Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Ποια δημοκρατία, ποιος δήμος;

Εντεκα σύμβουλοι απ' όλες τις παρατάξεις τραβούν την κουρτίνα και αποκαλύπτουν το αίσχος που βρίσκεται πίσω από το "εκσυγχρονιστικό" προφίλ το οποίο καλλιεργεί η ομάδα του δημάρχου

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις. Εντεκα δημοτικοί σύμβουλοι απ' όλες τις παρατάξεις - και από την παράταξη του δημάρχου Κορυδαλλού - αποφάσισαν να βγάλουν όλα τ' άπλυτα του Στ. Χρήστου στη φόρα και να αξιώσουν να μπει επιτέλους ένα τέλος στον κατήφορο στον οποίο οδηγεί ο δήμαρχος και οι συν αυτώ το δήμο. Ενα δήμο με εξαιρετικές δημοκρατικές παραδόσεις, τις οποίες όμως έχει βαλθεί να κάνει κουρέλι η σημερινή δημοτική αρχή. Η κατάσταση έφτασε "στο αμήν" με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι 11 σύμβουλοι να χρησιμοποιήσουν μια διάταξη που εξαιρετικά σπάνια χρησιμοποιείται στο χώρο της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και να εξετάσει σημαντικά εκκρεμή ζητήματα του δήμου. Ετσι η προχθεσινή σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου Κορυδαλλού έγινε με πρωτοβουλία του 1/3 των μελών του, δικαίωμα που δίνει το άρθρο 108 του ΠΔ 410/94 και με στόχο να συζητήσει 10 καυτά προβλήματα που δημιούργησε σε διάστημα ενάμιση χρόνου η περί τον Στ. Χρήστου πλειοψηφία.

Την πρωτοβουλία για τη συνεδρίαση πήραν: ο πρώην δήμαρχος Κορυδαλλού Ν. Θεμελής και οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπ. Αγιώτατος, Π. Βελιούρης, Β. Βιντίλα, Γ. Γουρδομιχάλης, Γ. Διάκος, Σ. Ζαννέτη, Ν. Καζαντζίδου, Ν. Καλογιάννης, Δ. Κολοκοτρώνης και Θ. Πούτος.Η συνεδρίαση δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί και αναβλήθηκε για τις επόμενες μέρες καθώς ο δήμαρχος και οι συνυπεύθυνοι με αυτόν σύμβουλοι δεν εμφανίστηκαν! Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη πλειοψηφούσα ομάδα αρνείται να δεχτεί συζήτηση για τα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί, ενώ την ίδια ώρα έχει μετατρέψει το δήμο σε μία βιομηχανία μηνύσεων που υποβάλλονται σωρηδόν κατά των τοπικών εφημερίδων που αποκαλύπτουν τη δράση της και κατά των μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων που τολμούν να παίρνουν αποφάσεις ενάντια στο "πνεύμα" διοίκησης του δήμου που αυτή η ομάδα έχει επιβάλει.

Ξεπερνώντας τα όρια της πρόκλησης, όπως κατήγγειλαν οι 11 σύμβουλοι, η πλειοψηφούσα ομάδα, με χρήματα των δημοτών εκδίδει ψευδεπίγραφη "δημοτική εφημερίδα" της οποίας τα γραφεία είναι άγνωστο που βρίσκονται. Γνωστό γίνεται μόνο το περιεχόμενό της: Προκλητική αποκλειστική προβολή του δημάρχου και αισχρές επιθέσεις σε όποιον σύμβουλο έχει διαφορετική άποψη.

Παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση τελικά αναβλήθηκε, οι 11 σύμβουλοι δημοσιοποίησαν τα προβλήματα και τεκμηρίωσαν την εκτίμησή τους ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο δήμο συνιστά ένα τεράστιο σκάνδαλο.

Οι 11 αναφέρθηκαν στις απολύσεις εργαζομένων, στον αυταρχισμό της διοίκησης, τα έργα αυτεπιστασίας, την απαράδεκτη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, των επιτροπών και της δημαρχιακής επιτροπής, τη "δημοτική" εφημερίδα, τα οικονομικά του δήμου και την επιχείρηση ποινικοποίησης της κοινωνικής και συνδικαλιστικής ζωής στην πόλη.

Για τα ζητήματα προσωπικού καταγγέλλουν ότι τη στιγμή που ο δήμαρχος συνεχίζει να προσλαμβάνει εποχιακούς υπαλλήλους, εξυπηρετώντας πελατειακές σχέσεις αρνείται να προσλάβει με συμβάσεις αορίστου χρόνου τους 33 υπαλλήλους,που απέλυσε πρόσφατα.

Για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου σημειώνουν ότι αυτό αντί να λαμβάνει αποφάσεις, επικυρώνει τίτλους αποφάσεων, οι οποίες έχουν ληφθεί σε άλλα κέντρα.Τα 3/4 των επιτροπών του δήμου δε λειτουργούν,ενώ οι υπόλοιπες είναι υποβαθμισμένες και λειτουργούν περιστασιακά χωρίς πρόγραμμα και εισηγήσεις θεμάτων. Οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας έχουν αποκλειστεί από τη δημαρχιακή επιτροπή, με αποτέλεσμα να προωθούνται σημαντικά οικονομικά θέματα χωρίς έλεγχο.

Επιπλέον ο δήμαρχος έχει καταργήσει το δικαίωμα ενημέρωσης δημοτών και δημοτικών συμβούλων, από τις υπηρεσίες. Για να λάβουν γνώση και του πιο απλού εγγράφου, θα πρέπει να υποβάλλουν πρώτα γραπτά το αίτημα για να "το χαρακτηρίσει" ο δήμαρχος και μετά θα γίνει ό,τι... εκείνος αποφασίσει, ερήμην και αυτών των νόμων του κράτους, που άλλα επιτάσσουν!

Ο δήμαρχος, αρνείται, επίσης, τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για να ελέγξει τα οικονομικά του δήμου, κι αυτό γιατί θέλει, όπως καταγγέλλουν οι σύμβουλοι, να μπορεί με παραποιημένα στοιχεία να επικαλείται χρέος άλλοτε 850 εκατομμυρίων δραχμών, άλλοτε 320 και τελευταία ενός δισεκατομμυρίου, το οποίο φορτώνει στην προηγούμενη δημοτική αρχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια (2011-11-17 00:00:00.0)
Παρέμβαση ενάντια στον αντιδημοκρατικό Κώδικα (2007-01-24 00:00:00.0)
Απόφαση για δημοκρατική εκπροσώπηση (2007-01-19 00:00:00.0)
Σε πλήρη διάλυση υπηρεσίες και οικονομικά (2005-09-21 00:00:00.0)
Θα ελεγχθούν οι δημοτικές επιχειρήσεις; (1997-12-30 00:00:00.0)
Ζητούν αρμοδιότητες (1997-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ