Σάββατο 20 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
Δε βρέθηκε μονοξείδιο στους επιβάτες

Ολοκληρώνονται σήμερα οι νεκροτομές

Ο επικεφαλής των ιατροδικαστών Φίλιππος Κουτσαύτης

Eurokinissi

Ο επικεφαλής των ιατροδικαστών Φίλιππος Κουτσαύτης
Δε βρέθηκαν ίχνη μονοξειδίου του άνθρακα σε έξι από τους επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους της «ΗΛΙΟΣ». Στο παραπάνω πόρισμα κατέληξαν οι ιατροδικαστές μετά από τα χτεσινά πρώτα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που απαντούσαν μόνο στο ερώτημα αν τα θύματα είχαν εισπνεύσει μονοξείδιο του άνθρακα. Από τους έξι επιβάτες που εξετάστηκαν για μονοξείδιο, μόνο σε μία περίπτωση βρέθηκε ένα ελάχιστο ποσοστό της τάξης του 7%.

Αναλυτικά, εξετάσεις έγιναν σε τέσσερα μέλη του πληρώματος - τον συγκυβερνήτη και τρεις αεροσυνοδούς - και τα υπόλοιπα από επιβάτες. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φιλ. Κουτσαύτης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Δικαιοσύνης: «Τα αποτελέσματα αναφορικά με το μονοξείδιο του άνθρακα είναι τα εξής: Ο συγκυβερνήτης Χαραλάμπους Πάμπος έχει μηδενικό ποσοστό. Η αεροσυνοδός Χαραλάμπους Χάρις έχει ένα ελάχιστο ποσοστό της τάξεως του 7%. Η αεροσυνοδός Βουτέρη Λουίζα έχει μηδέν όπως και το δείγμα από το μικρό παιδί. Η αεροσυνοδός Σοφοκλέους Μερόπη και ο επιβάτης Θεοφάνους Γεώργιος, μηδέν. Το 7% του μονοξειδίου του άνθρακα είναι ελάχιστη ποσότητα, η οποία δεν μπορεί να αξιολογηθεί. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία θα μπορούσε να προκληθεί και από το κάπνισμα 2-3 τσιγάρων».

Να σημειώσουμε ότι παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι επιβάτες είχαν τις αισθήσεις του ή όχι, πριν από την πρόσκρουση. Οι ιατροδικαστές ευελπιστούν ότι απάντηση σε αυτό θα δώσουν τα συνολικά αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που αναμένονται την ερχόμενη Τρίτη. Τα χτεσινά αποτελέσματα αφορούσαν μόνο στο αν οι επιβάτες είχαν εισπνεύσει μονοξείδιο του άνθρακα. Τα αναλυτικά αποτελέσματα των τοξικολογικών θα απαντήσουν αν είχαν αναπνεύσει άλλα δηλητηριώδη αέρια.

Κατόπιν της τελευταίας εξέλιξης, διαψεύδονται και τα σενάρια που ακούστηκαν αργά προχτές το βράδυ, όπως ότι υπήρχε ατελής καύση πλαστικού - πιθανόν καλωδίων - εντός του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να ανέπνευσαν ποσότητες μονοξειδίου οι επιβάτες.

Χτες συνεχίστηκε για μια ακόμη ημέρα η νεκροτομή των σορών στο Γουδί. Μέχρι χτες το βράδυ είχαν ολοκληρωθεί οι ιατροδικαστικές εξετάσεις σε 96 θύματα, ενώ υπολείπονταν ακόμη 22. Μέχρι σήμερα, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νεκροτομές. Υπενθυμίζουμε ακόμη αναζητούνται οι σοροί τριών επιβατών. Σε όλα τα θύματα διενεργούνται τοξικολογικές εξετάσεις και λήψη γενετικού υλικού.

Τα αποτελέσματα της αιτίας του θανάτου, παραμένουν ίδια: Ολοι οι επιβάτες ήταν ζωντανοί μέχρι και την πρόσκρουση του αεροσκάφους. Απεβίωσαν μόνο κατόπιν της σύγκρουσης και ο θάνατος οφείλεται σε πολλαπλές κακώσεις.

Χτες έφτασαν στο Νεκροτομείο Αθήνας τα 133 δείγματα DNA των συγγενών των θυμάτων, τα οποία δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί. Οπως είπε εκπρόσωπος της κυπριακής αστυνομίας το γενετικό υλικό λήφθηκε από συγγενείς πρώτου βαθμού. Να υπενθυμίσουμε ότι μέσω του DNA θα καταστεί δυνατή η πιστοποίηση της ταυτότητας των θυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ