ιβανόφ θα φθάσει στο Παρίσι από τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε χτες με τον Αμερικανό ομόλογο του Κόλιν Πάουελ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Ιακοβένκο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανακωχή»; (2003-10-22 00:00:00.0)
Συνάντηση των «τριών» (2003-04-04 00:00:00.0)
Βαρύ κλίμα, καμία ουσία (2003-03-20 00:00:00.0)
Στα άκρα οι αντιθέσεις πριν τη συνεδρίαση (2003-03-06 00:00:00.0)
Κορυφώνονται «παζάρια» και πιέσεις (2003-03-05 00:00:00.0)
Η επέμβαση έπρεπε να είχε γίνει το '91 - '92 (2001-02-17 00:00:00.0)