«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Ερωτήματα για το Καλλιμάρμαρο
Σάββατο 19 Ιούλη 2003

Οι εργασίες ξηλώματος των κερκίδων και στις δύο πλευρές του Παναθηναϊκού Σταδίου
Το ξήλωμα των κερκίδων του Καλλιμάρμαρου και οι παράνομες εργασίες στο λόφο Αρδηττού, έθεσε, προ ημερήσιας διάταξης, στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, στην προχτεσινή του συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, ο Σπ. Χαλβατζής ζήτησε από τη δημοτική αρχή να ενημερώσει για τις εργασίες που γίνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο εδώ και αρκετό καιρό, υπό τον τίτλο: «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Παναθηναϊκού Σταδίου» και φορέα υλοποίησης το υπουργείο Πολιτισμού. Εκεί όπου οι μπουλντόζες ξηλώνουν τις κερκίδες του σταδίου (σ.σ. έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο) και τις οποίες, όπως λένε στο εργοτάξιο, θα επανατοποθετήσουν, αφού προηγουμένως γίνει συντήρηση. Είναι αξιοσημείωτο ότι η διοίκηση του δήμου δεν ήταν σε θέση να απαντήσει και παρέπεμψε τις εξηγήσεις για την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ.

Το ερώτημα που τίθεται πάντως είναι αν υπάρχει η απαιτούμενη άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τις εργασίες. Ακόμα, πολλά ερωτήματα για το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει τελικά στο Καλλιμάρμαρο προκύπτουν και από το γεγονός ότι το στάδιο θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε στις αρχές Αυγούστου να είναι έτοιμο για τη διεξαγωγή του δοκιμαστικού αγώνα της τοξοβολίας.

Ο Σπύρος Χαλβατζής κατήγγειλε επίσης τις παράνομες επεκτάσεις και προσθήκες, παρά τις απαγορευτικές αποφάσεις που υπάρχουν, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου (ΕΓΣ)(Αρδηττού και Βασ. Ολγας) και στο λόφο του Αρδηττού. Στις εγκαταστάσεις του ΕΓΣ, παρόλο που έχει χαρακτηριστεί χώρος πράσινου, είναι αρχαιολογική περιοχή και ανήκει στο Ιστορικό Κέντρο, εκτελούνται οικοδομικές εργασίες (ενισχύσεις σκελετών οπλισμένου σκυροδέματος-εκσκαφές-διαρρυθμίσεις-επισκευές). Σημειώνεται ότι με το Προεδρικό Διάταγμα για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, οι εγκαταστάσεις του ΕΓΣ απομακρύνονται. Ο Σπ. Χαλβατζής ρώτησε τη δημοτική αρχή βάσει ποιας άδειας γίνονται οι συγκεκριμένες εργασίες.


Το ίδιο ερώτημα έθεσε και για τις οικοδομικές εργασίες που γίνονται εντός του λόφου του Αρδηττού. Και η συγκεκριμένη περιοχή, με διάταγμα, έχει χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου, αρχαιολογική περιοχή και ανήκει στο Ιστορικό Κέντρο. Παρά την απόφαση αυτή, όμως, γίνονται προσθήκες και επισκευές στα ισόγεια κτίρια που υπάρχουν επί της οδού Αρχιμήδους αλλά και σε δύο κτίρια μέσα στο λόφο, δίπλα στην οδό Αγρας. Και έθεσε το ερώτημα κατά πόσο τα παραπάνω κτίρια είναι νόμιμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στον αέρα» 26 εργαζόμενοι του πρώην ΟΣΚ (2014-02-15 00:00:00.0)
Υποσταθμός της ΔΕΗ στην Πνύκα! (2005-02-15 00:00:00.0)
Ωραιοποίηση της εικόνας της Ολυμπιακής Αθήνας (2004-06-29 00:00:00.0)
Σχέδια εμπορευματοποίησης (2003-11-08 00:00:00.0)
Παράνομες διαφημίσεις σε αρχαιολογικές περιοχές (2001-03-23 00:00:00.0)
Ελπίδες διάσωσης της Αρτέμιδος Αγροτέρας (1995-01-26 00:00:00.0)