Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ
Σχέδια εμπορευματοποίησης

Στήνουν ήδη καταστήματα, ενώ έντονες είναι οι ανησυχίες για επιβολή εισιτηρίου εισόδου. Το λόφο επισκέφθηκε χτες ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Σπ. Χαλβατζής

Προς την «εμπορευματοποίηση» - εκμετάλλευση οδεύει ο λόφος Φιλοπάππου, ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πράσινου που έχουν απομείνει στο κέντρο της Αθήνας. Ηδη έχουν αρχίσει κατασκευές καταστημάτων, ενώ έντονη είναι η ανησυχία των περιοίκων, που φοβούνται πως η ολοκλήρωση της περίφραξης του λόφου θα οδηγήσει σε επιβολή εισιτηρίου για την είσοδο. Τα παραπάνω διαπίστωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος περιόδευσε χτες στο λόφο και μίλησε με εκπροσώπους κατοίκων της γύρω περιοχής και με υπαλλήλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Συγκεκριμένα, στην είσοδο του λόφου από την πλευρά της οδού Διονύσου έχουν ήδη ξεκινήσει κατασκευές καταστημάτων, ενώ, όπως παρατήρησε το κλιμάκιο της «Συμπαράταξης», πολλά ήταν και τα κομμένα δέντρα στο λόφο.

Η Ολγα Βογιατζόγλου, εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων για το λόφο του Φιλοπάππου, είπε πως τα κομμένα δέντρα «ήταν ξερά» και ισχυρίστηκε πως η κατασκευή του εκθεσιακού χώρου γίνεται σε σημείο που «δεν έχει σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο».

Αναφορικά με την επιβολή εισιτηρίου, η Ολ. Βογιατζόγλου είπε ότι πρόθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων δεν είναι να μπει εισιτήριο, αλλά να περιφραχτεί και προφυλαχτεί ο αρχαιολογικός χώρος. Ανεξάρτητα, όμως, από τις προθέσεις των αρχαιολόγων, υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο λόφος του Φιλοπάππου θα ενταχθεί στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο θα υπάρχει εισιτήριο ύψους 12 ευρώ. Αλλωστε, όπως απάντησε και ο Σπ. Χαλβατζής, «δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν στο πίσω μέρος του μυαλού ορισμένων βρίσκεται - μετά την περίφραξη και φύλαξη - και η επιβολή εισιτηρίου στο χώρο».

Ο Σπ. Χαλβατζής, αμέσως μετά το τέλος της περιοδείας, δήλωσε:

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία, όπως και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των κατοίκων και άλλων ευαισθητοποιημένων ανθρώπων, οι οποίοι βλέπουν πίσω από κάποιες δραστηριότητες που αναπτύσσονται, σοβαρούς κινδύνους. Η λογική της πλήρους περίφραξης του χώρου και της προοπτικής να ενταχθεί αυτός ο χώρος στη λογική του εισιτηρίου, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Ναι, χρειάζεται μια ορισμένη φύλαξη αυτός ο χώρος, ωστόσο πρέπει να είναι ελεύθερος για το κοινό, να είναι ένας χώρος αναψυχής και περιπάτου. Επιτέλους, δεν μπορεί όλα να τα βάζουμε στο οικονομικό συμφέρον και στους νόμους της αγοράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ