ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Διγλωσσία» και αντιλαϊκή επίθεση
Κυριακή 18 Μάη 2003

Γρηγοριάδης Κώστας

«

Είμαστε εδώ, γιατί θέλουμε να δούμε από κοντά, να δούμε μαζί τα προβλήματα των ακριτικών νησιών μας, αλλά και να ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις σας» (Κ. Καραμανλής στη Λήμνο).

«Ο σκοπός και η σημασία αυτής της επίσκεψης, πάνω απ' όλα, είναι να ακούσουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα, τα οποία βεβαίως είναι γνωστά(!)» (Κ. Καραμανλής - στον Αϊ-Στράτη).

«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να είμαι σήμερα μαζί σας και τη δυνατότητα που μου δίνετε να αναπτύξω βασικές σκέψεις μου για την οικονομική κατάσταση στον τόπο μας, τις προοπτικές που διαγράφονται, τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής που είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε» (Κ. Καραμανλής στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ).

Οι παραπάνω εισαγωγικές προσφωνήσεις του προέδρου της ΝΔ στις ομιλίες που εκφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα, αποδίδουν με εξαιρετική καθαρότητα τη διγλωσσία της ηγεσίας της ΝΔ: Απέναντι στους ακρίτες των νησιών, επειδή δε θέλει να δεσμευτεί σε τίποτα, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι πήγε μόνο για να τους ακούσει. Μέχρι εκεί. Αντίθετα, απέναντι στους βιομήχανους όχι μόνο έχει έτοιμες προτάσεις - «συμβόλαιο», αλλά πασχίζει να τους πείσει ότι είναι πανέτοιμη να τις υλοποιήσει.

Μετά από έξι χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ και μετά από δύο «κυβερνητικά προγράμματα», ο Κ. Καραμανλής αποφεύγει να δεσμευτεί συγκεκριμένα απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και αιτήματα, τα οποία έχει ακούσει δεκάδες φορές κατά τη διάρκεια των περιοδειών του και των συναντήσεων με κοινωνικούς φορείς. Φυσικά, όχι τυχαία. Θέλει να έχει «τα χέρια του λυμένα» όταν έρθει στην εξουσία, υφαρπάζοντας όμως προηγουμένως την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων. Παρουσιάζει υποκριτικά τη μη δέσμευση ως επίδειξη του «σύγχρονου λόγου», ο οποίος όμως δεν αγγίζει την «αναχρονιστική» τάξη των μεγαλοβιομηχάνων... Ομως οι ψήφοι των τελευταίων δεν αρκούν για να αναδείξουν το κόμμα του στην εξουσία.

Προκειμένου, λοιπόν, να κερδίσει την «εμπιστοσύνη», όπως λέει, των λαϊκών μαζών, χρησιμοποιεί τη δημαγωγική και παραπλανητική μέθοδο των «σκληρών διαπιστώσεων» για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, που συνοδεύονται με υψηλές αντικυβερνητικές κορόνες. Με αυτό τον τρόπο, επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι αντιπροσωπεύει «κάτι διαφορετικό» από τη σημερινή κυβέρνηση και την πολιτική της και, άρα, αξίζει να του δοθεί «μια ευκαιρία».

Κάθε ομιλία του Κ. Καραμανλή περιλαμβάνει συνήθως μια απαρίθμηση γνωστότατων στατιστικών στοιχείων και περιγραφή με μελανά χρώματα των κοινωνικών προβλημάτων, που δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει μονότονα. Ιδού ένα απάνθισμα. Για τη φτώχεια π.χ.: «Δύο στους δέκα ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας», «το 80% των πολιτών αμείβεται με λιγότερα από 800 ευρώ το μήνα», κ.ο.κ. Για την ανεργία: «Εχουμε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στη μακροχρόνια ανεργία στην Ευρώπη, είμαστε πρώτοι στην ανεργία των νέων και των γυναικών»... «Η ακρίβεια βασικών ειδών φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους οικονομικά ασθενέστερους»... «Οι Ελληνες πληρώνουν εξ ιδίων περισσότερα από κάθε Ευρωπαίο πολίτη για τις υπηρεσίες υγείας και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη», «Το κράτος διαθέτει τα λιγότερα σε σχέση με κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος»... «Τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εξαπλασιάστηκαν σε έξι χρόνια, η νομιμοφανής ληστεία από τα υψηλά επιτόκια και τα πανωτόκια της ντροπής εγείρει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα»... «Το εισόδημα του αγροτικού πληθυσμού συρρικνώνεται»...

Πλούσιες διαπιστώσεις, ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν (φιλολαϊκές) λύσεις... Στο ακροατήριο όμως δημιουργείται η ψευδής εντύπωση ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ανέχεται και «αντιδρά» σε αυτή την άθλια κατάσταση και, άρα, θα παλέψει, ως κυβέρνηση, για να την ανακουφίσει... Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική της ηγεσίας της ΝΔ, όπως αποτυπώνεται και στις δεσμεύσεις του στη συνέλευση του ΣΕΒ, εγγυάται την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων και την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου τους. Και αυτό γιατί η λύση τους ανατίθεται ουσιαστικά στις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς, ενώ το κράτος επανιδρύεται, περίπου δηλαδή επιστρέφει στο «κράτος - χωροφύλακας»...

«

Εμείς δε φοβούμαστε να πούμε ότι οι παραγωγικές δυνάμεις (σ.σ. διάβαζε το κεφάλαιο) είναι αυτές που σέρνουν το τρένο της ανάπτυξης και φέρνουν τις νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε με παρρησία μπροστά στους βιομήχανους ο Κ. Καραμανλής. Σαφήνεια και διαύγεια διέκρινε και τις πολιτικές δεσμεύσεις του απέναντί τους: Λιτότητα, περικοπές των δημοσίων (κοινωνικών) δαπανών τουλάχιστον 1% κάθε χρόνο, νέος φορολογικός νόμος με χαμηλότερους συντελεστές και «μείωση της φορολογίας κερδών επιχειρήσεων», ταχεία και πλήρης αποκρατικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων, απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιωτικά ΑΕΙ κ.ο.κ.

Οι εργαζόμενοι βέβαια δεν περιμένουν τα προγράμματα της ΝΔ για να μάθουν την πολιτική της. Γνωρίζουν, ήδη, πολύ καλά από την εμπειρία τους ότι η ηγεσία του κόμματος, όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ποτέ δε στάθηκε δίπλα τους, όταν έδιναν αγώνες για τα δικαιώματά τους, αλλά πάντα απέναντί τους και ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης Σημίτη. Δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι το «καινούριο» έρχεται από το παρελθόν. Γυρίζουν τις πλάτες στους πυλώνες του δικομματισμού και στρέφονται αποφασιστικά στη συγκρότηση του δικού τους Μετώπου.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποκριτική αυτοκριτική (2007-08-21 00:00:00.0)
Ξανά εξαγγελίες εξαπάτησης της αγροτιάς (2004-09-05 00:00:00.0)
Συμπάθεια και δημαγωγία για τις γυναίκες (2004-01-22 00:00:00.0)
Η «συνέχεια» της αντιλαικής επίθεσης (2004-01-11 00:00:00.0)
Τα κοντά ποδάρια της δημαγωγίας (2003-09-21 00:00:00.0)
Μπροστά στα δύσκολα ο Κ. Καραμανλής (1998-02-01 00:00:00.0)