Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ
Στη θέση των πεύκων "φυτρώνουν" σπίτια

Η περιοχή Κεφαστέρι είναι μια από τις τελευταίες πευκόφυτες πλαγιές του Υμηττού.Το πυκνό δάσος της περιοχής αυτής αποτελεί έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής. Η ατυχία του, όμως, βρίσκεται στο ότι γειτονεύει με κατοικημένες περιοχές των Γλυκών Νερών,ενός δήμου 10.000 κατοίκων, σε τμήματα του οποίου η αξία της γης έχει τιναχτεί "στα ύψη". Οπως μας είπε ο δήμαρχος της πόλης Μανώλης Κατσούλης, ένα στρέμμα γης κοστίζει 50 εκατομμύρια δραχμές.

Στο δάσος αυτό οφείλεται η άνοδος της αξίας της γης. Φαίνεται, όμως, ότι μερικοί το ξεχνούν και προσπαθούν να το καταστρέψουν. Εδώ και αρκετούς μήνες, οι καταπατήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Από τη μια μέρα στην άλλη, κόβονται πεύκα και αντικαθίστανται με ...αμπελώνες και ελαιώνες.

Η μέθοδος είναι απλή. Ρίχνουν στις ρίζες των πεύκων χημικό υγρό που ξεραίνει τα δέντρα. Στη συνέχεια, κόβονται ή ξεριζώνονται και μετατρέπονται σε καυσόξυλα. Το μέρος αποψιλώνεται και φυτεύονται ελιές, κυπαρίσσια και αμπέλια.

Στον Αγιο Ελευθέριο (στο τέρμα της οδού Αννας - Μαρίας) οι καταπατητές έχουν προχωρήσει αρκετά. Σε τρία σημεία το δάσος έχει εξαφανιστεί, ενώ οι "δασοφάγοι" καταβάλλουν μέρα - νύχτα προσπάθεια, ώστε αυτά τα τρία σημεία να ενοποιηθούν, αραιώνοντας και στη συνέχεια εξαφανίζοντας τη δασική βλάστηση που υπάρχει ανάμεσά τους. Οι ανοιχτοί λάκκοι είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας της δράσης των καταπατητών. Δεν έχουν παραλείψει να ρίξουν μια πλάκα, ώστε μετά να χτιστεί ένα "φτωχόσπιτο" μέχρι να γίνει το κανονικό σπίτι. Οι πεταμένοι τσιμεντόλιθοι μαρτυρούν τις προθέσεις τους. Στις ερωτήσεις των κατοίκων, απαντούν ότι κόβουν τα δέντρα για καυσόξυλα.

Οπως μας κατήγγειλε το δήμαρχος των Γλυκών Νερών, στην περιοχή Τελευταία Πηγάδια,πίσω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, πάνω από 15 στρέμματα δάσους πριν λίγους μήνες περιφράχτηκαν. Η περίφραξη έχει γίνει από πέτρες που έχουν πελεκηθεί στο χέρι. Μια κατοικία "κοσμεί" με το μπετόν της την έκταση αυτή. "Ο κάτοχός της", μας λέει ο δήμαρχος, "χρησιμοποίησε για τα έργα περίφραξης και την κατασκευή του σπιτιού Αλβανούς, τους οποίους φιλοξενεί ο ίδιος σε ένα μικρό "ξενώνα". Παρά τις αντιδράσεις του δήμου και του Δασαρχείου συνέχισε αυθαίρετα".

"Δυστυχώς, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν ή έστω να περιορίσουν το καταστροφικό έργο των οικοπεδοφάγων", υπογραμμίζει ο Μ. Κατσούλης. "Οι αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες των κατοίκων και των υπηρεσιών του δήμου μας στις αρμόδιες υπηρεσίες δεν απέδωσαν. Δεν έχουμε δει καμιά ενέργεια. Λόγω του νομοθετικού κενού που υπάρχει, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παρέμβει. Θεωρώ ανάγκη άμεσης προτεραιότητας τη ρύθμιση αυτού του θέματος. Θέλουμε να παρέμβουμε, αλλά δεν μπορούμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ