Σάββατο 20 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι πραγματικοί εμπρηστές

Eurokinissi

Οι δημόσιες συζητήσεις που γίνονται κάθε φορά που εκδηλώνεται μια δασική πυρκαγιά και αφορούν στο κατά πόσο έδρασαν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι συνειδητά αποπροσανατολιστικές και αποσκοπούν στη συγκάλυψη των πραγματικών εμπρηστών που είναι οι πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οχι πως δεν υπάρχουν προβλήματα και μάλιστα σοβαρά στη δασοπυρόσβεση και γενικότερα στην προστασία των δασών, ανεξάρτητα από την αυτοθυσία των πυροσβεστών. Είναι όμως σίγουρο ότι αν υπάρχουν κίνητρα για να καούν τα δάση, τότε η καταστροφή τους είναι αναπόφευκτη, ακόμα και αν λειτουργήσουν ιδανικά οι πυροσβεστικές υπηρεσίες, πράγμα το οποίο είναι απίθανο στο πλαίσιο μιας πολιτικής κινήτρων καταστροφής των δασών.

Το γεγονός ότι πάνω από το 65% των δασικών πυρκαγιών αποδεδειγμένα οφείλονται σε εμπρησμούς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περισσότερες πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιαστικές και τουριστικές περιοχές, όπου η αξία της γης είναι ιδιαίτερα μεγάλη, δείχνει ότι η καταστροφή των δασών δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίων γεγονότων, αντίξοων καιρικών συνθηκών ή ανεπάρκειας κάποιας υπηρεσίας. Αλλά είναι αποτέλεσμα συνειδητής πολιτικής επιλογής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που με νόμους και την πολιτική τους πρακτική κάνουν πλάτη στους φυσικούς εμπρηστές για να καταστρέφουν τα δάση και κατόπιν νομιμοποιούν τα άνομα συμφέροντά τους στα καμένα δάση.

Η εκτίμηση αυτή δεν είναι αυθαίρετη, αλλά απορρέει από συγκεκριμένα στοιχεία τόσο του απώτερου όσο και του πρόσφατου παρελθόντος.

Το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ τροποποίησαν το άρθρο 24 του Συντάγματος που άνοιξε το δρόμο για το μαζικό αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων. Σε εφαρμογή αυτής της συνταγματικής τροποποίησης η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε σχετικό νόμο που αποχαρακτηρίζει δάση και δασικές εκτάσεις μερικών εκατομμυρίων στρεμμάτων, αλλάζει προορισμό, χρήση και παραχωρεί σε ιδιώτες δασικές εκτάσεις που ανήκουν κυρίως στο δημόσιο και νομιμοποιεί παρανομίες του παρελθόντος.

Το νόμο αυτό για δημαγωγικούς λόγους η ΝΔ, τότε που ήταν στην αντιπολίτευση, υποσχέθηκε ότι θα τον καταργήσει, τώρα όμως που έγινε κυβέρνηση όχι μόνο δεν τον κατάργησε, αλλά έβγαλε υπουργική απόφαση εφαρμογής του, που ξεπερνά σε αντιδασική κατεύθυνση και τα όρια του νόμου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον τρόπο σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου κατάργησε στην πράξη το μαχητό τεκμήριο του δημοσίου όσον αφορά την ιδιοκτησία των δασών, που σημαίνει ότι σε μια αμφισβητούμενη δασική έκταση δεν οφείλει μόνο ο ιδιώτης να αποδείξει την ιδιοκτησία του, προσκομίζοντας τους αντίστοιχους τίτλους, αλλά και το δημόσιο θα πρέπει να αποδείξει την ιδιοκτησία του σε δάση και δασικές εκτάσεις που διεκδικούν διάφοροι καταπατητές. Η αλλαγή αυτή ευνοεί και μάλιστα προκλητικά τους καταπατητές, γιατί το απρόσωπο δημόσιο δύσκολα μπορεί να αποδείξει και να κατοχυρώσει την ιδιοκτησία του, όταν ο αντίδικος έχει τεράστια ατομικά οικονομικά συμφέροντα και επιπλέον έχει μπάρμπα στην Κορώνη, που λειτουργεί στο πλαίσιο ενός στημένου παιχνιδιού.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνειδητά υπονομεύουν τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου για να υπάρχει έδαφος στους καταπατητές να κάνουν τη δουλιά τους. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων το διακομματικό πόρισμα της Βουλής, παρά το γεγονός ότι το είχαν υπερψηφίσει, επειδή έβαζε κάποια εμπόδια στους καταπατητές και στην πολιτική τους που εμπορευματοποιεί τα δάση και τα μετατρέπει σε αντικείμενο κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το γεγονός ότι το ποσοστό αναδάσωσης των καμένων δασών είναι μικρότερο από 10%, παρά το γεγονός ότι η αντίστοιχη νομοθεσία προβλέπει ότι όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες. Είναι επίσης αποκλειστικά υπεύθυνοι γιατί σε τακτά χρονικά διαστήματα και μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους νομιμοποιούν τους καταπατητές, χρησιμοποιώντας τα δάση σαν μέσο συναλλαγής για την εξαγορά ψήφων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι πραγματικοί εμπρηστές των δασών είναι οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό όσο κυριαρχούν στην πολιτική ζωή του τόπου, τα δάση θα καταστρέφονται, το περιβάλλον θα υποβαθμίζεται και η δημόσια υγεία θα υπονομεύεται. Η διατύπωση προτάσεων για τη διάσωση των δασών στο πλαίσιο του δικομματισμού αν δεν είναι προϊόν πολιτικής αφέλειας αποτελεί συνειδητό αποπροσανατολισμό των λαϊκών μαζών, οι οποίες αν θέλουν να προστατέψουν τα δάση, το περιβάλλον και την υγεία τους θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους και τα πυρά τους κατά των πραγματικών υπευθύνων που είναι οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να συσπειρωθούν με το ΚΚΕ σε έναν αγώνα που θα βάζει εμπόδια στις πολιτικές που καταστρέφουν τα δάση και θα συνδέει αυτόν τον αγώνα με την προοπτική της λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας όπου τα δάση θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και δημόσιο κοινωνικό αγαθό.


Γιάννης ΣΦΥΡΗΣ
Υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ