Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτωπο αντίστασης στο ξεπούλημα της δημόσιας γης

Εκπρόσωποι κοινωνικών οργανώσεων συγκρότησαν την «Κοινωνική Δράση για τη διάσωση των δασών και της δημόσιας γης»

Σθεναρό μέτωπο αντίστασης από το λαό και τους κοινωνικούς φορείς συναντά η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας και ειδικότερα τα σχέδιά της για τη συρρίκνωση των δημόσιων-δασικών εκτάσεων, την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίησή τους.

Πιο συγκεκριμένα, με αυτό το σκοπό, συγκροτήθηκε στις 5 του Νοέμβρη από εκπροσώπους κοινωνικών οργανώσεων της Αττικής μια ευρύτερη συσπείρωση με την ονομασία «Κοινωνική Δράση για τη διάσωση των δασών και της δημόσιας γης» και με στόχο τη δημιουργία μιας «Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα» από κοινωνικούς φορείς όλης της χώρας.

Ως πρώτη παρέμβαση η «Κοινωνική Δράση» εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «ΟΧΙ στην επιβράβευση των καταπατητών της δημόσιας γης». Με την ανακοίνωση ζητά από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να απορρίψουν την τροπολογία που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση - με τη συναίνεση και της ΝΔ - σε σχέση με την κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας του δημοσίου για τις εκτός σχεδίου περιοχές και με πρόσχημα την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή αγγίζει τα όρια της συνταγματικής εκτροπής.

«Είναι πλέον εμφανές - τονίζεται στην ανακοίνωση - ότι η κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, αλλά ταυτίζεται με τα παντός είδους συμφέροντα των καταπατητών της δημόσιας γης. Και κυρίως της γης που είναι χαρακτηρισμένη ως δασική, την οποία, με το δασικό νομοσχέδιο που παράλληλα προωθεί, επιδιώκει να την εξαιρέσει από τη συνταγματική προστασία, να την αποχαρακτηρίσει, να αλλάξει τη χρήση της και στη συνέχεια να νομιμοποιήσει τις καταπατήσεις και την αυθαίρετη δόμηση σ' αυτήν».

«Με τον τρόπο αυτό - επισημαίνει - η κυβέρνηση νομιμοποιεί την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης, δίνει τίτλους ιδιοκτησίας σε καταπατητές και αυθαιρετούντες, ανοίγοντας το δρόμο για νέες καταπατήσεις της δημόσιας γης, για νέα αυθαίρετα, για νέους εμπρησμούς δασικών εκτάσεων».

Τέλος - καταλήγει η «Κοινωνική Δράση» - «η κυβέρνηση, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της χωροταξικής και πολεοδομικής της πολιτικής, ψηφοθηρεί εκμεταλλευόμενη την απόγνωση κάποιων πολιτών που έχουν πραγματικές στεγαστικές ανάγκες, τους οποίους κρατά σε διαρκή ομηρία, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε κάποιους άλλους να κερδοσκοπήσουν εμπορευόμενοι τη δημόσια γη που καταπάτησαν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τακτοποίηση» αυθαιρέτων και καταπατημένων εκτάσεων (2011-04-23 00:00:00.0)
Οι πραγματικοί εμπρηστές (2005-08-20 00:00:00.0)
Υπουργικά ψεύδη και υπεκφυγές (2003-12-03 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το νομοθετικό έκτρωμα (2003-11-20 00:00:00.0)
Δεν ακούει τίποτα... (1997-06-06 00:00:00.0)
Στη θέση των πεύκων "φυτρώνουν" σπίτια (1996-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ