Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Φαίνεται ότι επιτέλους αποκτούν στέγη

Σε δυόμισι χρόνια θα ολοκληρωθεί η ανέγερση του κτιρίου που θα στεγάσει τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Πρόκειται για το "γιαπί" της οδού Δάφνης στο Παλαιό Ψυχικό, πίσω από τη Βαρβάκειο σχολή, το οποίο εδώ και 9 χρόνια παραμένει ημιτελές και βαθμιαία έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, αποτελώντας εφιάλτη για τους κατοίκους του Ψυχικού. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο "γιαπί". Η υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, από την ίδρυσή της, το 1914, στεγάστηκε προσωρινά στα υπόγεια της υπό ίδρυση τότε Ακαδημίας Αθηνών. Και επειδή ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, έμεινε εκεί μέχρι το 1991. Οταν η Ακαδημία χρειάστηκε για δική της χρήση τους χώρους των υπογείων, άρχισε να πιέζει για την αποχώρηση των Γενικών Αρχείων, τα οποία μεταφέρθηκαν στο ακατάλληλο κτίριο της Λαχαναγοράς, στο οποίο βρίσκονται μέχρι σήμερα, μέσα σε αποθήκες και υπόγεια.

Τη Δευτέρα 8 Απρίλη υπογράφτηκε η σύμβαση ανάθεσης του έργου για την αποπεράτωση του κτιρίου της οδού Δάφνης. Το κόστος των εργασιών ανέρχεται σε 2,3 δισ. που θα δοθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας.

Η υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους ιδρύθηκε το 1914 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και περιλαμβάνει σημαντικό υλικό, όπως τα "Αρχεία του Αγώνος" του 1821, τα αρχεία του κυβερνήτη της Ελλάδας Ι. Καποδίστρια και της Βασιλείας του Οθωνα μέχρι και τα αρχεία των υπουργείων από το 1833 και μετά, τα αρχεία του Ταμείου Ανταλλάξιμων, που περιλαμβάνουν μαρτυρίες για τη ζωή των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και τη Θράκη, τα αρχεία της Κυβέρνησης της Μέσης Ανατολής κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, δικαστικές αποφάσεις, συμβολαιογραφικά αρχεία και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές αρχειακού υλικού του 19ου και 20ού αιώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ