Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλαλούμ με τις άδειες εργασίας

Πώς η κυβέρνηση εμπαίζει τους μετανάστες

Σε μια νέα κούρσα δρόμου επιδίδονται το διάστημα αυτό οι μετανάστες, που πήραν μέρος στη διαδικασία για τη νομιμοποίησή τους καταβάλλοντας τα σχετικά χρήματα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πρόκειται για περίπου 1/3 του συνόλου των καταγραμμένων. Μιλάμε για τη διαδικασία έκδοσης άδειας εργασίας, που είναι το επόμενο στάδιο, αφού ο μετανάστης που «νομιμοποιείται», ενδιαφέρεται πρωτίστως για την εξασφάλιση δουλιάς και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης γι' αυτόν και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του.

Ας πάρουμε όμως μια ιδέα τι σημαίνει «εξυπηρέτηση του πολίτη»: Η προσπάθεια να μάθουμε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, αφού ήδη έχει την πρώτη βεβαίωση για την εξάμηνη άδεια παραμονής για να βγάλει άδεια εργασίας, που απαιτεί ο εργοδότης στον οποίο θα απασχοληθεί, ξεκινάει με κλήση στο «1461», το λεγόμενο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, Δευτέρα 6 Αυγούστου, στις 11.15 π.μ. Μας παραπέμπουν στην «αρμόδια υπηρεσία», τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, στο τηλέφωνο 60.33.055. Από εκεί μας παραπέμπουν στο 60.33.022. Μετά από αρκετή ώρα καταφέρνουμε να επικοινωνήσουμε με την αρμόδια υπάλληλο, η οποία όμως μας λέει ότι η αρμόδια υπηρεσία είναι η Περιφέρεια. Ακολουθεί τηλεφώνημα στην Περιφέρεια, απ' όπου η απάντηση είναι ότι αρμόδιος για τέτοιες πληροφορίες είναι ο Δήμος στον οποίο έγινε η καταγραφή του αλλοδαπού. Νέο λοιπόν τηλεφώνημα (στο Δήμο Αχαρνών για τη συγκεκριμένη περίπτωση) απ' όπου μας παραπέμπουν πάλι στη Νομαρχία και συγκεκριμένα πάλι στο τηλέφωνο 60.33.022, όπου και ολοκληρώνεται ο πρώτος φαύλος κύκλος...

Συγκρατώντας τον εκνευρισμό μας επιχειρούμε και πάλι κλήση στο 60.33.022 της Νομαρχίας. Η απάντηση και πάλι η ίδια, για να μας ξαναβάλουν στον ίδιο φαύλο κύκλο. Μετά από έντονες πιέσεις και επικρίσεις μας για την εμφανή κοροϊδία, τελικά μας δίνουν άλλο αριθμό τηλεφώνου, πάλι στη Νομαρχία, το 60.33.308. Από εκεί μας παραπέμπουν στο 60.33.407 όπου και πάλι η απάντηση είναι ότι «το αρμόδιο γραφείο είναι αυτό με τηλέφωνο 60.33.022». Δηλαδή και πάλι «μια τρύπα στο νερό» και επιστροφή στο σημείο... μηδέν!

Αγανακτισμένοι πλέον ζητάμε το γραφείο του νομάρχη. Με ευγένεια μας απαντούν ότι υπάρχει αρμόδιος στο 60.32.897 και μας δίνουν και το όνομά του. Ομως ο συγκεκριμένος υπάλληλος απουσιάζει σε άδεια, αλλά δεν τον αντικαθιστά κανείς!!

Ηδη έχουν περάσει 45 λεπτά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια τηλεφωνώντας στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί τελικά μαθαίνουμε ότι η διαδικασία για την άδεια εργασίας δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμα - μετά από τρεις μήνες διαδικασίας νομιμοποίησης - και το υπουργείο Εργασίας περιμένει κάποιες νέες διατάξεις από το υπουργείο Εσωτερικών που έχει αναλάβει την όλη διαδικασία, καθώς επίσης και ότι το ΙΚΑ δεν έχει ενημερωθεί σχετικά.

Από όλη αυτή την περιπλάνηση αν μη τι άλλο προκύπτει η ανοργανωσιά του κρατικού μηχανισμού, η κοροϊδία των μεταναστών και πρέπει επιτέλους κάποιος αρμόδιος να απαντήσει. Γίνεται δε φανερό ότι για το κράτος που εκμεταλλεύτηκε και εκμεταλλεύεται τους μετανάστες, το κύριο μέλημά του είναι να πληρώσουν ξανά με τη διαδικασία νομιμοποίησης -ήδη στα ταμεία του μπήκαν 20 δισ. δρχ - και όσο για τη δυνατότητα δουλιάς με δικαιώματα, αυτή πάει στις... ελληνικές καλένδες.


Δ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ