Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο πλευρό των μεταναστών ο Δήμος Νίκαιας

«Η μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει σαν άμεση συνέπεια να βρίσκονται εκτός διαδικασίας νομιμοποίησης πάνω από το 80% των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας». Αυτή τη θέση της δημοτικής αρχής Νίκαιας μετέφερε στην αντιπροσωπεία του Πανελλαδικού Σωματείου Αλβανών Μεταναστών, με επικεφαλής τον Χίντερ Μπάτση, ο Μιχάλης Φιορεντής γενικός διευθυντής του Δήμου Νίκαιας στη συνάντηση που είχε χτες μαζί τους.

Δικαιολογημένη, πρόσθεσε ο Μιχ. Φιορεντής, είναι η αγανάκτηση και η ανησυχία των μεταναστών που διεκδικούν όλα όσα τους ανήκουν, συμμετέχουν ενεργά στην ελληνική οικονομία και δε θέλουν να γίνονται θύματα εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους, παρέχοντας «μαύρη εργασία».

Δίκαια λοιπόν, τόνισε, ζητούν να γίνει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα καταργεί τις διατάξεις που εμποδίζουν τη νομιμοποίηση, για να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης και να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας χορήγησης άδειας παραμονής και εργασίας. Η σύμβαση εργασίας και τα ένσημα να αποτελούν απαράβατη υποχρέωση και δικαίωμα των μεταναστών, αλλά να μην αποτελούν προϋπόθεση για την άδεια παραμονής.

Να καταργηθεί το παράβολο των 150 ευρώ για την ανανέωση της άδειας παραμονής. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες της τρίτης ηλικίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να δίνεται άδεια παραμονής στα παιδιά των αλλοδαπών που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Η άδεια παραμονής και εργασίας να ισχύει για τρία χρόνια και, τέλος, να δίνεται πολιτικό άσυλο σε όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες που έρχονται από εμπόλεμες περιοχές και κινδυνεύει η ζωή τους σε περίπτωση απέλασης.

Οι παραπάνω θέσεις της δημοτικής Αρχής Νίκαιας βρήκαν απόλυτα σύμφωνους τα μέλη της αντιπροσωπείας των Αλβανών μεταναστών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης τρόποι συντονισμού και κοινής δράσης ως προς αυτές τις κατευθύνσεις με τον Δήμο Νίκαιας. Παράλληλα, συζητήθηκαν και θέματα όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η εγκληματικότητα και ο κοινωνικός αποκλεισμός και τονίστηκε η ανάγκη για ίσα δικαιώματα, διατήρηση των παραδόσεων, της γλώσσας και της θρησκείας, με στόχο τον πλήρη σεβασμό των μεταναστών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Γραφείο Αλλοδαπών μεταφέρθηκε στην είσοδο του Δημαρχείου της Νίκαιας και ενισχύθηκε με έμπειρο προσωπικό για την άμεση εξυπηρέτηση των μεταναστών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νομικό προκάλυμμα στην αντιμεταναστευτική πολιτική (2011-02-03 00:00:00.0)
Στο βωμό των εργοδοτών οι μετανάστες (2001-08-07 00:00:00.0)
Ασάφειες στο νόμο και ενδεχόμενοι αποκλεισμοί (2001-05-11 00:00:00.0)
«Συνεχίζεται η ομηρία μας» λένε οι μετανάστες (2001-03-07 00:00:00.0)
Δεν κατοχυρώνει στοιχειώδη δικαιώματα (2000-11-25 00:00:00.0)
Αντιρατσιστική καμπάνια (1995-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ