Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΕΦΥΡΙ
Βάζει λουκέτο ο δήμος

Η κυβέρνηση παριστάνει την ανήξερη, για τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε

Με άδεια χέρια έφυγε και χτες από το υπουργείο Εσωτερικών ο δήμαρχος Ζεφυρίου, Κ. Λιάρος,που ζητά εναγωνίως λύση στα οικονομικά προβλήματα του δήμου ο οποίος στραγγαλίστηκε οικονομικά από την κυβέρνηση και τώρα οδηγείται σε κλείσιμο. Η δημοτική αρχή προσπάθησε για άλλη μια φορά να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών, Α. Τσοχατζόπουλο,χωρίς και πάλι να γίνει δεκτή, ενώ στη συνάντηση που έγινε τελικά με τον υφυπουργό Λ. Παπαδήμα, δεν έλαβε καμία δέσμευση.

Ο δήμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με το χρέος 1,3 δισ. που κληροδοτήθηκε από την προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ προηγούμενη δημοτική αρχή. Ο δήμος ζήτησε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων άτοκο, ισόποσο με το χρέος, δάνειο για να λειτουργήσει. Το ΤΠκΔ όμως χορηγεί μόνο 604 εκατομμύρια, με περίοδο αποπληρωμής 25 χρόνια, επιτόκιο 12% και θέτει ως προϋπόθεση να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο να χαρατσώσει άγρια τους δημότες. Παράλληλα, η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί θεσμοθετημένους πόρους που δικαιούται ο δήμος.

Το πρακτικό αποτέλεσμα των παραπάνω είναι: καθυστερήσεις στην πληρωμή των εργαζομένων, αδυναμία καταβολής του δώρου του Πάσχα και προειδοποιητική απεργία των εργαζομένων του δήμου - έληξε πριν λίγες μέρες. Ο δήμαρχος Κ. Λιάρος,ψάχνοντας λύση, επιδιώκει εδώ και ένα μήνα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, χωρίς να τα καταφέρει, αφού, όπως τονίζει, ο υπουργός τον αποφεύγει.

Συνάντηση επεδίωξε και χτες, χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά συνάντησε τον υφυπουργό Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα.Ο δήμαρχος ζήτησε άμεση, έκτακτη επιχορήγηση 30 εκατομμυρίων για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, 250 εκατομμύρια από τη ΣΑΤΑ και 250 εκατομμύρια από τα αντισταθμιστικά οφέλη για τη χωματερή των Ανω Λιοσίων (σήμερα παίρνει μόνο 15, με όλα τα απορριμματοφόρα και τα φορτηγά που μεταφέρουν μπάζα να διασχίζουν το Ζεφύρι και να επιβαρύνουν την περιοχή). Ζήτησε ακόμα να παρέμβει το υπουργείο στο ΤΠκΔ, προκειμένου η ρύθμιση των χρεών του δήμου να γίνει με ευνοϊκότερους όρους.

Ο υφυπουργός όμως δε δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων. Για τα αντισταθμιστικά δεν απάντησε, για τη ΣΑΤΑ έριξε το μπαλάκι στην ΚΕΔΚΕ λέγοντας ότι αυτή είναι αρμόδια για την κατανομή της και για την έκτακτη ενίσχυση είπε ότι θα συζητούσε σχετικά, χτες το απόγευμα με τον υπουργό. Για το ενδεχόμενο παρέμβασης στο ΤΠκΔ είπε ότι "άλλοι καθορίζουν τη χρηματοπιστωτική πολιτική", παρόλο που ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς παρέπεμψε πρόσφατα το δήμαρχο στο υπουργείο Εσωτερικών και παραβλέποντας ότι ο ν.2307/95 ορίζει ότι το ΤΠκΔ έχει τη δυνατότητα να δανειοδοτεί για περισσότερο από 15 χρόνια με επιτόκιο μικρότερο από 12%.

Μετά τη συνάντηση, ο Κ. Λιάρος δήλωσε ότι θα ικανοποιηθεί μόνο αν σήμερα μάθει ότι τα 30 εκατομμύρια θα δοθούν άμεσα και αν μακροπρόθεσμα ικανοποιηθούν και τα άλλα αιτήματα που έθεσε. Διαφορετικά, τόνισε, ο δήμος δε θα μπορεί να λειτουργήσει και αναγκαστικά θα βάλει λουκέτο και θα παραδώσει τα κλειδιά στην κυβέρνηση.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ