Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο βωμό των εργοδοτών οι μετανάστες

Με τη λήξη της πρώτης προθεσμίας για τη νομιμοποίηση αρχίζουν νέες δυσκολίες

Περιμένοντας στην ουρά για την «πράσινη κάρτα»...
Περιμένοντας στην ουρά για την «πράσινη κάρτα»...
Το δρόμο της απέλασης δείχνει ουσιαστικά η κυβέρνηση σε όσους μετανάστες δεν καταφέρουν, μέχρι τις 7 του Σεπτέμβρη, να αποκτήσουν την εξάμηνη άδεια παραμονής. Οι δε 350.000 «τυχεροί», που εκτιμάται ότι κατάφεραν μέχρι τις αρχές του μήνα να συγκεντρώσουν και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν αποκλείεται να έχουν στην πορεία την ίδια τύχη με όσους στις 7 του Σεπτέμβρη βγουν από τα ελληνικά σύνορα. Ο νόμος είναι σαφής: Θα απελαθούν όσοι δεν πάρουν την προσωρινή άδεια παραμονής, αλλά και όσοι μέσα σε έξι μήνες δεν καταφέρουν να βρουν δουλιά, ώστε να πάρουν άδεια παραμονής ενός έτους.

Με δεδομένο ότι οι μετανάστες που ζουν παράνομα στη χώρα μας υπολογίζονται από 800.000 έως 1.000.000, ο αριθμός των 340.000 που έδωσε στα τέλη Ιούλη το υπουργείο Εσωτερικών για τις μέχρι τώρα αιτήσεις νομιμοποίησης έρχεται να επιβεβαιώσει τις φωνές αντίδρασης τόσο στο περιεχόμενο του νόμου όσο και στον τρόπο εφαρμογής του. Διαφαίνεται σιγά σιγά πως ο νόμος εξυπηρετεί ουσιαστικά τη «νομιμοποίηση» της υπάρχουσας κατάστασης εκμετάλλευσης των ξένων εργατών ως φτηνής εργατικής δύναμης, αλλά και διαβίωσής τους κάτω από το συνεχή φόβο της απέλασης. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί η διαδικασία εφαρμογής του νόμου, που ζητά από τον ξένο εργάτη να πληρώσει για να νομιμοποιηθεί (εξαγοράζοντας ένσημα ενός χρόνου από κάποιο ασφαλιστικό οργανισμό) και να ξεπεράσει το σκόπελο της έλλειψης πληροφόρησης τόσο του ίδιου και των οργανώσεών του όσο και των δημοτικών υπαλλήλων που τους ανέθεσαν να φέρουν σε πέρας τη διαδικασία καταγραφής.

Οι απελάσεις που θα γίνουν μετά τις 7 του Σεπτέμβρη, αναμένεται να προκαλέσουν ένα επιπρόσθετο βάρος σε όσους αλλοδαπούς λάβουν την εξάμηνη παραμονή. Κι αυτό γιατί θα πρέπει μέσα σε έξι μήνες να βρουν δουλιά, για να πάρουν άδεια εργασίας ενός χρόνου. Κάτι το οποίο τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους στους δυσμενείς όρους που θα τους επιβάλουν οι εργοδότες. Το τραγελαφικό της υπόθεσης; Οσοι απελαύνονται, θα επιβαρύνονται με τα έξοδα της απέλασης.

Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση επιδιώκει τη «σύμπραξη» των Ελλήνων πολιτών, καλώντας τους να λειτουργήσουν ως «χαφιέδες», αναφέροντας στις ελληνικές αρχές περιπτώσεις αλλοδαπών που μένουν στη χώρα χωρίς άδεια παραμονής. Για παράδειγμα, πριν ένας ιδιοκτήτης νοικιάσει το σπίτι του σε αλλοδαπό, θα πρέπει να του ζητήσει τα χαρτιά του, και αν αυτός δεν έχει, να το δηλώσει στην Αστυνομία. Το ίδιο καλούνται να κάνουν, για παράδειγμα, και οι γιατροί, αφού έχουν προσφέρει στους αλλοδαπούς την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Την ίδια ώρα, όπως διαφάνηκε και από τις συσκέψεις που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων - μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου μεταναστευτικού νόμου - οι τελευταίες δεν είναι καλά πληροφορημένες για πολλές πτυχές του νόμου, ο οποίος δεν τους διασφαλίζει σε τίποτα από την εκμετάλλευση που ήδη υφίστανται. Για τις «παροχές» αυτές προς τους μετανάστες, η κυβέρνηση εισέπραξε από την τσέπη τους 20 δισεκατομμύρια δραχμές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ